Muotoilun opiskelija Janina puvustaja-harjoittelijana Fremantlella

0

Kolmannen vuoden muotoilun opiskelija Janina vietti viime lukuvuoden harjoittelussa yhden Suomen suosituimman draamasarjan kulisseissa. Hän toimi puvustaja-harjoittelijana Fremantle Media Finland Oy:n Salatut elämät -sarjassa ja pääsi hän itsekin ruutuun harjoittelun lomassa! Työskentely puvustaja-harjoittelijana oli sisällöltään todella monipuolista ja vahvisti Janinan näkemystä omista urasuunnitelmistaan.

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Janina Siira ja opiskelen kolmatta vuotta vaatetusmuotoilua Hämeenlinnan kampuksella.

Miten päädyit HAMKiin opiskelemaan?

Kuulin aiemman kouluni opettajalta tästä ammattikorkeakoulusta, ja koska halusin jatkaa vaatetusalan opintoja, päädyin hakemaan HAMKiin. Olen aiemmin siis valmistunut 2017 Kalajoen ammattiopistosta vaatetusalan artesaaniksi.

Kerro työharjoittelustasi: miten löysit paikan ja mitä tehtäviisi kuului?

Olin työharjoittelussa Helsingissä, Fremantle Medialla Salattujen elämien pukuosastolla. Harjoitteluni oli 18.9.2019-24.5.2019. Kaverini vinkkasi minulle, että Salatuissa elämissä saattaisi olla työharjoittelijalle tarvetta, ja koska nimenomaan etsin puvustajan harjoittelupaikkaa, laitoin sähköpostia sinne.

Tein harjoittelussa todella monipuolisesti kaikkea. Autoin mm. laittamaan seuraavan päivän settejä eli aina edellisenä päivänä kasattiin kaikki seuraavan päivän vaatteet, mitä kukin näyttelijä tarvitsi Locissa (ulkokuvaukset) tai studiossa (sisäkuvaukset) valmiiksi kahdelle eri rekille. Vaatehuolto oli myös yksi asia, mitä tein paljon. On erittäin tärkeää, että vaatteet ovat puhtaita, silitettyjä ja ehjiä. Siivosin myös puvuston varastoa selväksi ylimääräisistä vaatteista ja järjestelin muutenkin paikkoja.

Oli paljon myös erilaisten vaatteiden tuunaamista, lahkeiden lyhennystä ja sisäänottoja, että vaatteet istuivat näyttelijöille paremmin. Kaupoissa käytiin hakemassa kuvauksiin tarvittavia asioita. Pääsin myös muutaman kerran seuraamaan puvustajan työtä kuvauksissa. Oli todella mielenkiintoista nähdä, miten homma oikeasti kameran takana toimii.

Millaista osaamista harjoittelussa tarvitsit?

Soveltamista, aikataulun hallintaa ja tietenkin, että osasi ompelukonetta käyttää. Ajokortti on myös tv-tuotantoalan hommissa oleellinen olla.

Millainen oli tyypillinen työpäiväsi?

Tyypillinen päivä oli, että olin noin puoli kymmenen aikaan Konalassa ja aloitin päivän silittämällä edellispäivänä pestyt pyykit ja viemällä ne oikeille paikoille. Tein erilaisia korjauksia tai muita tuunauksia vaatteisiin. Laitoin myös seuraavan päivän setit valmiiksi.

Mitä olivat mieliinpainuvimpia hetkiä harjoittelun aikana?

Ehkä mieliinpainuvin asia oli se, että olin kerran avustajana kuvauksissa, hotelli Amandan tarjoilijana. Se oli todella jännittävä kokemus.

Mitä harjoittelu opetti, millaista kokemusta sait?

Sain paremman käsityksen puvustossa työskentelystä, ja millaista on tehdä yhtä Suomen suosituimmista draamasarjoista.

Mitä tällä hetkellä on opinnoissa meneillään?

Meillä on erilaisia projekteja alkamassa ja meneillään. Olemme järjestämässä muotinäytöstä ja jokainen opiskelija valmistaa sinne myös oman malliston. Valitettavasti tällä hetkellä vallitseva poikkeustilanne vaikuttaa työskentelyymme ja näytöstä joudutaan siirtämään eteenpäin.

Missä näet itsesi tulevaisuudessa? Oliko harjoittelulla vaikutusta tulevaisuuden suunnitelmiisi?

Olen ollut kauan kiinnostunut työskentelemään elokuva/tv-tuotannon parissa puvustajana. Työharjoitteluni vahvisti ajatustani siitä, että sitä hommaa haluan tehdä, kun valmistun.

Onko jotain vinkkiä, jonka haluaisit jakaa opiskelijoille, jotka etsivät harjoittelupaikkaa?

Rohkeasti vain kyselemään harjoittelupaikkaa siltä alalta/yritykseltä, mikä kiinnostaa. Työharjoittelu on hyvä tilaisuus luoda jo kontakteja, joten se mahdollisuus kannattaa hyödyntää.

Lue lisää muotoilun blogijuttuja!

Leave A Reply