Nimeni on Merja Huotarinen ja opiskelen YAMK-tutkintoa Älykkäät palvelut digitaalisessa ympäristössä. Miksi juuri tätä? Mielestäni koulutus vastaa juuri niihin tämän päivän ja tulevaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin, joita meneillään oleva digivallankumous tuo tullessaan. Omalla kohdallani näen sen olevan myös avain haluamaani kehitykseen.
Olen valmistunut HAMKista tuotantotalouden insinööriksi (amk) vuonna 2003. Opintojen loppusuoralla työllistyin juuri perustettuun koneenrakennusalan yritykseen, joka oli erittäin opettavainen ja kehittävä kokemus monessa suhteessa. Työuraa teollisuuden parissa tuli kerrytettyä yhteensä n.7 vuotta, joista viimeiset puolitoista vuotta keskisuuressa koneenrakennusalan yrityksessä hankintatehtävissä. Tuolloin elettiin vuotta 2009 ja taantuma koetteli lähes kaikkia tuon alan yrityksiä, minkä seurauksena menetin työpaikkani. Aika oli varsin heikko uuden työn löytämiseen ja jo silloin mietin jatkokoulutusvaihtoehtoja. Kouluttautuminen silloin kuitenkin jäi, sillä sain työtarjouksen rahoitusalalta pankista. Siellä minulle tarjoutui näköalapaikka paikallisten yrittäjien maailmaan yrittäjien pankkineuvojana.
Ajan hermolla pysyminen on tärkeää ja halu kehittyä ja oppia uutta onkin aina ollut vahva piirteeni. Pankkiuraa on kohta takana kymmenen vuotta, joiden aikana niin pankki- kuin muukin maailma on kehittynyt huimaa vauhtia. Digitalisaatio, IoT, tekoäly sekä uudet liiketoimintamallit, muuttavat toimintaympäristöämme ja osaamisvaatimuksiamme jatkuvasti. Näihin viimeisiin kymmeneen vuoteen on myös mahtunut paljon henkilökohtaisia mullistuksia, kuten lapsen syntymä ja puolison kuolema. Jäädessäni kaksin yksivuotiaan pojan kanssa, meni muutama vuosi uuden tilanteen haltuun ottamiseen ja ura sekä ammatillinen kehittyminen jäivät taka-alalle – työstä muodostui tavallaan se tuttu ja turvallinen peruspilari.
Aikaa tuosta on nyt kulunut useampi vuosi ja vaikka työ yrittäjien parissa on antoisaa ja mitä mielenkiintoisinta, koin urani ja omakehitykseni jollain tapaa jämähtäneen paikoilleen sekä kaipaavan päivitystä. Myös moniin työtehtäviin vaaditaan nykyisin ylempi amk-tutkinto, joten hain ja pääsin lukemaan sitä HAMKiin. Tämä tutkinto on suunniteltu siten, että se on mahdollista suorittaa työn ohessa. Itse kuitenkin koin, että tässä elämäntilanteessa, jossa myös poikani aloitti koulutiensä, olisi näiden kaikkien asioiden yhdistäminen ollut turhan haastavaa. Näin valitsinkin jäädä opintovapaalle, mikä mahdollistaa täysipäiväisen keskittymisen niin omiin opintoihin, kuin sen kaikkein tärkeimmän koulutien turvaamiseen. Opintovapaa mahdollistaa myös tätä koulutusta ja omaa osaamista tukevien muiden kurssien suorittamista CampusOnlinen kautta. Näen myös erittäin silmiä avaavana ja uudistavana sen, että voi hetkeksi heittäytyä ulkopuoliseksi siitä tietystä siilosta, johon useamman vuoden samaa työtä tekevänä saattaa jäädä.
Innostukseni ja kiinnostukseni koulutuksessa opittaviin uusiin toimintatapoihin, kehitysmahdollisuuksiin ja nykyteknologioihin vain kasvaa opintojen edetessä. Voin suositella kyllä tätä koulutusta minkä tahansa alan insinöörille ja toki muillekin, jotka haluavat kehittyä omassa työssään ja ottaa kaiken irti digitaalisesta transformaatiosta. Koulutus nimenomaan antaa valmiuksia ymmärtää, kohdata ja johtaa tulevaisuuden muutoksia alasta riippumatta.
Näyttäisi myös siltä, että opinnäytetyöni vie minut IoT-teknologian ja uusiutuvan kotimaisen energian lähteille!
-Merja Huotarinen
Huom. Älykkäät palvelut digitaalisessa ympäristössä -koulutuksen nimi muuttuu! 1.8.2020 jälkeen aloittavat uudet tutkinto-opiskelijat opiskelevat Tietojohtaminen ja älykkäät palvelut -koulutuksessa.
Haku koulutukseen kevään yhteishaussa 18.3.2020 – 1.4.2020.