Pilvenmäen Kuninkuusravien valmistelut vauhdissa

0

Tänä vuonna Forssan Pilvenmäellä juostaan 21 ravipäivää. Ensi vuonna näiden päivien lisäksi järjestettävänä on yli 50 000 katsojan yleisötapahtuma, raviurheilun kruununjalokivi – Kuninkuusravit. Kuninkuusravien järjestäminen vaatii raviradalta poikkeuksellisia järjestelyjä. Pilvenmäki on jo tiukasti kiinni tapahtumaviikonlopun valmisteluissa.

Kuninkuusravit juostaan Forssan Pilvenmäellä vuonna 2021 viidentoista vuoden tauon jälkeen. Kuva: Kuninkuusravit 2019

 

Kuninkuusravit on kiertävä tapahtuma, raviradat hakevat sen järjestämislupaa vuosia ennen tapahtuman järjestämisajankohtaa. Forssan Pilvenmäki sai tiedon kuninkuusravien järjestämisvuorosta jo loppu vuodesta 2016. Samaan aikaan tieto tuli vuonna 2019 järjestäneelle Lahden Jokimaalle sekä tänä vuonna järjestämisvuorossa olevalle Seinäjoen ravikeskukselle. Seuraavat järjestäjät valitaan tämän vuoden toukokuussa, valinnan tekee Suomen raviurheilun kattojärjestön Suomen Hippoksen valtuuskunta hallituksen esityksen pohjalta.

Raviurheilussa järjestetään vuosittain kullekin raviradalle suuria ponnistuksia vaativia ravitapahtumia, mutta mikään niistä ei kuitenkaan ole samaa kokoluokkaa Kuninkuusravien kanssa. Paikkakunnan vaihtuessa vaihtuu myös järjestävä organisaatio. Ilman raviratojen välistä yhteistyötä järjestämisvuorossa oleva ravirata joutuisi siis aloittamaan tapahtuman järjestely lähes tyhjästä.

Aiempina vuosina kukin organisaatio on suunnitellut kaiken itse ja itselleen. Lahti, Seinäjoki ja Forssa ovat tiivistäneet yhteistyötä entisestään. Uusittu ilme eli logo, värimaailma ja nettisivupohja säilyvät samana ainakin tämän kolme vuotisen projektin ajan. Toiveena tietenkin on, että myös tulevat järjestävät sitoutuisivat samaan ilmeeseen. Tavoitteena on ollut kasvattaa brändin tunnettavuutta, mutta myös kehittää tapahtumaa vastuullisuuden näkökulmasta. Uuden ilmeen myötä paljon kyltityksiä ja muita painotuotteita pystytään hyödyntämään järjestäjältä toiselle.

Kuninkuusraveille luotiin myös oma vastuullisuusohjelma, jonka avulla kehitetään tapahtuman vastuullisuutta. Ohjelma otettiin käyttöön asteittain Lahden Jokimaalla tekoina, mutta myös mittauksina. Näistä tuloksista pystytään jälleen kehittämään tapahtumaa niin Seinäjoelle kuin Forssaan.

 

Toimikuntatyöskentely ja oppilaitosyhteistyö hyvässä vauhdissa

 

Pilvenmäki on käynnistänyt Kuninkuusravien valmistelutyön viime syksynä. Valmistelu työssä noudatetaan toimikuntamallia. Toimikuntia on seitsemän: markkinointi-, ohjelma-, rakennus-, ravintola-, majoitus-, kilpailu- ja päätoimikunta. Yhdessä toimikunnassa toimii noin neljästä kahdeksaan henkilöä. Henkilöt ovat aktiivisia paikallisia toimijoita, joista osa on ennestään mukana Pilvenmäen toiminnassa ja osa taas ilmaisseet suuren kiinnostuksensa nimenomaan kuninkuusravityöstä. Osa toimikunnista kokoontuu jo kerran kuussa ja toiset toimikunnista ovat kokoontuneet vasta muutaman kerran. Aktiivisin kaikista toimikunnista on ollut ohjelmatoimikunta, jossa kuninkuusraviviikon ohjelma on saatu suunniteltua jo hyvin pitkälle.

Pilvenmäki on tehnyt myös tiivistä yhteistyötä eri alojen opiskelijoiden kanssa. Mustialan Hamkin kestävän kehityksen oppilaat tekivät syksyn aikana projekteja kuninkuusravien parissa. He tutkivat ja toivat uusia näkökulmia kuninkuusravien vastuullisuudesta eri osa-alueille, kuten markkinointi, ravintolapalvelut, jätehuolto ja hevosen hyvinvointi. Hevosalan liiketoiminnan opiskelijat puolestaan toteuttivat kehittämisprojektin myytävien yhteistyösopimusten parissa. Yhteistyötä Forssan ammatti-instituutin kanssa on myös suunnitteilla.

 

Lähteet:

Hippos, verkkosivut, kuninkuusravit

Kuninkuusravit, verkkosivut

Pilvenmäki, verkkosivut

Leave A Reply