Tradenomiopiskelijan polku työelämään

0

Liiketalouden ammattilaisella eli tradenomilla on työelämässä monenlaisia ja monipuolisia vaihtoehtoja. Opinnoissa voi suuntautua taloushallintoon, markkinointiin tai liiketoiminnan kehittämiseen. Koulutus antaa myös hyvät valmiudet oman yrityksen perustamiseen.

Työllisyysmahdollisuuksissa on vain taivas rajana

Liiketalous on monipuolinen ala, joten se sopii hyvinkin erilaisille henkilöille. Tradenomiksi voi opiskella lähes missä päin Suomea tahansa. Valittavana on myös International Business -tutkinto, joka antaa hyvät valmiudet ulkomailla työskentelyyn.

Verkostoituminen jo opiskeluaikoina on tärkeää valmistumisen jälkeisen työpaikan kannalta. Harjoittelupaikat kannattaa valita huolella ja miettiä niitä jo vähän sillä perusteella, mihin haluaisi tulevaisuudessa mennä töihin. Monella opiskelijalla tuleva työ on löytynyt harjoittelun kautta. Koulunumeroilla ei ole varsinaisessa työelämässä niin suurta merkitystä, mikäli työelämä- ja viestintätaidot ovat hyvät, motivaatio on kohdillaan ja on ahkera tekemään töitä.

Suurin osa tradenomeista työskentelee asiantuntija-, esimies- tai johtotehtävissä. Tradenomeja voit löytää melkein alalta kuin alalta. Yleisimmin työllistytään rahoitus-, myynti-, talous- tai markkinointipuolelle johtotehtäviin.

Nykyään jatkuva kouluttautuminen on tärkeää alalla kuin alalla. Työelämä muuttuu jatkuvasti ja etenkin IT-taidot ovat entistä tärkeämpiä. Tradenomiksi voi opiskella myös IT-alalle suuntautuneena.

Tradenomien työttömyysaste on noin 5 prosenttia. Osaaville henkilöille töitä riittää, ja tutkintoa arvostetaan.

Polulla on joskus yllätyksiä

Ville Koivisto päätyi mainostoimisto Synergian toimitusjohtajaksi sattuman kautta. Alkuperäiseltä koulutukseltaan hän on kondiittori, mutta astman takia hän ei enää voinut käsitellä jauhoja. Ville meni taideteologiseen korkeakouluun ja kiinnostui elokuvien tekemisestä. Myöhemmin tutut henkilöt pyysivät osakkaaksi yritykseen, ja mainostoimisto Synergian tie alkoi.

Mainostoimistossa työntekijältä vaaditaan luovaa osaamista, graafisen suunnittelun taitamista ja koodaus- ja piirtämistaitoja. Koulutusta alalle ei välttämättä tarvita, jos on vankka oma harrastuneisuus alalla, tietokoneen käyttötaitoja ja taiteellisia lahjoja. Tradenomi voisi työllistyä mainostoimistoon esimerkiksi taloushallinnon puolelle. Markkinoinnin osuudesta tradenomin opinnoissa olisi varmasti hyötyä, mikäli tradenomiksi kouluttautunut haluaisi mainostoimistoon töihin.

Monelta henkilöltä olen kuullut saman asian: lopullinen työpaikka löytyy usein vähän sattuman kautta. Joskus tuntuu, että ihmiset jakautuvat tässä suhteessa kahteen osaan. Ensimmäinen osa on aina tiennyt, mikä hänestä tulee isona ja kunnianhimoisena mennyt selkeää tavoitettaan kohti lapsesta saakka. Toinen osa on niitä, jotka enemmän tai vähemmän ajelehtivat, mutta yleensä elämä kuitenkin kuljettaa mielekkääseen työpaikkaan – joskus sattumalla on osuutta asiaan!

 

Lähteet:

Koivisto Ville. (2020). Haastattelu, 3.2.2020, Mainostoimisto Synergia.

Arene, Peltola Veli-Matti (2019) “Tradenomeille riittää kysyntää työmarkkinoilla”http://www.arene.fi/blogi/tradenomeille-riittaa-kysyntaa-tyomarkkinoilla/ Haettu 13.3.2020

Opintopolku (2020) https://opintopolku.fi/wp/story/hyva-tyyppi-paasee-toihin-mutta-ammattilainen-menestyy-uralla/ Haettu 13.3.2020

Leave A Reply