Sata varsaa iskee lompakkoon – mutta kenen?

0

Huutokauppa se on, joka kannattaa

Perinteisesti syyskuussa järjestetään 1-vuotiaiden lämminveristen ravihevosten ja suomenhevosten myyntitapahtuma, varsahuutokauppa. Sen järjestää Ypäjällä Starinita Oy, jonka omistaa SHKL Oy ja Ravihevoskasvattajat Oy. Tapahtuma kerää yhteen totutusti yli sata varsaa ja monia ostajaehdokkaita. Huutokaupassa varsat esitellään yksi kerrallaan yleisölle ja huutaminen tapahtuu merkin nostamisella, jonka juontaja huomioi hinnan nousulla. Korkein summa, joka nousee kolmanteen varmistukseen, voittaa. 

Varsan alku ja juuri 

Varsan myyntiprosessi on kokonaisuudessaan pitkä ja siihen valmistautuminen alkaakin vähintään 2 vuotta ennen huutokauppaa. Myyjältä löytyy astutettava tamma, jolle pitää valita sopiva ori. Mietitään, mitä ominaisuuksia varsaan pyritään saamaan. Orien valinnassa tulee pohtia ja laskea, sopiiko se tammalle. Sukusiitosprosentti, sukujen aiempi yhteensopivuus ja yleinen kiinnostus vanhempia kohtaan ovat myyjän mietinnässä. Tehdäänkö varsasta ns. varmaa ikäluokkatähteä, menestyjää vai voisiko siihen riittää ostovoima myös tavallisella kuolevaisella? Kun varsa saadaan maailmaan, on se vielä kasvatettava upeaksi hevosenaluksi, jotta se miellyttää ostajien silmää. 

Markkinahumua huutokaupassa 

Huutokauppapäivä alkaa kello 12 varsojen saapumisella paikalle. Tästä eteenpäin ostajilla on mahdollisuus tutustua kiinnostaviin varsoihin päivän ajan tallialueella, sekä varsojen taustajoukkojen esittäessä niiden liikkeitä juoksutuskujalla. Itse huutokauppa alkaa kuuden aikaan tallialueen vieressä olevassa maneesissa, jossa varsat esitellään numerojärjestyksessä. Kutkuttavimmassa tilanteessa huudot tulevat vuorotahtia ja myyjä seuraa jännityksellä mihin asti hinta hyppelehtii. Myyjä voi myös nostaa hintaa itse ja huutaa varsan “sisään” eli jättää varsan myymättä, jos saatu tarjous ei miellytä. 

Tapahtuma on pyritty tekemään osallistujille mahdollisimman helpoksi. Starinita toimii välikätenä varsan myynnissä ja tekee siitä luotettavaa. Myyjä toimittaa paikalle tarvittavat asiakirjat ja meklarin vasaran kopautuksen jälkeen ostaja noutaa ne toimistosta ja maksaa samalla varsan hinnan. Tapahtuman oheen on myös järjestetty ravintolapalveluita sekä kiinnostavaa ohjelmaa, kuten paneelikeskustelu asiantuntijoiden toimesta. Varsahuutokauppaan voi siis tulla myös viihtymään. 

Kuka maksaa ja kenelle? 

Ostajana toimii usein ravialan ammattilainen, kuten ravivalmentaja, joka on ostamassa varsaa joko valmiille kimppaporukalle tai kerää omistajaporukan ostettuaan varsan. Ostajalla on mielessä varsan tuleva talli, josta löytyy ammattitaitoa ja hyvät treenimahdollisuudet. Ammattilaisella asiakaskunta on vakiintunutta ja perustulot tasaiset, joten luotto huutokauppavarsan onnistumiseen on hyvä. 

Myyjällä on keskimääräisesti pidempää pohjaa hevosjalostukseen, sillä kasvattajanimellä turvataan varmempi varsojen myynti. Varsan suvun ollessa kiinnostava ja mainostuksen onnistuessa, voi myös ”yksityinen” saada varsastaan hyvän hinnan. 

