Harjoittelijana Valtionhallinnossa

0

Suoritin opintoihin kuuluvan harjoittelun Liikenne- ja viestintäministeriössä verkko-osastolla sihteeriharjoittelijana. Liikenne- ja viestintäministeriö on yksi Suomen 12 ministeriöstä ja liikenne- ja viestintäministerinä tällä hetkellä toimii Anne Berner. Ministeriön tehtäviin kuuluvat mm. poliittiset ja strategiset linjaukset ja lainsäädännön valmistelu, elinkeinoelämän kilpailukyvyn ylläpito sekä ilmastonmuutoksen hillitseminen. Liikenne- ja viestintäministeriön nettisivuilta voi lukea lisää ministeriön vastuualueista ym.

Millaista on olla ministeriössä töissä?

Aluksi hieman jännitti lähteä Helsinkiin ja vielä kaiken lisäksi valtiolle töihin. Hyvin nopeasti tuli huomattua, että ministeriössä työskentely oli kaikkea muuta kuin ’’jäykkää virkamies’’ – meininkiä. Verkko-osastolla ja koko ministeriössä oli mahtavat työkaverit joiden kanssa työskentely sujui vaivatta. Työilmapiiri oli rento ja porukkaan pääsi helposti mukaan. Ministeriössä oli samaan aikaan monta muutakin harjoittelijaa, niin yliopistoista kuin ammattikorkeakouluistakin.

Työtehtäviini sihteeriharjoittelijana kuuluivat mm. yleiset sihteerin tehtävät, yksikön johtajan kalenterin hoitaminen, matka- ja kululaskujen tekeminen, osastosihteerin loman sijaistaminen ja osaston muiden sihteerien avustaminen. Eli työnkuva oli paljon muuta kuin pelkkää kahvin keittämistä!

Mitä kaikkea 5kk harjoittelu ministeriössä sisälsi?

Viiden kuukauden aikana opin hurjan määrän siitä, mitä sihteerin työ valtionhallinnossa on. Tähän koko aikaan sisältyi lukematon määrä sähköposteja, puheluita, matkojen varailua ja organisointia. Pääsin avustamaan muutamissa ministerin tilaisuuksissa, mikä oli jännittävää ja mielenkiintoista. Työ ministeriössä oli välillä todella hektistä, joten vauhdissa piti pysyä mukana.

Pääsin heti toukokuun lopussa mukaan myös yksikön virkistysmatkalle Viroon Pärnuun, jossa vietimme kaksi päivää. Tämä oli ihan huippu kokemus ja matka auttoi tutustumaan koko yksikön väkeen paremmin. Ennen matkalle lähtöä sain osallistua matkanjärjestelyihin. Etsin ja varasin meille kaikki ruokapaikat matkan ajalle. Oli hienoa huomata, kuinka paljon vastuuta minulle annettiin heti harjoittelun alussa.

Sain myös kokea ministeriön hieman hiljaisemman jakson. Eduskunta lomaili ja meidänkin osastolta suurin osa virkamiehistä oli kesälomilla. Muutamat hiljaisemmat viikot keskellä kesää toivat sopivasti tasapainoa muuten kiireiselle työlle.

Jos sinulla on haussa monipuolinen harjoittelupaikka, niin suosittelen ehdottomasti hakemaan ministeriöön töihin. Opin tämän 5 kk aikana paljon itsestäni sekä omista vahvuuksistani ja kerrytin itselleni arvokasta työkokemusta.

Riikka Nieminen

Leave A Reply