Liiketalouden alumni Lauri työskentelee kansainvälisessä tilintarkastusyhtiössä Tax Advisorina

0

HAMKin liiketalouden alumni Lauri Paavilainen jakoi meille oman alumnitarinansa. Riihimäeltä kotoisin oleva tradenomi ja kauppatieteiden maisteri toimii tällä hetkellä Tax Advisorina Helsingissä BDO:lla, joka on kansainvälinen tilintarkastusyhtiö. BDO tarjoaa tilintarkastuksen lisäksi myös erilaisia neuvontapalveluja, kuten vero- ja lakipalveluita. Laurin työtehtävät liittyvät kansainväliseen siirtohinnoitteluun sekä Suomen sisäisiin kilpailuneutraliteettiasioihin.

Mitä olet opiskellut?

Ensimmäisen tutkintoni suoritin vuonna 2016 HAMKin liiketalouden linjalta, jossa opintoni painottuivat sisäiseen ja ulkoiseen laskentatoimeen. Tradenomiksi valmistuttuani jatkoin opiskelua yliopistoon, kun hain erillishaussa kauppatieteiden eri maisteriohjelmiin. Onni suosi, ja suunnaksi määräytyi Joensuu ja Itä-Suomen yliopisto, johon pääsin opiskelemaan laskentatoimen ja yritysjuridiikan maisteriohjelmaan. Maisteriohjelmassa pääosaa näytteli kuitenkin vero-oikeus, josta kävin laajat sivuaineopinnot.

Liiketalouden alumni Lauri Paavilainen

Miten päädyit nykyiseen ammattiisi?

Ennen päätymistä nykyisiin tehtäviini ehdin työskennellä yhteenlaskettuna noin kolme vuotta erilaisissa kirjanpidon tehtävissä. Kokemusta sain niin ostoreskontran, laskutuksen kuin itse pääkirjanpidon tehtävistä. Koin kuitenkin, että kirjanpito on hyvä perusta, mutta ei tulevaisuuteni. Yliopistossa herännyt kiinnostukseni verotukseen ohjasikin minut hakemaan uusia haasteita, joten päädyin hakemaan BDO:lle veropuolen harjoittelijaksi. Aloitin BDO:lla vuoden 2019 alussa, ja tällä hetkellä olen ehtinyt toimimaan noin puoli vuotta Tax Advisor -tittelin alla.

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

Työnkuvaani kuuluu kattava määrä erilaisia siirtohinnoitteluasioita. Siirtohinnoittelu tarkoittaa hinnoittelua samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden välisissä liiketoimissa. Asiakkaanamme ovat kansainväliset konsernit, jotka harjoittavat liiketoimintaa myös Suomessa. Siirtohinnoitteluasiat käytännössä liittyvät pääosin erilaisten liiketoimintamallien suunnitteluun, konsernin sisäisten liiketoimien hinnoitteluun sekä dokumentointiin. Vastaavia siirtohinnoittelumenetelmiä sovelletaan nykyään myös Suomen sisäisissä liiketoimissa, joiden parissa olen työskennellyt niin verotuksen kuin kilpailuneutraliteetin näkökulmista.

Missä aiot olla ammatillisesti 10 vuoden kuluttua?

Tarkkaa tavoitetta en ole itselleni määritellyt, mutta tarkoituksenani on kasvattaa asiantuntijuuttani nykyisten työtehtävien parissa. Tässä vaiheessa uraa tuntuu, että itse oppimisen sijasta havaitsee koko ajan vain enemmän opittavaa. Lohduttavaa kuitenkin on, että paljon on jäänyt jo käteen tässä vaiheessa, vaikkei sitä itse aina tajua.

Onko opiskelustasi HAMKissa ollut sinulle hyötyä urallasi?

HAMKissa ja ammattikorkeakoulussa yleisesti suurimmat hyödyt ovat käytännönlähtöisyydessä. Sen on mahdollistanut niin käytännönläheinen opetus kuin opiskeluaikana suoritetut harjoittelut. Nämä asiat vain korostuivat, kun pohdin asiaa yliopisto-opiskelijan silmin. Ammattikorkeakouluopintojen käytännönläheisyys yhdistettynä yliopisto-opintojen teoreettisuuteen on ollut minulle täydellinen paketti.

Mitä haluaisit sanoa oman alasi opiskelua suunnittelevalle?

Luo itsellesi päämääriä ja pyri etenemään johdonmukaisesti. Vaikka kaikille ei ole aina selvää, mihin haluaa päätyä, on kuitenkin hyödyksi olla joku punainen lanka tulevaisuuden suhteen. Kurssit kannattaa valita tulevaisuuden tavoitteiden mukaan ja harjoitteluja ei kannata yrittää väkisin hyväksilukea niistä töistä, joita on tehnyt opiskeluaikana lisätulojen saamiseksi. Harjoittelu on oikeasti loistava paikka saada kokemusta ja kuvaa siitä, mitä tulevaisuudessa haluaa (tai ei halua) tehdä. Erikseen ei varmaan tarvitse sanoa, että opiskeluelämästä kannattaa myös nauttia.

Lue lisää blogijuttuja liiketalouden parista: 
Liiketalous

Leave A Reply