Myydessä on tärkeää, että alustavasti varsan suku on myynnillisesti kiinnostava, eli suvuista ja niiden yhdistelmästä on odotettavissa menestyvä hevonen. Varsaa on tärkeä mainostaa jo ennen huutokauppaa, hyvät kuvat ja videotallenne ajo-opetetusta varsasta ovat hyviä huomion herättäjiä. Tarvitaan lyhyt ja ytimekäs esittelyteksti, joka jää mieleen. Varsan nokkela nimeäminenkään ei varmasti ole haitta mieleenpainuvuudesta kilpaillessa. 

Oman työn tulos 

Haastateltavamme halusi pysyä nimettömänä, mutta kerrottakoon hänestä, että hän on harrastanut raviurheilua lähes koko ikänsä ja tehnyt myös töitä alalla. Varsahuutokauppa on tullut tutuksi niin myyjän kuin ostajankin näkökulmasta. Hänen mukaansa varsahuutokauppa on ihanteellinen paikka ostajalle, koska siellä saa eteensä suuren määrän erilaisia varsoja. Myyjälle tapahtuma taas näyttää hetkellisen trendin varsojen sukujen suhteen ja tuo ostajat lähelle varsoja. Varsan ostaminen on helppoa ja myyminen turvallista. Myyjän tulee varautua siihen, että varsa ei tulekaan myydyksi. Tällöin on oltava opetus- ja treenipaikka tiedossa. Asiakaspalvelulla on myös huutokaupassa suuri merkitys, kuten kaikessa kaupankäynnissä muutenkin. Varsahuutokaupassahan myydään oman työn tulosta. 

Lupa huutaa 

Huutokauppa vetää ihmisiä puoleensa, eikä vain siksi, että saisi omalle kasvatilleen tarjottua lupaavan urapolun. Ostajat hakevat tuhkimotarinoita, niitä mistä on kirjoitettu lehdissä ja keskusteltu tallien käytävillä. Tarinoita, joita on hehkutettu voittajahaastatteluissa. Tarinoita, jotka ovat liikuttaneet koko hevosurheilevaa kansaa. Parista tuhannesta varsasta ikäluokan parhaimmistoon aina ikäluokan parhaaksi.  

Siinä on ostajan motivaation lähde, mutta samalla myös kasvattajan. Tietysti kasvattaja haluaa saada työlleen rahallisen vastineen ja menetetyt kulunsa takaisin, mutta jos varsan saa myytyä huutokaupassa ja sen kohdalle osuu tämä kaikkien haaveilema tarina, niin seuraavina vuosina huutokauppaan voi saapua innokkaita ostajia, huutamaan juuri sen tietyn kasvattajan varsoja.  

Kun on tunnistettu tarve varsan hankinnalle, nopeasti tiedetään suurimman tarjonnan kerralla olevan varsahuutokaupassa. Suuren tarjonnan ja varsojen hyvän laadun vuoksi moni suuntaa Ypäjälle juoksijavarsan ostoon.  

Huutokaupan varsalista julkaistaan hyvissä ajoin ennen huutokauppaa, jolloin ostajilla on mahdollisuus tutustua kyseisen vuoden tarjontaan. Myyjät myös lisäävät kuvia ja videoita varsoista, jolloin niihin on hyvä tutustua jo etukäteen netin kautta. Itse huutokaupassa ostaja vertailee uudelleen aikaisemmin kiinnostuksen herättäneitä varsoja. Samalla ostaja valitsee ne varsat, joista haluaa huutokauppatilanteessa tarjota. Lopullinen ostopäätös tehdään kuitenkin huutokauppahallissa, varsan myyntivuorolla. Ostajat päättävät tarjota varsasta ja korkeimman tarjouksen tehnyt lunastaa varsan itselleen. Voittaneen tarjouksen jälkeen saakin alkaa haaveilemaan menestyksekkäästä tulevaisuudesta raviradoilla. 

 

Kirjoittanut Sonja Punkari & Verna Sankari

Artikkelikuva © Verna Sankari

Leave A Reply