Lisää biopohjaisuutta väreihin ja maaleihin 

0

Luonnonvärit tarjoavat uusia mahdollisuuksia tekstiiliteollisuuteen. Myös biomaalit ohutlevytuotteiden pinnoitteina tekevät tuloaan. Kaksi tuoretta, mediassa julkaistua asiantuntijakirjoitustamme avaavat luonnonvärien ja biomaalien hyötyjä ja käyttömahdollisuuksia.

Miltä kuulostaisi uniikki vaate vuosikertavärillä tai vaikkapa katto, jonka maalipinnoite on biopohjainen? Nämä voivat tulevaisuuden tuotteita, joilla pyritään tuomaan kestävämpiä ratkaisuja fossiilisille raaka-aineille.

Ennen varsinaista tuotevalmistusta luonnonväriaineita ja biopohjaisia maalipinnoitteita täytyy kuitenkin tutkia. Biovärien ja –maalien käyttömahdollisuuksia tutkitaan parhaillaan HAMKissa.

Vuosikertavärejä viinin tapaan?

“Luonnonvärien ympärille on mahdollisuus rakentaa kokonaan uusi, kestävämpi teollisuuden ala. Parhaillaan luodaan uutta tietoa ja innovaatioita, joiden avulla voidaan edistää luonnonvärialan teollisen toiminnan käynnistymistä Suomessa. Uusin bioteknologia ja teollisuuden sivuvirtoina syntyvät materiaalit ovat hyödynnettävissä uuden, kestävämmän väriaineteollisuuden luomiseksi”, kirjoittaa HAMK Techin tutkijayliopettaja Päivi Laaksonen Suomen tekstiili ja muoti -liiton verkkosivuilla. Voit lukea koko kirjoituksen täällä.

Laaksonen tekee tutkimustaan biovärien sovellusmahdollisuuksista osana Biocolour-hanketta. Tutkimuksesta on kerrottu aiemmin myös tässä blogissa (linkki blogikirjoitukseen). Hanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto ja sitä koordinoi Helsingin yliopisto.

Biomaalit tarjoavat vaihtoehdon fossiilisille edeltäjilleen

“Tehtyjen tutkimusten perusteella voidaan jo todeta, että biopohjainen maalipinnoite on ominaisuuksiltaan vähintään yhtä ­hyvä kuin edeltäjänsä – sään armoille joutuvat uudet katot kestävät jatkossakin vuosikymmeniä. Bio-osuus maalipinnoitteessa vaikuttaa pinnan ominaisuuksiin, minkä vuoksi voiteluaineen käyttöä voidaan tuotteen valmistuksessa vähentää ja siten myös vähentää jätteitä ja kustannuksia”, kirjoittavat HAMK Techin tutkimuspäälliköt Johanna Hiljanen ja Tiina Vuorio Tekniikka&Talouden Puheenvuoro-palstalla.

Tutkimusta on tehty HAMK Techin toteuttamassa Biopohjaiset pinnoitetut ohutlevytuotteet (Bioppo) -hankkeessa yhdessä kuuden yrityksen kanssa. Hanketta rahoittaa Business Finland. Voit lukea hankkeesta lisää myös esimerkiksi uutiskirjeemme jutusta.

 

Kirjoittaja: Inka Stormi
Kuva: garageband Pixabaystä

Leave A Reply