Opiskelua ajasta ja paikasta riippumatta ─ vaikka pelimatkalla Euroopassa

0

Joustavuus mahdollistaa opiskelun kiireisessäkin elämäntilanteessa ja verkossa tapahtuvan opiskelun voi yhdistää esimerkiksi urheilu-uran rinnalle. Antti Karjalainen pelaa jääkiekkoa ja hyödyntää yli jäävän aikansa opiskellen myös pelimatkoilla. Antin liiketalouden opinnot HAMKissa saivat alkunsa Liiketalouden avoimen sprintistä, johon hän onnekkaan vahingon kautta päätyi hakemaan.

Antti KarjalainenOlen Antti Karjalainen ja olen asunut tähän mennessä kymmenellä eri paikkakunnalla ja viidessä eri maassa 26-vuotisen elämäni aikana. Suurimpia mielenkiinnon ja intohimon kohteita jääkiekon ohella ovat hyvinvointi, kalastus ja sijoittaminen.

Olen valmistunut Sammon keskuslukion urheilulinjalta vuonna 2014 ja heti perään jatkoin opiskelujani 2019 Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa, jossa suoritin Isännöinnin ammattitutkinnon ja valmistuin vuonna 2020.   Isännöinnin ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen olin töissä isännöintitoimistossa ja työskentelin siellä siihen asti, kunnes jääkiekkokauteni alkoi.

Mikä sai sinut hakemaan Liiketalouden Avoimen Sprinttiin?

Olin jo useamman vuoden pohdiskellut kuinka yhdistää jääkiekon pelaaminen sekä opiskelu. Isännöinnin ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen kynnys opiskelujen jatkamiselle madaltui. Hain ensin rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinöörikoulutukseen, mutta hakulomakkeessa oli joku kohta, joka jäi askarruttamaan ja keskustelin siitä äitini kanssa. Äiti halusi nähdä epäselvän kohdan nettisivuilta, täytti hakemuksen uudelleen ja vahingossa lähetti sen.

Muutaman päivän kuluttua sain sähköpostin, että en päässyt insinööripuolelle, mutta sen jälkeen tulikin ilmoitus, että olen varasijalla Liiketalouden avoimeen sprinttiin. Yllätys oli valtava. Äiti olikin vahingossa täyttänyt hakemuksen myös toiseen koulutukseen, johon olin nyt päätynyt varasijalle. Innostuin asiasta välittömästi! Tein ennakkotehtävän ja muutaman päivän kuluttua sain sähköpostin, jossa minut toivotettiin tervetulleeksi Liiketalouden avoimen sprinttiin.

Millaista opiskelu Liiketalouden avoimen sprintissä oli?

Opiskelun aloitus oli tehty helpoksi ja ensimmäisellä kurssilla oppikin jo käytännön asiat siitä, kuinka opiskelu HAMKissa tapahtuu. Sprintin ja tutkinto-opiskelun välillä en ole huomannut minkäänlaista eroa, kurssit ovat olleet pääosin selkeitä ohjeistukseltaan ja tarvittaessa apua on aina saanut opettajilta. Vaihto avoimen opiskelijasta tutkinto-opiskelijaksi oli myös nopea ja helppo prosessi.

Miten urheilu-uran ja opiskelun yhteensovittaminen on sujunut?

Olen Sotkamon Kiekon kasvatti ja pelipaikaltani maalivahti. Olen kiertänyt ympäri Eurooppaa jääkiekon perässä yli kymmenen vuotta ja näiden vuosien aikana onnistunut olemaan kiekkojen tiellä vaihtelevalla menestyksellä. Urheilu-uran ja opiskelun yhdistäminen on onnistunut hyvin. Opiskeleminen tuo mukavaa vastapainoa urheilulle. Olen opiskellut paljon pelimatkoilla, koska silloin ajankäyttöni on tehokkaimmillaan. Lisäksi olen pyrkinyt opiskelemaan lähes päivittäin pieniä määriä kerrallaan.

Jääkiekkomaalivahti

Mikä opinnoissa on ollut parasta? Mikä haastavinta?

Parasta on ollut uppoutua täysin jonkun tehtävän pariin ja saada paljon aikaiseksi yhdellä opiskelutuokiolla. Lisäksi se, että kaikki kurssit on voinut suorittaa etänä, on mahdollistanut opiskelun minun kohdallani. Minulle sopii todella hyvin, että voin tehdä koulutehtäviä täysin oman aikatauluni mukaan. Haastavinta on ollut ruotsin kielen kurssit.

Millaisia urasuunnitelmia sinulla on? Miten aiot hyödyntää opintojasi tulevaisuudessa?

En ole varma mitä työtä tarkalleen tulen tekemään tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä ajatuksissa on pyrkiä rakentamaan sellainen urapolku, jossa pääsisin hyödyntämään omia vahvuuksiani esimerkiksi johtamisen, hyvinvointiosaamisen ja/tai talousosaamisen saralla. Itselleni sopii vapaat työajat ja paikat, koska koen saavani eniten aikaan silloin, kun saan itse päättää milloin ja missä työskentelen. Uskon, että liiketalouden opiskelusta on hyötyä monelle eri alalle. Esimerkiksi talousosaamisen ja henkilöstöjohtamisen kursseista on hyötyä aivan jokapäiväisestä elämästä työelämään.

Mitä haluaisit sanoa henkilölle, joka miettii urheilu-uran ja opintojen yhteensovittamista?

Tähän käy loistavasti ainakin sijoitusmaailmasta tunnettu lainaus: ”Paras päivä aloittaa oli eilen ja toiseksi paras tänään.”  Olen iloinen, että sain aloitettua opiskelut, mutta väkisinkin on tullut mieleen mitä kaikkea olisin jo ehtinyt opiskella, jos olisin aloittanut korkeakouluopinnot heti lukion jälkeen. Aloittaminen on kaikessa vaikeinta, mutta sen jälkeen asiat sujuvat aina helpommin. Kaikki opiskelu on arvokasta ja itse pidän myös omaehtoista asioiden tutkimista ja opiskelua todella tärkeänä asiana opintojen ohella.

 

Mikä on liiketalouden avoimen sprintti?

Liiketalouden avoimen sprintissä opiskellaan kalenterivuoden mittaisen opinto-oikeuden aikana 60 opintopistettä, jonka jälkeen opiskelija voi hakea erillishaussa liiketalouden tutkinto-opiskelijaksi HAMKiin. Liiketalouden avoimen sprintissä opiskellaan joustavasti verkossa ja se sopiikin hyvin esimerkiksi työn ohessa opiskelevalle.

Seuraava ilmoittautumisaika: 3.-14.10.2022

Lisää tietoa löydät osoitteesta www.hamk.fi/avoin-amk

Leave A Reply