Forssan Pilvenmäellä järjestetään tänä vuonna 21 ravitapahtuman lisäksi lähes saman verran muita tapahtumia. Vuonna 2021 Pilvenmäellä järjestetään muun päivätoiminnan lisäksi yli 50 000 hengen yleisötapahtuma – Kuninkuusravit. Raviurheilussa puhutaan paljon raviratojen tulevaisuudesta, miten lisätä niiden käyttöastetta ja kävijämääriä. Pilvenmäki on aloittanut strategiatyön löytääkseen ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin.
Yrityksen strategia sanana tarkoittaa suunnitelmakokonaisuutta, jossa tunnistetaan yrityksen nykytilanne. Pyritään tunnistamaan toimintaympäristön ja asiakastarpeiden muutokset lähivuosina. Strategian ajanjakson loppuun pyritään määrittämään haluttu tavoite – se mitä yritys haluaa olla, esimerkiksi Pilvenmäen tapauksessa vuonna 2029. Strategiassa etsitään toimintalinjoja, joilla tavoitetila voidaan saavuttaa. Toimintalinjoja pyritään purkamaan, hankkeiksi tai projekteiksi, joiden kehittymistä seurataan ajanjakson aikana. Pilvenmäen strategiatyön tavoitteena olisi löytää kiinnekohtia tulevaisuuden raviradan rooliin niin lajin, muun urheilun, tapahtumakehittämisen kuin elinkeinoelämänkin puolelta.
Strategia kick-off toimi alustuksena ja innostajana työlle
Pilvenmäen strategiatyö aloitettiin 10.3. järjestetyssä strategia kick-off tilaisuudessa. Tilaisuus järjestettiin Forssan Pilvenmäen näköalakatsomossa, joka toimi paikkana erityisen hyvin hevosten treenatessa taustalla alustuspuheenvuorojen ajan. Paikalle oli saatu toinen toistaan innostavampia puhujia.
Jan Erola
Tilaisuus aliotettiin raviradan omalla alustuksella, jossa kerrottiin nykytilanteesta ja raviradan tulevaisuuden ajatuksista. Ensimmäisenä varsinaisena puhujana aloitti viestinnän moniottelija Jan Erola. Hän alusti raviratojen infran monipuolisesta hyödyntämisen ja kehittämisen vaikutuksista tapahtumiin. Erolan pääviesti oli ”ajattele isosti.” Hän on kertoi kiinnostuksestaan järjestää jotakin ”entistä suurempaa” esimerkiksi Tammavaltikka -ravien yhteydessä, joka on Pilvenmäen vuoden suurin ravipäivä. “Voisiko vuosittain olla Pilvenmäelläkin 1-2 tapahtumaa, jotka saavat “koko-Suomen” liikkeelle Forssaan” – heittää Erola kommenttina luennossaan. Olemme toimijana juuri niin kaukana ja saavuttamattomissa, kuin haluamme olla.
Jaakko Haltia
Toisena puhujana ollut Loimaan Hurrikaanin hallituksen jäsen Jaakko Haltia kertoi Loimaan ja alueen lentopallokulttuurin historiasta, josta löytyi kiinnekohtia myös Forssan alueeseen. Loimaata, ei Forssan tavoin mielletä keskittymäksi ulkopuolelta katsottuna. Kova halu, into ja suunnitelmallisuus on kuitenkin tehnyt Loimaasta parhaaseen aikaan kaksi ykköstason urheilulajin kautta tunnetuksi – Loimaa Bisons ja Hurriklaani.
Haltia nosti puheessaan esille valtakunnallisesti tunnetun urheilulajien kanssa kumppanuuksien tekemisen hyödyntävän myös paikallista yrityselämää – Urheilu saa rahaa ja yritys saa näkyvyyttä, yleensä halvemmalla kuin vastaavaa hyötyä on muuten saatavilla. Urheilun tason nostaminen tuo myös seudun ihmisille ja esim. seudulla lapsuutensa viettäneiden keskuudessa aihetta ylpeyteen omasta kotiseudusta.
Jari Vähänen
Kolmantena puhujana oli pitkään ravimaailmassa ja erityisesti ravipelimaailmassa työskennellyt Jari Vähänen. Hän kertoi näkemyksiään ravipelaamisen muutoksesta sekä raviurheilun mahdollisuuksista.
1.Digitalisaatio on tullut jo vahvasti esille ja mukaan pelaamiseen. Erityisesti mobiili valtaa kenttää, joka on entistä kansainvälisempi ja tarjonta on monipuolista.
2.Asiakas on kunkku!-mottona pääsee pitkälle. Ja toimintaa onkin kehitettävä asiakaskokemuksen kautta – asiakaskokemus ratkaisee! Suurtapahtumat vetävät yleisöä, voisiko painostukset siirtyä yleisön osalta myös raviurheilussa tälle puolelle.
3.Vastuullisuuden täytyy olla kaikessa tekemisessä läsnä. Toiminnan etiikka tulee olemaan hinnan sijaan tulevaisuudessa kilpailuetu.
Vähänen näki kaikkiaan hevospelien kehityksen hevosalan tulevaisuuden vauhdittajana vaikeana – hevospelien trendiarvio on +-0-luokkaa ja muu peli kulkee plus-linjalla. Tämä muiden pelien plus-kehitys ohjaa väistämättä euroja siihen suuntaan. Vähänen peräänkuulutti raviurheilun viestinnän kärkien löytämistä, elämysten nosteen hyödyntämistä ja lajin sisäisten asioiden saamista perustasoltaan kuntoon.
Pirkko Herd
Ypäjän Hevosopiston valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd kertoi omassa alustuksessaan seudun toisen vahvan hevostoimijan vuonna 2017 käynnistyneestä ajatuksesta valmennuskeskustoiminnan kehittämiseksi. Valmennuskeskustoiminta on luotu palvelemaan ja kehittämään koko hevosalaa. Hevosalan tulevaisuuteen uskotaan, tulevista haasteista huolimatta ja hevosen liikuttamisen, vaikuttamisen ja työllistämisen vaikutus pitää pintansa edelleen.
Pilvenmäellä strategiatyön yhtenä työkaluna toimi padlet pohja, johon sai koota päivän aikana ja sen jälkeen tulleita ajatuksia tulevaisuuden Pilvenmäestä. Aktiivista keskustelua on käyty etenkin twitterissä – keskustelua seuraat #pilvenmäkistrategia -tunnistetta seuraamalla. Yhteisenä pohdinnan kohteena oli yleisesti se, mihin suuntaan raviurheilua, ravitapahtumia, muita tapahtumia ja muuta toimintaa voitaisiin Pilvenmäellä kehittää. Pidetyn starttitilaisuuden jälkeen tehdään selvityksiä ja kyselyitä tukemaan heränneitä ajatuksia, joiden pohjalta luodaan uutta strategiaa Pilvenmäelle.
Lähteet:
Pilvenmäen strategia kick-off -tilaisuus