Kerrankin valmistautuminen oli tehty ajoissa – kokemuksia kansainvälisestä konferenssista keynote -puhujan silmin

0

Vuosi sitten kumppanimme RUN -Eurooppa-yliopistosta, Polytechnic of Leiria, kutsui HAMK Bio -tutkimusyksikkömme johtajan Annukka Pakarisen keynote -puhujaksi kansainväliseen Water, Energy, Food and Sustainability -konferenssiin Portugaliin. Sitten tuli korona ja suunnitelmat muuttuivat. Konferenssi järjestettiin tänä vuonna etänä ja nyt Annukka kertoo kokemuksistaan. Kirjoitus avaa samalla HAMKin uuden RUN European University -blogin.

Aiheekseni valikoitui älykäs biotalous kestävän biotalouden mahdollistajana. Ajatuksenani oli esitellä HAMKin tutkimuksen profiilia ja hienoa tekemistämme aiheen parissa. Nostin esille ympäröivän elinympäristömme haasteiden kompleksisuuden, josta esimerkkinä paljon parjattu palmuöljy ja sen tuotanto. Massiivisesti kasvaneen palmuöljytuotannon aiheuttamat tuhot Indonesian sademetsissä ovat ilmiselvät, mutta toisaalta kovin haluttu kasviöljyjen lisääminen eri tuotteiden raaka-aineina ei välttämättä ole sen kestävämpää millään muullakaan vaihtoehdolla. Kestävyyden, arvoketjujen, vastuullisuuden ja monimutkaisten syy-seuraussuhteiden ymmärtäminen vaatii meiltä paljon.

Lisäksi nostin esille ajatuksia ihmisen historiassaan tekemistä keksinnöistä ja niiden vaikutuksista pitkällä tähtäimellä ja siitä, miten ihminen voi vaikuttaa kestävään tulevaisuuteen. Tarvitsemme itseämme viisaampaa teknologiaa avuksi ja sitä on yhä enenevässä määrin tarjolla, kuten tiedämme.

Lopuksi esittelin HAMKin älykkään biotalouden tutkimus-, kehitys- ja innovaatio -caseja, joita johtava tutkijayliopettaja Iivari Kunttu ystävällisesti minulle esitykseen valmisteli. Esittelyssä oli digipaali ja paalipörssi, pelto-observatorio, maaperän ja kasvillisuuden dronekuvantamiset sekä rakkaat lehmämme Mustialassa ja niiden käyttäytymismallien vaikutus mm. maidon tuotantoon, jota tutkittiin koneoppimisen keinoin. Jälkimmäisiin voit tutustua esimerkiksi videossamme. Yleisö kysyi, miten maanviljelijät suhtautuvat tällaisiin uusiin teknologia-avauksiin. Ilokseni sain kertoa, että Suomessa olemme monin osin kiitollisessa tilanteessa ja tätä työtä päästään tekemään yhdessä toimijoiden kanssa.

Onnistuminen vaatii tutustumista, yhteistyön aktiivista rakentamista ja innostunutta mieltä. Jälkimmäistä meillä on paljon ja tämän kaltainen konferenssiosallistuminen on erinomainen työkalu yhteiseen tutustumiseen ja yhteisen polun perustamiseen kohti kestävää tulevaisuutta.

Tällä kertaa esitykseni valmistui ennen viimeistä iltaa, sillä videoitu esitys tuli lähettää järjestäjille jo hyvissä ajoin ennen varsinaista tapahtumaa. Itselleni oli uutta ja erilaista seurata etänä ja livenä oma videoitu esitys ja sen jälkeen osallistua reaaliaikaiseen keskusteluun.

Kolmipäiväisessä konferenssissa oli paljon hyvin ajankohtaisia aiheita kestävästä ruuantuotannosta ja COVID-19 vaikutuksista ruokaturvaan, biokaasuteemoista, kestävään kaupunkirakenteeseen ja tuotteiden vihreään suunnitteluun ’green digital twin’ konseptin avulla. Opin myös riisinviljelyn kestävämmistä viljelytavoista sekä teknologiasta ravinteiden lisäämiseksi viinimarjoihin ja sitä myötä viineihin. Paljon muitakin kiinnostavia aiheita olisi ollut, mutta osallistuminen kaikkiin rinnakkaisiin sessioihin oli mahdotonta.

Olimme arvioimassa konferenssin lähetettyjä abstrakteja ja toimimme julkaisuprosessissa arvioijina. Nämäkin ovat osaltaan ensi askeleita tutustumisessamme RUN-kumppaneihin.

HAMKista konferenssiin osallistui myös tutkijayliopettaja Eija Laitinen kahdella esityksellään ja niistä julkaistavalla julkaisulla. Valitettavasti kuitenkin toinen ennalta valmistellusta ja lähetetystä videosta oli hukassa ja esitys jäi tällä kerralla kuulijoilta näkemättä. Konferenssin ennakkovalmisteluihin osallistuivat myös tutkijayliopettajat Maritta Kymäläinen ja Marika Tossavainen. He, kuten minäkin olimme arvioimassa konferenssin lähetettyjä abstrakteja ja toimimme julkaisuprosessissa arvioijina. Nämäkin ovat osaltaan ensi askeleita tutustumisessamme RUN-kumppaneihin.

Vaikka tapahtuma ei varsinaisesti ollutkaan ainoastaan RUN -Eurooppa-yliopiston tapahtuma, oli järjestäjä ja iso osa kuulijakuntaa Eurooppa-yliopiston koordinaattorin Polytechnic of Leirian. Toimin itse RUN-EU -verkostossa eurooppalaisten innovaatio- ja osaamiskeskittymien ja erityisesti biotalouden innovaatio- ja osaamiskeskittymän valmisteluryhmässä. Olen myös mukana HAMK Smart -tutkimusyksikön johtaja Jukka Pulkkisen kanssa työpaketissa, jossa rakennetaan mahdollisuuksia, rahoituskuvioita ja verkostoja yhteisen tutkimuksen tekemiseen Eurooppa-yliopiston tutkijoiden, yritysten ja muiden ulkopuolisten kumppaneiden kesken. Onnistuminen vaatii tutustumista, yhteistyön aktiivista rakentamista ja innostunutta mieltä. Jälkimmäistä meillä on paljon ja tämän kaltainen konferenssiosallistuminen on erinomainen työkalu yhteiseen tutustumiseen ja yhteisen polun perustamiseen kohti kestävää tulevaisuutta.

Annukka Pakarinen, HAMK Bio -tutkimusyksikön johtaja

Leave A Reply