Erityinen tuki teemana Turussa

0

Varsinais-Suomen erityisen tuen työryhmä järjesti alueen ammatilliselle opetushenkilöstölle täydennyskoulutuspäivän teemoilla opiskelijan mielenterveyden tukeminen ja vahvuuksien tunnistaminen sekä hyödyntäminen. Oppijan oikeus- opettajan taito -hanke oli päivän järjestelyissä mukana.

Aamupäivän asiantuntijana toimi psykiatrinen sairaanhoitaja Virpi Jussila. Hänen mukaansa opiskelijan hyvinvointia voidaan tukea parhaiten hyvällä opetuksella. Kun opetushenkilöstö tuntee olevansa arvostettu vaikuttaa se siihen, että he kohtelevat opiskelijoita arvostavasti ja vahvuuksia tukien. Tärkeää on myös auttaa opiskelijoita selviytymään epäonnistumisissa. Opetushenkilöstö tarvitsisikin lisää valmiuksia tukea ja edistää opiskelijoiden mielenterveyttä ja hyvinvointia.

Toinen asiantuntija Piia Virtanen ohjeisti meitä ratkaisukeskeiseen työotteeseen, jossa sallivuuden kautta tehdään sitä mikä toimii vahvistamalla vahvuuksia. Oppimista suunnataan tavoitteisiin ja tulevaisuuteen samalla kannustaen. Opiskelijan sanoessa, ettei hän osaa jotain, vastataan, ettet osaa sitä vielä! Jokainen onnistuminen puolestaan kannattaa sanoittaa konkreettisesti.

Kuvassa kouluttaja Piia Virtanen. Kuvan otti Pia Lehto-Kulmala.

Päivän päätteeksi saimme kuulla kokemusasiantuntijan erityisopettajana toimivan henkilön koulukokemuksia. Hän kertoi adhd-diagnosoituna hauskasti opiskeluvaiheistaan onnistumisineen ja epäonnistumisineen. Vaikealta tuntui esimerkiksi se, että yliopistossa kukaan ei kysynyt tehtäväsuoritusten perään, jolloin tehtävät jäivät tekemättä. Tällöin opintojen etenemisessä auttoi opettajan asettamat tavoitteet ja seuranta. Toisaalta hänellä on valtavana kiinnostuksen kohteena autismin kirjo, jota hän jaksaa tutkia loputtomiin.

Kiitos kaikille mielenkiintoisesta päivästä!

 

Susanna Löf
Haaga-Helia Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Leave A Reply