Viiden valikoima etätyöläisen hyvinvoinnista

0

Kotona opiskelu ja työskentely voi tottumattomalle olla aluksi vaikeaa. Kun päivästä puuttuu säännöllinen aikataulu, työhön tarttuminen vaatii tietoista valintaa. Pienten lasten vanhemmilla oman haasteensa tuo tasapainottelu perhe-elämän ja työskentelyn välillä, nyt aivan toisessa mittakaavassa kuin aiemmin. Tällä kertaa viiden valikoima on poimittu yksinomaan e-kokoelmista ja keskittyy käytännön vinkkeihin siitä, miten etätöissä ja -opinnoissa voi lisätä omaa hyvinvointia ja tehostaa työskentelyä. E-kokoelman käyttö edellyttää HAMKin käyttäjätunnusta.

Katso myös englanninkieliset poiminnat. Lisää vaihtoehtoja löydät lukuvinkeistä.


Huotilainen, M. & Moisala, M. (2018). Keskittymiskyvyn elvytysopas. Jyväskylä: Tuuma.

Kirja aiheutti pienen sensaation ilmestyessään, mutta sen kuvaama ongelma ei ole mihinkään kadonnut. Vai mitä mieltä olet: onko sinun hankala keskittyä lukemaan kirjaan? Suositko tv-sarjoja kokopitkien elokuvien sijaan? Tuntuuko että ajatukset pomppivat ja unohtelet asioita? Keskittymiskyvyn puute voi johtua väärästä käytösmallista, jonka korjaamiseen apua saa tästä ohuesta oppaasta.

Suosittelen kaikille, jotka edelleen kaipaavat aidosti hyödyllistä elämäntaito-opasta.


Sammalisto, S. (2019). Viisas pääsee vähemmällä 2.0: 52 päivitettyä vinkkiä tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään (1. painos.). [Helsinki]: Kauppakamari.

Tämä kirja on kuin rusinapulla: siitä on helppo poimia ne rusinat, jotka itselle maistuvat. Tutut elämänhallintaan liittyvät asiat kuten liikunta, uni, ravinto ja ajanhallinta toki käsitellään, mutta mukana on myös pieniä tekniikoita ja vinkkejä, joilla arjessa voidaan tehdä merkittäviä muutoksia. Kuka hallitsee sinun ajankäyttöäsi?

Suosittelen kaikille, jotka aloittavat työskentelynsä käsittelemällä sähköpostit.


Laatikainen, R. & Rannikko, H. (2015). Toimistotyöläisen ruokapäivä. [Helsinki]: Talentum Pro.

Etätöiden ja etäopiskelun lisääntymisen myötä mediassa on kiinnitetty paljon huomiota oikeaan ergonomiaan. Vähintään yhtä tärkeää on oikea ravinto: nyt kun istumme entistä enemmän, myös ravinnontarpeemme muuttuu. Osaammeko huomioida sitä, vai syömmekö edelleen samaan tapaan kuin aktiivisemman toiminnan aikana?

Suosittelen jokaiselle istumatyön tekijälle, joka haluaa edistää omaa hyvinvointiaan.


Fäldt, S. (2019). Nauti työstäsi!: Naisen voimakirja työelämään. [Helsinki]: Bazar.

Fäldtin lähtökohtana on aistien ja stressijärjestelmän ylikuormitus, jota vähennetään elämänhallinnalla: itsen, oman työn ja työyhteisön paremman hallinnan kautta vähennämme työn sirpaleisuutta ja opimme keskittymään oikeasti merkittäviin asioihin. Viesti on tuttu monesta elämänhallinnan oppaasta. Fäldt nostaa kuitenkin esiin vielä yhden merkittävän tekijän jonka jokainen nainen tunnistaa: itsekriittisyyden. Miten suitsia tuo pieni sisäinen ääni, joka muistuttaa että kaiken voisi tehdä vielä vähän paremmin?

Suosittelen kaikille naisille, jotka haluavat löytää tasapainon kriittisen Pirjon ja lempeän Tyynen välillä.


Aina ei jaksa lukea vain kirjoja. Alman ammattilehtien näköisversioihin pääset myös kotilaitteilla. Tarjolla ovat mm. lehdet: Kauppalehti, Mediuutiset, Metallitekniikka, Mikrobitti, Talouselämä, Tekniikka & Talous ja Tivi. Palvelusta löytyy myös ajankohtaislehti Uusi Suomi.

Artikkelikuva: Martine Auvray @ Pixabay

Comments are closed.