Kirjoittaminen on ajattelua

0

Kevään korvalla opinnäytetöiden ja muiden tekstien viimeistelyn parissa kamppailee yksi jos toinenkin. Ehkä tekstin tuottaminen tuntuu toisinaan tervanjuonnilta? Ehkeivät ajatukset ajoittain jäsenny tekstiksi sellaisina kuin haluaisit? Älä huoli, ehkäpä kirjoitustyötä eteenpäin vievä ajatteluprosessi on vielä kesken!

Tekstit eivät usein synny kuin itsestään. Harvoin ajatukset järjestäytyvät luontevaksi kokonaisuudeksi täsmälleen oikeassa muodossa ensi yrittämällä. Ryhtyessään kirjoittamaan harva meistä saa aikaan viimeistellyn, nasevan ja informatiivisen tekstin samalta istumalta. Sen sijaan monelle sujuvan tekstin tuottaminen aiheuttaa runsaasti päänvaivaa, tuotettu teksti tuntuu ontuvalta eivätkä mukamas valmiiksi ajatellut asiat jäsenny tekstiksi kirveelläkään. Syy, jonka vuoksi moni välttelee kirjoittamisen aloittamista viimeiseen asti.

Kuinka usein tulemme kuitenkaan huomanneeksi sitä, että ajattelu ja kirjoittaminen oikeastaan kulkevatkin käsi kädessä? Kun kirjoitan harhailevat ajatukseni paperille, ne jäsentyvät ja konkretisoituvat. Kirjoittaminen jalostaa ajatusaihioita pidemmälle ja ajattelu antaa pohjan kirjoittamiselle. Yhtä lailla samalla, kun muokkaamme kirjoitettuja sanojamme, uudelleen muokkaamme myös ajatteluamme ja viemme ajatuksiamme pidemmälle. David McCulloughin sanoja mukaillen, kirjoittaminen onkin ajattelua. Hyvän kirjoittamisen ja sujuvan tekstin edellytys ovat jäsentyneet ajatukset. Jäsentyneiden ajatusten aikaansaaminen, sujuvan tekstin tuottaminen ja näiden kahden samanaikainen yhteensovittaminen on ajoittain työn ja tuskan takana. Tämän vuoksi kirjoittaminen tuntuu toisinaan niin vaikealta.

Sekä kirjoitetut sanat että ajatuksetkin vaativat työstämistä ja aikaa putkahtaakseen ilmoille sellaisina kuin lopulta haluamme. Pakotettuna syntyy harvoin parasta jälkeä, jonka vuoksi niin ajatteluun kuin kirjoittamiseenkin pätee vanhan kansan neuvo: ”Joudu hätiköimättä, kiiruhda hitaasti.”

Kevään loppurutistuksessa opinnäytetöiden, tutkimusartikkeleiden, hankehakemusten ynnä muiden tekstien kanssa kamppaileville hamkilaisille kannustuksen sanat:

Anna aikaa ajattelulle, sillä hyvin ajateltu on puoliksi kirjoitettu.

 

Anna Mikkonen

Comments are closed.