Turvallisuus: Kännykkä – henkilökohtainen turvaväline taskussasi

0

Vaikka julkisessa keskustelussa usein käsitellään kännyköiden ja sosiaalisen median yleistymisen mukanaan tuomia ongelmia esim. liikenteessä, matkapuhelimen oikea-aikainen ja osaava käyttö tekee siitä erittäin hyödyllisen apuvälineen poikkeus- ja hätätilanteissa.Puhelimen toimintoihin tutustuminen ja niiden käytön opettelu etukäteen voi auttaa ja jopa pelastaa tiukan paikan tullen.

Hätänumeroon 112 soittamisesta tuli kansalaistaito jo lankapuhelimen valtakaudella, ja älylaitteet ovat tehneet siitä entistä tehokkaampaa. Lähes aina kun jotain tapahtuu, paikalla on puhelin jolla soittaa apua. Kun hätäpuhelun soittaa ilmaiseksi ladattavan 112 Suomi-sovelluksen kautta, saa hätäkeskus myös automaattisesti soittajan sijaintitiedot, ja avun saaminen paikalle nopeutuu. Tämä edellyttää luonnollisesti gps:n päälläoloa, joka kannattaa opetella tarkistamaan. Sovellus on saatavilla niin Android, iOS kuin Windows-puhelimiinkin sovelluskaupoissa.

Kuva: 112 Suomi -sovellus tekee hätäpuheluista entistä tarkempia.  Tietoa sovellukset ja latauslinkit: http://www.digia.com/112suomi/

Hätäpuhelua soittaessa on hyvä hallita myös kännykän kaiutinominaisuuden käyttö. Hätäkeskus voi antaa toimintaohjeita, joiden toteuttaminen vaatii molemmat kädet, tai ohjeistus on hyvä saada kuuluviin kaikille paikalla olijoille. Vastaavasti hätäkeskus voi saada lisätietoa tilanteesta kaiutinpuhelimen mikrofonin kautta.

Monissa kännyköissä ominaisuutena oleva valaisin on tehokas valonlähde, jota voi hyödyntää myös merkinantovälineenä. Joissain tilanteessa, esim. sortuman tai tulipalon takia jumiin jäädessä auttajien huomiota voi yrittää herättää myös puhelimen soitto- ja merkkiääniä kovaa soittamalla.

Puhelin kannattaa myös opetella hiljentämään ja asettamaan äänettömälle nopeasti. Poliisin hiljattain julkaisemalla ”Pakene, piiloidu, hälytä” -videoilla neuvotaan, että piiloutumistilanteessa on syytä muistaa hiljentää puhelin, ettei se paljasta olinpaikkaa, ja tarkkailla siihen mahdollisesti tulevia yhteydenottoja muuten. Vastaavasti vaara-alueella ja myös sen ulkopuolella olevien on tärkeää muistaa, että vaikka huoli läheisistä on suuri tapahtumien edetessä, on parempi odottaa tilanteen päättymistä ennen soittamista.

Kuvakaappaus Poliisituben ”Pakene,piiloudu, hälytä” -videolta.  Katso koko video osoitteessa https://youtu.be/Pxo3Tl1v7ek

Marja- ja sienimetsistä tai kaupunkilomakohteesta puhelimen muistiin ladatut kartat auttavat löytämään vieraammistakin maisemista tutuille seuduille, ja ajastimen avulla voi muistuttaa itseään lääkekuurin otosta säännöllisesti. Erilaiset viestisovellukset auttavat yhteydenpidossa läheisten kanssa niin arjessa kuin poikkeuksellisissa tilanteissa. Kun puhelinta tarvitsee, sen akussa on totta kai oltava riittävästi virtaa. Suurinäyttöiset älykännykät ovat melkoisia virtasyöppöjä, joten pidempään latausmahdollisuuksista kaukana olleissa taskussa kulkeva varavirtalähde on hyvä varata mukaan.

Puhelimen käytössä arjen turvana on loputtomasti mahdollisuuksia. Tärkeintä on tutustua laitteeseen, sen toimintoihin ja siinä oleviin sovelluksiin rauhassa, ennen kuin niitä tarvitsee tilanteesta selviämiseen.

(teksti: Reima Kallinen, viestinnän suunnittelija, HAMK oy:n turvallisuus- ja kriistyöryhmän jäsen)

Leave A Reply