Viisi lukuvinkkiä puulämmitäjille

0

On puun pienpoltto sitten ekologista tai ei, ainakin se kuuluu suomalaiseen jouluun. Saunan lämmittäjät ja takan ääressä oloilijat voivat pistää pökköä pesään hyvällä omallatunnolla, kunhan opettelevat muutaman perusasian hyvästä polttotekniikasta. Seuraavissa viidessä kirjassa kerrotaan puusta ja sen käytöstä lämmityksessä.

Rinne, H. (2013). Perinnemestarin klapikirja: polttopuiden teko, varastointi ja käyttö. WSOY.

Hannu Rinteen kirjassa opastetaan, miten polttopuu kannattaa kaataa ja varastoida, miten siitä saa parhaan lämmitystehon ja miten tuhkaa voidaan hyödyntää. Kirja sopii paitsi satunnaismökkeilijöille, myös kokeneille pilkkojille. Rinne esittelee klapintekijöitä ja erilaisia työkaluja, kertoo polttopuun historiasta ja merkityksestä suomalaisen elämässä; sopii siis mainiosti myös iltalukemistoksi.

Mytting, L., Hovila, S., & Orrenmaa, A. (2013). Täyttä puuta: Pilko, pinoa ja kuivaa: puulämmittämisen taito. [Bazar].

Täyttä puuta on varsin samanlainen kirja kuin edellä esitelty Klapikirja. Norjalainen Mytting käsittelee aihetta laajemmin, puhuu metsänhoidosta ja ympäristöstä, kertoo uunien historiasta ja moottorisahoista. Myös tässä kirjassa on mukana haastatteluja. Kirjan on suomentanut Seppo Hovila ja suomalaisiin oloihin toimittanut Anssi Orrenmaa.

Vapo. (2005). Pellettikirja: Ajatuksia ja ohjeita taloudelliseen puulämmitykseen.

Puusepän- ja sahateollisuuden sivutuotteista (purusta, sahajauhosta ja hiontapölystä) tehdyt pelletit ovat yksi vaihtoehto puupohjaiseen lämmittämiseen. Tässä oppaassa käydään läpi kaikki oleellinen pellettilämmityksestä.

Pakkanen, E. (2017). Halkojen Suomi: Energiaa puusta. Metsäkustannus.

Pakkasen kirja on täydellinen valinta heille, jotka ovat kiinnostuneet polttopuun käytön kehityksestä Suomessa. Runsaasti kuvitettu historiikki kertoo polttopuun teosta, kuljetuksesta, kaupasta ja käytöstä. Kirjasta selviää mm. se, että puun tuhlailevasta käytöstä on oltu huolissaan ainakin 1600-luvulta lähtien.

Turunen, P. (1999). Kootut: Valokuvakirja halkopinoista, puulämmityksestä ja elämästä niiden ympärillä. Pohjoinen.

Lopuksi mukavaa ajanvietettä takkatulen äärelle: puun polttoon liittyviä valokuvia ja kertomuksia, mukana ripaus tietoa.

 

Comments are closed.