Amazing Business Train oli mahtava kokemus

0

Kolmen ja puolen vuoden odottamisen jälkeen oli Hämeen ammattikorkeakoulun nopeimman opintojakson aika lähteä junamatkalle Hämeenlinnasta Ouluun. Tämä matka kestäisi kaksi päivää, jonka aikana opiskelijoiden tehtävänä on valitusta ideasta kehittää liiketoiminta. Aikataulu on tiukka, mutta sitäkin antoisampi. Sain itse kokea tämän osallistumalla mukaan Amazing Business Trainiin.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt matkan osalta suunnitelmien mukaan, sillä junankuljettajien lakko alkoi juuri ennen matkaa. Amazing Business Trainin opettajat joutuivatkin tekemään nopealla aikataululla uudet suunnitelmat, jotta opintojakso saataisiin järjestettyä. Näin junamatka Ouluun vaihtui paikalliseen yöpymiseen Hämeenlinnassa. Kyllähän tämä peruuntuminen hieman harmitti, sillä olisin halunnut kokea työskentelyn junassa. Onneksi tilalle järjestettiin jotain muuta kuin kampuksella opiskelua.

Matka alkoi liiketoimintamallin tekemisellä

Ensimmäisen matkapäivän aamuna kokoonnuimme Hämeenlinna Business Parkkiin, jossa käynnistimme ryhmissä liiketoimintasuunnittelumme. Täällä lähdimme tekemään liiketoimintamallia sekä miettimään asiakassegmenttejä ja taloutta. Nopea opiskelu tahti oli tuoda haasteita selviytyä tehtävistä, mutta saimme tukea opettajilta ja muilta asiantuntijoilta. Näiden avulla haasteista selvittiin.

Aamupäivän nopean opiskelun jälkeen siirryimme Scandic Aulangolle, jossa opiskelu jatkui. Nyt vuorossa oli tarkempi miettiminen liiketoimintaympäristöä ja markkinointia. Vaikka meillä oli kova kiire saada tehtyä tarvittavat tehtävät, oli tunnelma kuitenkin rento ja meillä oli erittäin hauskaa. Tämä yhteinen tekeminen ja nauru toivat kiireen keskellä uutta energiaa, jonka voimalla saimme kaiken tarvittavan tehtyä.

Päivän päätteeksi esittelimme liikeideat muille opiskelijoille sekä opettajille ja saimme heiltä palautetta ideastamme. Näiden pohjalta pystyimme suunnittelemaan seuraavan päivän tehtäviämme. Kun esittelyt oli saatu tehtyä, oli aika siirtyä vapaalle. Meille oli järjestetty iltaohjelmaksi keilausta. Oli mukavaa päästä hetkeksi irtautumaan kiireestä ja päästä viettämään vapaa-aikaa muiden opiskelijoiden kanssa.

Liiketoiminnan kehittämisen apuna oli yrittäjiä

Toinen matkapäivä alkoi kunnon aamupalalla hotellissa. Tästä jatkoimme matkaa kohti Riihimäen Business Parkkia, jossa tehtävänä oli miettiä liiketoimintamalli kuntoon. Meillä oli aluksi hetki aikaa miettiä, miten tämä saadaan tehtyä, sillä vuorossa oli idean esittely ja kommenttien pyytäminen oululaisilta yrittäjiltä.

Esityksen ja kysymysten miettimisen jälkeen pääsimme keskustelemaan ensimmäisen yrittäjän kanssa Zoomin välityksellä. Kommenttien jälkeen palasimme työstämään ideaamme. Aikaa ei ollut paljon, sillä näitä tapaamisia oli tulossa vielä kaksi. Saimme kuitenkin hyvää palautetta, joiden pohjalta ideamme selkeytyi.

Keskusteluiden jälkeen jatkoimme palautteiden perusteella ideamme parantamista. Välissä meillä oli pientä luentoa ja muiden ryhmien kanssa käytävää keskustelua. Tehtävien aikana saimme opettajilta kommentteja ja neuvoja, kuinka niissä kannattaa edetä. Nämä auttoivat meitä pääsemään tehtävissä eteenpäin.

Päivä päättyi kuten edellinenkin: esittelimme liiketoimintamallimme muille ryhmille ja opettajille. Tästäkin saimme palautetta, joiden pohjalta suunnittelu jatkuu, vaikka matka on jo ohi. Edessä on vielä idean esittely, Final Pitch, Hämeenlinnan Business Parkissa. Paikalla on Hämeenlinnan yrityspalveluiden edustajia arvioimassa ideaa ja pitchausta. Halukkaat pääsevät tästä vielä osallistumaan Linnan Business Turnajaisiin. Ennen Final Pitchiä tapaamme matkaan osallistuneiden kanssa yhteisessä reflektiopäivässä Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella.

Matkan päätyttyä olo oli väsynyt, mutta tyytyväinen

Matka oli kaiken kaikkiaan erittäin antoisa ja mieleen painuva, vaikka Ouluun asti emme päässeet. Opettajat olivat tehneet hienoa työtä järjestämällä nopealla aikataululla uudet suunnitelmat, jotka toimivat. Matkan aikana opimme paljon uutta liiketoiminnan suunnittelusta ja kehittämisestä. Tämän lisäksi saimme tutustua uusiin ihmisiin.

Vaikka kova kiire ja tiukka aikataulu olivat väsyttäviä, jäi matkasta erittäin hyvä mieli. Voin suositella tätä kaikille, joilla on liikeidea, jonka toteuttamiseen tarvitsee apuja ja neuvoja sekä kaikille, joita liiketoiminta kiinnostaa.

Kirjoittaja: Anna Brusila, harjoittelija ja HAMKin liiketalouden opiskelija

Leave A Reply