Ensimmäistä kertaa taloushallinnon työtehtävissä

0

Haaveilin pitkään muuttavani takaisin kotikonnuilleni. Edellytyksenä oli löytää uusi työpaikka. Olin aiemmin työskennellyt myyjänä useissa eri tehtävissä ja ajattelin, että nyt voisi olla sopiva aika kokeilla jotain uutta. Opiskelin tradenomiksi samaan aikaan, joten pidin mielessä harjoitteluni, joka oli vielä suorittamatta. Harjoittelua voisi hyödyntää työpaikan saamisessa.

Selasin työpaikkailmoituksia erilaisista taloushallinnon työtehtävistä. Harmikseni huomasin, että lähes jokaisessa ilmoituksessa toivottiin hakijalta jopa kahden vuoden työkokemusta alalta. Opiskelijana oman alan työtehtäviä ei välttämättä ole helppo saada. Vasta valmistuneena tilanne ei olisi sen helpompi. Vaikka itse tutkinnosta olisi ajankohtainen koulutus, korostetaan silti työpaikkailmoituksissa erilaisten järjestelmien osaamisen tärkeyttä sekä käytännön kokemusta.

Etsinnän jälkeen löysin sopivan työn inventointiavustajana. SOK Palveluässä tarjosi määräaikaista työsuhdetta taloushallinnon työtehtävissä. Työpaikkailmoituksessa korostettiin, että työ sopisi sellaiselle, joka haluaa tutustua taloushallinnon työtehtäviin. Nostin jo haku vaiheessa esiin opintoihini liittyvän harjoittelun, sillä ajattelin sen olevan hyvä valtti myös työn jatkumiselle. Määräaikaisen sopimuksen päätyttyä minulle tarjottiinkin mahdollisuutta jatkaa työsuhdetta ja suorittaa harjoittelu. Lopulta päädyin kuitenkin hyväksilukemaan harjoitteluni inventointiavustajana, sillä elämääni avautui uusi ovi vakituisissa työtehtävissä.

Mikä ihmeen investointiavustaja?

Lyhykäisyydessään varaston inventointi tarkoittaa kirjanpitovelvollisen laatimaa vaihto-omaisuuden tase-erittelyä. Inventaariolla selvitetään tavaroiden, tuotteiden ja materiaalien määrä sekä niiden hävikki. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta ei oikeastaan ole sitä. Kun S-ryhmän toimipaikat ovat laskeneet varastojensa arvon paikan päällä, he toimittavat tiedot SOK Palveluässälle raportoitavaksi, eli meille. Meidän inventointiavustajien tehtävänä on sanansa mukaisesti avustaa Palveluässän inventointityöntekijöitä.

Millaista työ sitten itsessään on?

Työtehtävät saattavat näyttää vaikeasti ymmärrettävinä ulkopuoliselle, vaikka ne eivät sitä ole. Tehtävät sisältävät pääosin asiakasyritysten ostolaskujen ja inventointimateriaalien tarkastusta sekä näihin liittyvä asiakaspalvelua. Käytännössä käsitellään erilaisia paperisia ja sähköisiä materiaaleja, joiden perusteella selvitettiin ja raportointiin varastojen arvoa. Materiaalien lisäksi käytössä on aktiivisesti Microsoft Officen ohjelmat ja samalla pääsee tutustumaan erilaisiin ostolaskuihin liittyviin järjestelmiin. Microsoft Officen ohjelmista pääosin on käytössä Excel sekä Access, joiden avulla hallitaan erilaisia taulukoita sekä pidetään kirjaa siitä, missä vaiheessa toimipaikkojen inventoinnit ovat. Ostolaskuihin liittyvissä järjestelmissä puolestaan on mahdollisuus esimerkiksi selailla ostolaskuja.

Vinkki opiskelijoille

Jokaiselle taloushallinnosta kiinnostuneelle opiskelijalle annan seuraavan vinkin: Koulun harjoittelut kannattaa hyödyntää käytännön työkokemusta ajatellen. Käytännön työkokemuksen saaminen opiskelujen aikana antaa avaimet työllistymiselle valmistumisen jälkeen. Olen itse saanut jo ammattikoulussa opiskellessani vinkiksi, että kannattaa valita harjoittelupaikat tarkkaan, ja miettiä minkälaisista tehtävistä haluaa kokemusta. Paikkaa valitessa on myös hyvä miettiä, olisiko kyseisellä paikalla mahdollisuutta tarjota työpaikkaa. Vaikka yrityksellä ei olisi sillä hetkellä rekrytointia auki, kannattaa yrityksen historiaa ja strategiaa tarkastella henkilöstön kasvun ja vaihtuvuuden näkökulmasta.

Roosa Haataja, inventointiavustaja

Leave A Reply