Tässä ohjeessa käydään läpi, kuinka luot blogipostauksen HAMKin blogiin.
Kirjautuminen ja artikkelin luonti
Kirjaudu HAMK-tunnuksillasi osoitteeseen: blog.hamk.fi/yrli/wp-admin. Kun olet kirjautunut sisään, tulet ohjausnäkymään. Valitse vasemmalta kohta ”artikkelit” ja ”lisää uusi artikkeli”.
Sisällön lisääminen
Ensimmäisenä on otsikkokenttä, jonne artikkelin pääotsikko lisätään. Otsikko-kentän alla näet artikkelin www-osoitteen, joka muodostuu automaattisesti otsikon perusteella. Pääset halutessasi muokkaamaan tätä ja voit esimerkiksi lyhentää linkkiä.
Otsikon alla on sisältökenttä, johon varsinainen blogiteksti lisätään. Teksti kannattaa liittää ilman muotoiluja (paste as plain text), joka onnistuu hiiren oikeaa klikkaamalla tai näppäinkomennolla control+shift+v.
Sisällön voi tehdä halutessaan esimerkiksi Wordilla ja kopioida sieltä tai sen voi myös työstää suoraan sisältökentässä. Artikkeli kannattaa tallentaa luonnoksena ja sitä voi palata muokkaaman ilman, että artikkelia tarvitsee välissä julkaista.
Luonnosta voi myös esikatsella ”Esikatsele”-toiminnolla, joka löytyy oikealta.
Muotoilut
Blogitekstissä on alussa johdantokappale, joka erottuu blogijulkaisussa isommalla fontilla, mutta WordPress tekee tämän automaattisesti eli fonttiin ei tarvitse, eikä pidä tehdä itse muutoksia.
Väliotsikoissa on käytetty H2-tason otsikkoa. Otsikot maalataan kokonaisuudessaan ja klikataan haluttu otsikkotaso.
Leipätekstille ei tarvitse tehdä muutoksia, mutta jos vahingossa muutat leipätekstin vaikka otsikoksi, saat sen takaisin leipätekstiksi maalaamalla halutun kohdan ja klikkaamalla ”kappale”.
Pystyt tekemään halutessasi myös luetteloita jäsentelemään asioita. Voit myös käyttää lihavointia, alleviivausta ja kursivointia, mutta kannattaa käyttää näitä harkiten, ettei tekstistä tule levotonta.. Lihavointia voi käyttää myös pienemmissä otsikoissa (esim. Lisätiedot).
Linkin saa tehtyä maalaamalla haluttu kohta ja klikkaamalla Linkki-kuvaketta. Lisää auenneeseen kenttään kohdesivun linkki. Tämän jälkeen klikkaa ratasta (linkkivaihtoehdot) ja klikkaa kohta ”Avaa linkki uuteen välilehteen”, jonka jälkeen ”Päivitä”.
Jos haluat poistaa linkin, vie hiiri linkkiteksti päälle ja klikkaa ”poista linkki”-kuvaketta.
WordPress ilmoittaa, kuinka selkeästi tekstisi on luettavissa (good=vihreä, OK=oranssi, needs improvement=punainen). Tekstin rakenteessa kannattaakin huomioida looginen otsikointi sekä välttää liian pitkiä lauseita.
Kuvat
Artikkeleilla on oma bannerityylinen artikkelikuva, joka näkyy tekstin yllä sekä koontisivulla pikkukuvana. Artikkelikuvan koko on 740 x 360 pikseliä ja sen voi rajata etukäteen esimerkiksi Canvaa hyödyntämällä.
Artikkelikuvan pääsee lisäämään skrollaamalla alaspäin, jolloin oikeassa sarakkeessa alimpana oleva kohta ”Artikkelikuva” tulee näkyviin. Klikkaa ”Aseta artikkelikuva”, jolloin mediakirjasto avautuu. Jos haluamasi artikkelikuva ei löydy mediakirjastosta, pääset lisäämään sen, kun klikkaat ”Siirrä tiedostoja” -välilehteä. Kiikkaa ”Valitse tiedostot” ja etsi oikea kuva tiedostoistasi. Klikkaa ”Aseta artikkelikuva” Voit käydä katsomassa esikatselulla, miltä kuva näyttää.
Kun haluat lisätä kuvan tiettyyn kohtaan tekstiä, klikkaa tuohon kohtaan ja sen jälkeen lisää kuva. Tämä tapahtuu mediakirjaston kautta. Löydät sen otsikkokentän alapuolelta. Lataa haluamasi kuvatiedosto mediakirjastoon. Halutessasi voi kirjoittaa kuvalle myös kuvateksti, joka näkyy julkaisussa. Klikkaa sitten ”Lisää tekstiin”, jolloin se ilmestyy haluttuun kohtaan vasempaan reunaan. Klikkaa kuvaa, jolloin aukeaa asetteluvaihtoehtoja. Valitse näistä ”Keskitä”, sillä silloin luettavuus säilyy myös mobiiliversiossa.
Kategoriat ja avainsanat
Oikeassa sarakkeessa on kategorioita, joista ruksitaan ne, joiden alle kyseinen artikkeli kuuluu. Alempana on avainsanat-kenttä, jonne voidaan syöttää artikkelin avainsanoja. Kun kenttään kirjoittaa, se näyttää ehdotuksia aiemmin lisätyistä avainsanoista ja kannattaa suosia näitä samoja. Alla on myös ”Valitse eniten käytetyistä avainsanoista”-kohta, josta löydät kyseiset avainsanat ja voit klikata sieltä artikkeliin sopivat.
Viimeistely ja julkaisu
Jos artikkeli on valmis, klikkaa ”Julkaise”. Tällöin artikkeli ilmestyy blogiin uusimpana julkaisuna. Voit myös muuttaa julkaisupäivää aiemmaksi tai ajastaa julkaisun myöhempään ajankohtaan. Oletuksena artikkeli on julkinen, mutta jos haluat piilottaa sen julkaisun jälkeen, klikkaa asetukseksi ”yksityinen”, jolloin se näkyy vain järjestelmään kirjautuneille.
Pääset päivittämään julkaisua esimerkiksi ”Muokkaa artikkelia” -kohdasta yläreunan palkista, joka näkyy silloin, kun artikkeli on auki ja olet kirjautuneena sisään. Myös ohjausnäkymän vasemmassa palkissa olevasta ”Kaikki artikkelit” -kohdasta voit valita artikkelisi ja palata muokkaamaan sisältöä. Muista aina klikata ”Päivitä”, kun olet tehnyt muutoksia, ne eivät päivity automaattisesti!