Kesäharjoittelu Sandvikilla

0

Pääsin kesäharjoitteluun Sandvikille reiluksi kolmeksi kuukaudeksi ja näin jälkikäteen voin todeta, että kokemus oli erittäin opettavainen. Sandvik on ruotsalainen metalli- ja kaivosalan teollisuuskonserni, joka toimii maailmanlaajuisesti monessa eri maassa. Tampereen tehdas toimii nimellä Sandvik Mining and Constrution Oy. Tampereen tehtaalla valmistetaan sekä maanalaisia että maanpäällisiä porauslaitteita. Itse kuuluin maanalaisten laitteiden tilauskoordinointitiimiin. Työnimikkeeni Sandvikilla oli tilauskoordinaattoriharjoittelija ja työnkuvaani kuului maanalaisten laitteiden tilausten käsittely ja niiden kirjaaminen tietojärjestelmään.

Työ tilauskoordinaattorina

Ennen kesää minulla ei ollut mitään aikaisempaa kokemusta tilauskoordinaattorin työstä, joten minulle oli hieman epäselvää, mitä kaikkea työ sisältää. Työ osoittautui kuitenkin monipuolisemmaksi ja haastavammaksi, kuin mitä olin kuvitellut. Työtä tehtiin tietokoneen välityksellä ja viestintä asiakkaiden kanssa tapahtui pääsääntöisesti sähköpostin kautta englannin kielellä. Kesän aikana pääsin opettelemaan käyttämään erilaisia sovelluksia, joita tarvittiin tilausten kirjaamiseen. Opin samalla myös paljon tehtaalla valmistetuista laitteista.

Tilauskoordinaattorin työ tuntui aluksi todella monimutkaiselta ja muistettavaa oli todella paljon. Työssä täytyi olla äärimmäisen tarkka, sillä tehtaalla valmistetut laitteet ovat luonnollisesti hyvin kalliita ja Sandvikilla laitteet tehdään asiakkaille mittatilaustyönä. Tilausten kirjaamisessa täytyi olla siis valppaana, sillä usein tilauksissa oli puutteita, joita jouduimme selvittämään asiakkailtamme sähköpostin välityksellä. Tilauskoordinaattorien asiakkaat ovat Sandvikin omat myyntiyhtiöt, joiden toimipisteet sijaitsevat ympäri maailmaa. Myyntiyhtiöt ovat taas yhteydessä loppuasiakkaisiin. Vastauksia sai odottaa usein monta päivää, koska viestiketjut olivat niin pitkiä. Tästä syystä tilausten vahvistaminen usein pitkittyi ja vahvistamattomia tilauksia saattoi olla yhtäaikaisesti useita. Muistiinpanojen kirjaaminen olikin tässä työssä äärimmäisen tärkeää, jotta pysyi koko ajan perillä siitä, missä vaiheessa kukin tilaus tällä hetkellä on ja mistä syistä tilauksia ei oltu voida vielä vahvistaa. Heti kun puutteet oli saatu selvitettyä, tilaukset tuli vahvistaa pikimmiten.

Tilauskoordinaattorin työssä joutuu pitämään monta lankaa käsissään, mihin en ollut aikaisemmissa töissäni ollenkaan tottunut. Usein työ turhauttikin, kun tuntui että ei millään muista kaikkea. Kesän edetessä tietoa kuitenkin karttui ja työ alkoi pikkuhiljaa soljumaan paremmin ja paremmin. Minusta oli myös mukavaa, kun toisena työkielenä käytettiin englantia, sillä pääsin samalla kartuttamaan englannin kielen taitojani. Kaiken kaikkiaan kesä Sandvikilla oli hyvin opettavainen kokemus ja voisin suositella kokemukseni perusteella muitakin liiketalouden opiskelijoita kokeilemaan työharjoittelua Sandvikilla.

Katariina Koro

Leave A Reply