Urheilu ja opinnot ovat tukeneet toinen toistaan

0

Kuinka yhdistää ura ammattilaislentopalloilijana ja liiketalouden tradenomiopinnot? Mila Viljasen asuinpaikka on vaihdellut sen mukaan, mihin urheilu-ura on häntä kuljettanut. Opiskelua se ei ole kuitenkaan estänyt, sillä liiketalouden monimuoto-opinnot ovat sujuneet kokonaan verkossa. Erityisesti johtamisesta kiinnostunut Mila palkittiin äskettäin myös Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten opiskelijastipendillä, joka jaetaan menestyneille alan opiskelijoille.

Olen Mila Viljanen, 25-vuotias ammattilentopalloilija. Olen harrastanut 20 vuotta urheilua ja jo useamman vuoden olen ollut ammattiurheilija. Aloitin liiketalouden monimuoto-opinnot HAMKissa vuonna 2016.

Kuva: Elmeri Elo, ElonKuvaus, www.elmerielo.kuvat.fi/kuvat

Paikkakunnasta riippumatonta opiskelua

Opiskeluiden aikana olen asunut eri puolella Suomea urheilu-urani takia. Opiskeluiden alkaessa muutin mieheni kanssa Kuopioon, missä asuimme pari vuotta. Kuopion jälkeen olemme asuneet Tampereella, Sastamalassa, Huittisissa ja nyt asumme Seinäjoella. Mieheni on myös pelannut ammatikseen lentopalloa, tosin hän lopetti uransa pari vuotta sitten. Pystymme siis suuntaamaan sinne, minne minun urani ja pelipaikkani vievät.

HAMKin kanssa opinnot ovat onnistuneet paremmin kuin mitä olin osannut kuvitella. Minun tarvitsi tulla vain orientaatiopäiväksi Hämeenlinnaan. Sen jälkeen ei ole tarvinnut käydä kampuksella, mikä on ollut iso helpotus. Tavoitteellinen treenaaminen aamuin ja illoin sekä tietenkin ottelut vievät paljon aikaa. Pelikausi alkaa syys-lokakuussa opintojen kanssa samaan aikaan, eikä olisi ollut mahdollista ilmoittaa valmentajalle, että ”Hei, menenkin koululle tästä”.

Iso kiitos opettajille, että tentit ja tallenteet ovat olleet saatavilla verkossa ja kaikki on mennyt hienosti ensimmäisestä lukuvuodesta lähtien tähän pisteeseen asti.

Kiinnostus johtamiseen heräsi

Minulla on merkonomin koulutus pohjalla ja tiesin jo silloin, että liiketalous on minun alani. Merkonomiopinnoissa, kuten urheilussa ja elämässä muutenkin, olen ollut erittäin tavoitteellinen. Jo varhain oli selvillä, että haluan opiskella lisää, vaikka merkonomipaperit olisivat kädessä.
Opintojeni alussa olin kiinnostunut markkinoinnista, mutta opintojen edetessä johtaminen alkoi tuntua enemmän omalta jutulta. Suuntauduinkin opinnoissani johtamiseen. Tämän koulutuksen jälkeen aion vielä viimeistellä opintoni kauppatieteiden maisteritutkinnolla yliopistossa. Niissäkin opinnoissa suuntaudun johtamispuolelle.

Kuva: Elmeri Elo, ElonKuvaus

Liiketalouden opinnot ovat siitä hyvät, että ne eivät poissulje mitään, mutta silti voi suuntautua siihen, mikä itseä kiinnostaa. Tiesin, etteivät kirjanpito tai tilitoimistotyö ole minua varten ja halusin suunnata urheilu-uran jälkeisen urani ihmisten parissa työskentelyyn. Johtaminen kiehtoo minua ja sain hyvin sivuttua johtamista ja johtamisajattelua opinnäytetyössäni, kun toimeksiantaja toivoi markkinointiviestintään suunnattua työtä. Tämä auttaa minua mahdollisesti pääsemään maisteriopintoihin.

Parasta on ollut valinnanvapaus opinnoissa sekä se, että pystyi ottamaan myös muiden koulujen kursseja sekä kesäopintoja. Muiden koulujen kurssit sai hyväksiluettua omissa opinnoissa. Kaiken kaikkiaan tämä kokonaisuus on ollut paras.

Aikataulutuksen merkitys korostuu

Opintoni hiukan venyivät ja jouduin hakemaan lisävuotta, koska halusin menestyä opinnoissanikin. En tähdännyt täydelliseen vitosen riviin, mutta halusin, että seuraavat jatko-opinnot eivät jää arvosanoista kiinni.

Pidän koulutusta tosi tärkeänä asiana. Koulutuksen ja urheilun yhdistäminen on mahdollista, kunhan aikatauluttaa ne hyvin. Oman aikataulun tekeminen on todella hyvä asia, mutta samalla myös haaste. Siitä pitää vain ottaa koppi ja tehdä asioita sen eteen.

Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen

Tavoitteena ihmisläheinen työ

Johtaminen ja ihmisten parissa työskentely kiinnostavat, joten mahdollinen toimenkuvani voisi ehkä olla esimerkiksi koordinaattori tai markkinointijohtaja. Koko ajan syntyy uusia työpaikkoja ja tiettyjä työpaikkoja katoaa teknologian kehittyessä. Haluaisin opinnoissa olla tietoinen teknologiasta ja koodaamisesta, koska sen merkitys nousee koko ajan. Seuraava työurani voisi olla jotain teknologiaa liittyvää, mutta silti ihmisten kanssa työskentelyä. Valmentajaksi en aio. Olen ehkä liian temperamenttinen siihen hommaan, eikä minulla ole tarpeeksi kärsivällisyyttä olla pelkästään kentän laidalla.

Aion pelata lentopalloa niin pitkään, kuin se tuntuu hyvältä. Ja olen onnellinen, että nyt taskussa on myös tämä koulutus.

Opiskelu voimavarana urheilun rinnalla

Koulutuksen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Minusta on todella tärkeää ymmärtää, että vaikka tähdet olisivat kohdallaan urheilussa, niin seuraavasta päivästä ei voi ikinä tietää. Siksi joku koulutus kannattaa olla.

On ollut myös todella mielekästä unohtaa välillä urheilu ja keskittyä kouluun. Urheilu ja opinnot ovat tukeneet toinen toistaan positiivisesti koko opintojeni ajan. Vaikka opintoni ovat olleet kokonaan verkossa, minulle on jäänyt tosi paljon ystäviä ja hyviä kontakteja. Eli verkostoituminen onnistuu myös verkon välityksellä.

Kun aikoinani hain opiskelemaan, HAMK oli silloin ainut koulu, joka tarjosi pelkästään verkossa olevia opintoja. Muissa kouluissa olisi ollut joitain lähipäiviä kuukaudessa ja se oli ratkaiseva tekijä opiskelupaikkaa miettiessäni. Tämä toteutus on ollut loistava ja olen ollut tyytyväinen opetukseen ja tukeen, jota olen saanut opintojeni aikana. HAMK oli selvästi edelläkävijä etäopintoasioissa.

Kuva: Matilda Taipale

Leave A Reply