Kolmannen vuoden liiketalouden opiskelija Roosa Mäntyneva kokee tradenomiopintojen olleen juuri oikea valinta. Tekemällä oppiminen ja uusiin haasteisiin heittäytymineen ovat tuoneet paljon mielenkiintoista sisältöä Roosan opintoihin kolmen vuoden aikana.
Opintoja kohti
Syksyllä 2018 aloitetut liiketalouden opinnot ovat osoittautuneet näin pari vuotta myöhemmin itselle enemmän kuin omiksi ja juuri oikeaksi valinnaksi. Kun tein yhteishakua ylioppilaskeväänäni 2018, en ollut yhtään varma siitä, mitä haluaisin. Hain yhteishaussa montaa erilaista alaa, haaveilin niin historiantutkijan kuin journalistin ammatista, mutta myös politiikka, viestintä ja markkinointi kiehtoivat omalta osaltaan kovasti. Suurin tavoite yhteishaussa oli kuitenkin päästä opiskelemaan edes jotain itselle vähänkin mielenkiintoista alaa.
Lopputuloksena oli paikka Hämeen ammattikorkeakouluun Hämeenlinnan korkeakoulukeskukseen ja liiketalouden päivätoteutukseen. Kouluun pääseminen tuntui osittain todella hyvältä sattumalta, sillä tradenomin pääsykokeiden jälkeinen fiilis oli hiukan epävarma. Koulupaikan saaminen oli suuri ilon aihe ja päätin tarttua tilaisuuteen, vaikka koulupaikkaa vastaanottaessa en tiennyt oikeastaan mitään siitä, mitä kaikkea tuleman pitää tai mihin kaikkialle tradenomi voisi työllistyä.
Tekemällä oppimista pienryhmissä
Jo ensimmäisestä viikosta alkaen tradenomiopinnot ovat olleet vahvaa tekemisen meininkiä. Opinnot alkoivat diili -työskentelyllä, jossa 4-5 hengen pienryhmät ”kilpailivat” kahden viikon mittaisissa toimeksiannoissa omilla ideoillaan ja suunnitelmillaan. Hienointa oli se, että toimeksiantajina toimivat oikeat yritykset ja tehtävät olivat erilaisia keskenään. Lisäksi motivaatiota toivat toimeksiantajien palkinnot parhaalle ryhmälle. Ennen kaikkea parasta oli se, että toimeksiannot mahdollistivat konkreettisen tekemisen alusta asti ja uusia asioita opittiin tekemällä eikä vain kirjasta pänttäämällä.
Ensimmäinen opiskeluvuosi piti sisällään myös yritysmaailmaan perehtymistä ja oman liiketoimintaidean suunnittelua. Oppiminen on keskittynyt aktiivisesti tekemiseen ja omaan motivaatioon. On ollut mahtava huomata, kuinka pienryhmätyöskentely on tuonut mukanaan motivaatiota omalta osaltaan, sillä ryhmän eri jäsenet omaavat usein omat vahvuutensa, jolloin työskentely on samaan aikaan opettavaista ja mielenkiintoista jokaiselle.
Uusia haasteita ja itsensä ylittämistä
Toinen opiskeluvuosi toi mukanaan valintoja, kun täytyi itse valita, mihin haluan profiloida opintoni. Itselläni valinta oli aika selkeä, sillä jo kouluun tullessa olin päättänyt, että haluan suuntautua markkinointiin ja niin myös lopulta tein. Toinen opiskeluvuosi oli minulle hyvin kiireinen, mutta opettavainen ja nautin uusista haasteista. Valitsin itselleni muutaman moduulin cSchool-opintoja, joissa päästiin jälleen työskentelemään yhteistyössä erilaisten yritysten kanssa markkinointiin painottuvissa toimeksiannoissa. Itse pääsin tutustumaan hotellimaailmaan, joululounaan markkinointiin sekä somejoulukalenterin tekoon. Myös itselle vieras eSports-maailma tuli kohdatuksi, kun ryhmämme mietti eSports toiminnan kehittämistä HAMKissa ja siihen liittyviä markkinointiratkaisuja.
Lukukausi 2019-2020 oli minulle itsensä ylittämistä ja kaiken uuden kokeilemista. Lähdin mukaan erilaisiin projekteihin mielenkiinnolla, vaikka jännittikin kauheasti. Lopulta valintani osallistumisesta markkinointirenkaaseen ja Design Factoryn Pdp-kurssille osoittautuivat viime lukukauden parhaiksi asioiksi. Markkinointirenkaan ansiosta pääsin yli esiintymisjännityksestä lukuisilla kouluvierailuilla ja messutapahtumissa, joissa olin edustamassa HAMKia ja kertomassa liiketalouden opinnoista. Pdp-kurssi puolestaan opetti projektiryhmän johtamista, harjoitti heikkoa englannin kielen taitoani ja auttoi ymmärtämään alojen rajojen ylittävän yhteistyön tärkeyden. Parasta oli kuitenkin se, että tutustuin moniin uusiin ihmisiin, joista osasta tuli minulle jopa läheisiäkin ystäviä. Myös itsensä ylittäminen ja tunne siitä, että ”kyllä mä osaan”, oli ihan parasta.
Opintojen loppu häämöttää
Koronan saapuessa Suomeen ja opiskeluiden siirtyminen etäilyyn toivat jälleen uutta opittavaa omaan opiskeluun. Kotoa käsin tehtävät ryhmätyöt ja muu opiskelu onnistuivat kohtuullisen hyvin, vaikka sosiaaliselle ja menevälle ihmiselle se tuottikin alkuun haasteita. Etäopiskelu sai minut arvostamaan yhä enemmän sitä, mitä kaikkea pääsin tekemään kahden ensimmäisen vuoden aikana ihan oikeasti livenä. Onneksi viimeinen opiskeluvuoteni painottuu lähinnä opinnäytetyön kirjoittamiseen ja markkinoinnin harjoitteluun, jotka onnistuvat mainiosti myös etäyhteyksin. Seuraavat kolme kuukautta vietän markkinoinnin harjoittelussa HAMKin Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen yksikössä ja kirjoitan siinä ohessa markkinointiaiheisen opinnäyteyöni loppuun. Vielä on siis paljon kaikkea mahtavaa edessä, vaikka ajallisesti opintoja ei olekaan enää paljoa jäljellä.