Hevoset Bastionissa esimerkkinä koko perhettä houkuttelevasta hevostapahtumasta

0

Hevoshäme-hankkeen tiimi vieraili ensimmäistä kertaa järjestettävässä Hevoset Bastionissa -tapahtumassa Haminassa, tutkaillen ja benchmarkaten monipäiväisen hevostapahtuman eri osa-alueita. Mitä matkailijan kannattaa ottaa huomioon, kun vierailee ensimmäistä kertaa isossa hevostapahtumassa? Listasimme muutaman seikan ylös käyttäen esimerkkinä Hevoset Bastionissa -tapahtumaa.

Isot hevostapahtumat ovat yleensä monipäiväisiä ja monipuolisia ohjelmistoltaan

Kaunis rannikkokaupunki kylpi auringossa, kun saapui Hevoset Bastionissa-tapahtumaan Haminaan. Hevoset Bastionissa on nelipäiväinen hevosiin ja maatalouteen keskittyvä tapahtuma, jossa hevosista pääsee nauttimaan monilla tavoin. Hevoset levittäytyivät neljäksi päiväksi koko Haminan kaupungin alueelle muun muassa niin ravien, ratsastuksen, taidenäyttelyiden, paraatien kuin näytteilleasettajien toimesta.

Areenan kilpailuja pystyi seuraamaan screenin kautta myös ulkopuolelta.

Koko perheelle suunnattu tapahtuma oli suurimmilta osin maksuton kävijöille. Historialliselle Bastionin Areenalle sekä Kadettikoulun viereen järjestetylle areenalle piti ostaa pääsyliput, jos niillä esitettävää ohjelmaa halusi nähdä. Etukäteen ostettujen lippujen vaihto rannekkeisiin kävi näppärästi lipunmyyntikojulla tapahtumapaikalla. Maksulliset hevostapahtumat ovat yleensä isoja ja suosittuja tapahtumia, joten oman tapahtumakokemuksen sujuvuus kannattaakin aina varmistaa ostamalla liput etukäteen!

Perjantai ja lauantai olivat täynnä ohjelmanumeroita, kuten Cityravit Kadettikoulukadun areenalla, kür-kouluratsastusta sekä esteratsastusluokkia Bastionin areenalla. Tämän lisäksi ilmaisella tapahtuma-alueella riitti ihmeteltävää näytteilleasettajissa sekä hevosaiheisissa taidenäyttelyissä. Isoissa hevostapahtumissa riittää aina katseltavaa, eikä kaikkea luultavasti tule ehtimään näkemään. Tämän takia ohjelmaan etukäteen tutustuminen ja itseä kiinnostavien ohjemanumeroiden päättäminen ennaltaehkäisee sitä, ettei tapahtumaan osallistuminen jää pelkäksi haahuiluksi alueella.

Vaunuhevoset herättivät ihastusta alueella.

Hevoskulttuuri on muutakin kuin ratsastamista

Expo-alueet ovat hevostapahtumien suola, joista myös ei-hevosihmiset voivat saada paljon irti. Raatihuoneentorilla oli paljon hevosalan sekä maatalouden osaajia innokkaina kertomaan omasta organisaatiostaan sekä toiminnastaan. Melkein jokaisessa hevostapahtumassa paikalliset toimijat sekä yhteistyökumppanit haluavat näkyä näytteilleasettajana ja tuoda näin esille omaa toimintaansa. He ovatkin oiva tapa päästä sisään lajin eri muotoihin ja ulottuvuuksiin. Osastojen edustajat kertovat aina mielellään toiminnastaan, joten aina kannattaa tutkia, kysyä ja ihmetellä!

Bastionin Areenan Expo-alueella pääosin hevosalan yritykset kauppasivat tuotteitaan. Expo oli rakennettu Bastionia ympäröiviin tunneleihin, mikä teki alueesta ihmettelemisen arvoisen kokemuksen.

Näytteilleasettajien telttaan kuuli sekä näki, kun valjakkohevoset lähestyivät.

Hevostapahtumat ovat paljon muutakin kuin ratsastamista. Esimerkiksi Haminassa hevoset oli tuotu ihmiselle lähemmäksi pienimuotoisten, ilmaisten taidenäyttelyiden muodossa. Taidenäyttelyissä aiheina olivat hevoset ja näyttelyissä taiteilijat kertoivat mielellään töistään. Hevosten ja ihmisten suhdetta voi tuoda esiin niin monella tavoin ja taiteen kautta sen herkkyys sekä arvokkuus välittyy kaikille ihmisille.

