Työharjoittelu Kamuxilla – tradenomin sukellus ajoneuvojen maailmaan

0

Kamux on parisenkymmentä vuotta sitten perustettu yritys, jonka toiminta perustuu käytettyjen autojen kauppaan. Yritys on kasvanut vuosien mittaan hurjaa vauhtia, ja tällä hetkellä myymälöitä löytyykin jo myös Suomen ulkopuolelta; Ruotsista ja Saksasta. Yritys on lähtöisin Hämeenlinnasta, missä myös pääkonttori edelleen sijaitsee.

Syyskuussa 2019 minulle avautui hieno tilaisuus, kun tulin valituksi osaksi Kamuxin rekisteröintitiimiä. Koska opintoni olivat jo muutenkin loppusuoralla opinnäytetyötä ja työharjoittelua vailla, tuntui loogiselta päättää suorittaa harjoittelu uudessa työpaikassani. Tähän mennessä olin työskennellyt ainoastaan asiakaspalvelutehtävien parissa kaupan alalla, joten olin erittäin innoissani päästessäni vihdoin tutustumaan toisenlaisiin työtehtäviin ja ennen kaikkea toimistotyöhön. Autoalasta minulla ei ollut oikeastaan minkäänlaista käsitystä, joten täysin uuden aiheen pariin siirtyminen tuntui jännittävältä ja jopa hieman pelottavaltakin (tietenkin hyvällä tavalla)!

Mitä tekee ajoneuvojen rekisteröijä?

Kamuxilla rekisteröintitiimin päätehtävä on ajoneuvojen rekisteröinti; sekä ostettujen, että myytyjen. Työhön liittyy kuitenkin paljon muita tehtäviä, kuten ajoneuvoverojen seuranta ja huolehtiminen siitä, että ajoneuvot ovat tarpeen mukaan joko tieliikennekäyttöön rekisteröityjä tai liikennekäytöstä poistettuja. Saadakseni aloittaa rekisteröintien tekemisen, tuli minun suorittaa koe, jonka läpäistyäni sain Traficomin myöntämät rekisteröintioikeudet. Ajoneuvorekisteröinti on viranomaistoimintaa, joten aiheeseen liittyy paljon tärkeää informaatiota esimerkiksi lakiin liittyen. On siis erittäin tärkeää olla jatkuvasti ajan tasalla lakien ja säädöksien suhteen.

Rekisteröintitiimi tekee työtä yhdessä autosihteerien ja –myyjien kanssa. Siinä missä autosihteerit ovat enemmän vastuussa maksuliikenteestä ja myyjät itse kauppojen tekemisestä, rekisteröijät ovat tukena kaikenlaisissa muissa taustalla tapahtuvista asioista. Kamuxilla rekisteröintitiimistä onkin muodostunut jopa eräänlainen ”neuvontapalvelu”, johon myyjät usein tukeutuvat ja pyytävät apua kinkkisissä tilanteissa. Rekisteröijänä harvemmin tulee oltua tekemisissä suoraan asiakkaiden kanssa, sillä yleensä he hoitavat asioita ensisijaisesti myyjien välityksellä. Tehtyäni hetken aikaa rekisteröijän työtä Kamuxilla, minulta tiedusteltiin halukkuuttani alkaa tekemään hieman toisenlaisia tehtäviä yrityksen kirjanpidossa. Olin tietysti innoissani tästä ja vastasin myöntävästi, sillä minusta on äärimmäisen mielenkiintoista tutustua yrityksen eri osiin ja päästä näkemään työtehtäviä mahdollisimman laajalla skaalalla. Kirjanpidossa pääsin tekemään muutamia erilaisia taloushallinnon avustavia tehtäviä, esimerkiksi arkistointia.

Harjoittelujakson jälkeen

Nyt olen työskennellyt yrityksessä hieman yli viisi kuukautta, mikä tarkoittaa, että olen saanut harjoittelupisteet kasaan. Koska kyseessä on kuitenkin työpaikkani, jatkan tietysti edelleen yrityksessä työskentelyä myös harjoitteluosuuden päätyttyä. Koen, että olen löytänyt oman alani ja myöskin ensimmäistä kertaa elämässä olen osana tiimiä, jossa on oikeasti erinomainen yhteishenki ja työilmapiiri on aina ihanan rento ja mukava. Vaikka rekisteröijän työtehtävät ovat pääosin melko yksitoikkoisia, on työ silti todella mielenkiintoista. Joka päivä tulee vastaan uusia tilanteita ja haasteita, eli kahta samanlaista päivää harvemmin tulee vastaan. Olen mielestäni kehittynyt hurjasti alle puolessa vuodessa ja vielä olisi paljon opittavaa edessä. Vauhdilla kasvavaa ja kansainvälistyvää yritystä on mielettömän hienoa seurata ja olla mukana sen toiminnassa. Odotankin innolla kaikkea tulevaa!

Linda Moghadampour

Leave A Reply