Työhyvinvointi: Mieli virkeäksi työmatkaliikunnalla!

0

Tänä keväänä ilmoittauduin ensimmäistä kertaa mukaan Kilometrikisa 2018  HAMKBikes -joukkueeseen.  Satunnaisena ”sunnuntaipyöräilijänä” en odottanut itseltäni kovinkaan kummoisia suorituksia tämän kisan osalta. Kesän aikana kuitenkin huomasin, että tartuin polkupyörään useammin kuin olisin aiemmin olettanut. Aamuisin oikein odotin, että pääsen pyörän selkään ja taittamaan tuon lopulta liiankin lyhyeltä tuntuneen työmatkani ihanan raikkaissa kesäaamun tuoksuissa.

En siis ole himopyöräilijä lainkaan, mutta ilmoittauduin mukaan, koska halusin nähdä kuinka paljon kilometrejä kisan aikana (1.5. – 22.9.) ja reilun 12 kilometrin työmatkastani kesän aikana kertyisi – ja kertyihän niitä.

Meitä oli HAMKin joukkueessa reilut 30 polkijaa – parhaimmat polkivat ihan omassa sarjassaan yli 2000 km:n saldon. Joukkueena saavutimmekin yhteensä huimat 14813 kilometriä!

Tämän vuoden kisassa oli kaiken kaikkiaan 2558 joukkuetta ja 31404 polkijaa. Sijoituimme joukkueena sijalle 244, säästimme bensaa 1036 litraa ja hiilidioksidia 2590 kg:n verran. Tuntui mahtavalta olla tekemässä yhdessä tätä tulosta. Kisan aikana pystyimme seuraamaan omaa henkilökohtaista kumulatiivista kertymäämme ja pyöräilyn ansiosta kuluttamaamme kalorimäärää. Illalla sitten saattoikin hyvällä omalla tunnolla nauttia jopa grilliherkuista.

Iloinen pyöräilijä Posiolla
Kesällä pyöräilin mm. Posion maisemissa.

Liikuntamuotona pyöräily on edullista, helppoa ja hauskaa. Pyöräily on nopeastikin käyttöön otettavissa oleva liikuntamuoto. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi pyöräilyn on todistettu lisäävän niin onnellisuutta kuin elinvuosiakin, no joo – ainakin jos jättää nuo äsken mainitsemani grilliherkut väliin.

Kesäisestä kokemuksestani innostuneena en voi olla miettimättä seuraavaa:

Meitä on HAMKissa yli 600 henkilökunnan jäsentä ja reilut 7000 opiskelijaa. Jos meistä henkilökunnasta vaikka 15 % osallistuisi vuoden 2019 kisaan, saisimme koottua yli kolminkertaisen joukkueen tähän vuoteen verrattuna – millaiset tulokset voisimmekaan yhdessä saavuttaa?

Vuodesta 2018 vielä sen verran. Koko 31404 polkijan joukko, polki yhteensä 28 507 555,38 km, säästi bensaa 1 995 528 litraa ja hiilidioksidia 4 988 820 kg.

Ei hassummin, eihän? Ensi kesän kilometrikisaa jo innokkaana odottelen.

#työhyvinvointi

(Teksti ja kuva: Birgitta Pirhonen, työsuojeluvaltuutettu)

Leave A Reply