Hevosurheilun maistiaisia hevostapahtumista

Ravitoimintaa on harvemmin esillä kilpailumuodossa hevostapahtumissa, mutta Hevoset Bastionissa oltiin onnistuttu tuomaan ravit kaupungin ytimeen. Cityravit ovat monelle etukäteen tuntematon konsepti ja niitä ravattiin Hevoset Bastionissa kolmatta kertaa. Kadettikoulunkatu oli muutettu 300 metrin ravisuoraksi, jossa ajettiin ponilähtöjä, montéa sekä lämminveristen lähtöjä. Raveja seurattiin lähietäisyydeltä, verkkoaitojen takaa. Kannustus oli kova, kun valjakot mittelivät parilähdöissä voitosta! Ammattimainen raviselotus kruunasi kokemuksen ja kilpailua seurasi innolla, vaikkei ravikilpailut olleetkaan ennestään niin tuttuja. 

Cityravien monté-lähdöissä kannustus oli huimaa!

Koulu- sekä esteratsastusta on usein esillä hevostapahtumissa. Ne ovat usein kilpailuja ja esteratsastus varsinkin täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ratsastuskilpailujen seuraamista varten kannattaa aina mennä katsomoon tai saapua paikalle hyvissä ajoin, jotta saa hyvän paikan suoritusten seuraamiseen. Kilpailuissa on tärkeää muistaa, että ratsukko areenalla on urheilijaparivaljakko, jotka pyrkivät tekemään parhaan mahdollisen suorituksen. He kaipaavat siis keskittymisrauhaa tehtäviin, sekä muu yleisö suorituksen seuraamiseen. Toki yleisössä saa puhua, reagoida sekä käyttäytyä aivan normaalisti.

Esteratsastusta pääsi seuraamaan aivan kentän vierestä, lähietäisyydeltä.

Hevosten kanssa turvallisesti

Hevostapahtumat eivät olisi mitään ilman niiden päätähtiä, eli hevosia. Nykyään hevostapahtumat keskittyvätkin tuomaan hevoset ihmisille tutuiksi: niitä pääsee koskemaan, silittämään, harjaamaan tai jopa selkään ratsastamaan. Myös Bastionissa oli lasten talutusratsastuksen lisäksi tarjolla aikuisille kokeiluratsastusta aidatulla alueella. Tapahtuma-alueella pyöri jatkuvasti hevosia: valjakkohevosia kärryjen edessä, miniponeja, poliisihevosia… Lasten puistoalueella oli myös oma aitaus poneille, joita sai käydä harjailemassa. 

Hevoset ovat kuitenkin suuria ja voimakkaita eläimiä, jotka voivat arveluttaa joitakin ihmisiä. Turvallisuuden takia tapahtumiin valitaan aina niihin sopivat hevoset, jotka ovat tottuneet ihmisiin, koviin ääniin ja hälinään. Myös tapahtuma-alueilla on rajattu aina selkeästi esimerkiksi kilpahevosten sekä ihmisten kulkureitit, joiden noudattamisesta järjestyksenvalvojat pitävät huolen. Hevosten kanssa liikkuu aina myös niiden taluttaja, joka tuntee hevosen. Hevosen kanssa liikkuvalta ihmiseltä on aina hyvä kysyä, saako hevosta silittää tai miten sen kanssa pitäisi käyttäytyä. Kaikki eläimet saattavat myös pelästyä todella kovia ääniä tai äkkinäisiä ja nopeita liikkeitä. Tämän vuoksi isojen eläinten lähellä on hyvä toimia rauhallisesti. Näin varmistetaan turvallinen kokemus tapahtumasta kaikille osapuolille!

Hevostapahtumissa tapahtuu monenlaisia kohtaamisia.

Uusia ideoita tapahtumien järjestämiseen

Hevoset Bastionissa -tapahtumasta voisi ottaa oppia myös Hämeen alueen hevostapahtumien järjestämiseen. Erityisesti se, miten tapahtuma on levittäytynyt koko kaupunkiin muun muassa taidenäyttelyiden muodossa, tuo hevosia entistä tutummiksi kävijöille. Monipuolisuus alueella sekä ohjelmassa onkin hevostapahtumissa suuri vahvuus, joka vetää kävijöitä. Turvallisuus ja vastuullisuus on isoimpia asioita, joita suurten hevosten kanssa toimiessa pitää ottaa huomioon. Hyvän hevostapahtuman tunnistaa matkailijakin siitä, että tapahtuman hevoset ovat pirteitä, levollisia ja hyväntuulisen oloisia. Se kertoo, että tapahtuman keskiössä ovat juuri hevoset.

Teksti: Terhi Heikkinen

Kuvat: Terhi Heikkinen

 

Comments are closed.