Future Wearables Lab syntyi erinomaisella yhteistyöllä

2

Vaikka puettavaa älykkyyttä on kehitetty maailmalla useita kymmeniä vuosia, on kehitystyö edelleen kesken. Tavoitteena on saada kömpelöistä ja epämukavista älyvaatteista houkuttelevia, hyödyllisiä, toimivia ja käyttäjävaatimuksien mukaisia. Vaatteet ovat tärkeä osa joka päivistä elämäämme kuten myös digitaalisuus. Näiden yhdistäminen toisiinsa on siis hyvin luonnollista ja osa digitaalista tulevaisuuttamme.  

HAMK Smart -tutkimusyksikön yksi fokusalue on puettava älykkyys, johon liittyen on käynnissä useita hankkeita ja tutkimusta. Yksi konkreettinen kehitysaskel on HAMKin Valkeakosken yksikköön rakennettu Future Wearables Lab, joka sijainnillaan palvelee luontevasti sekä Pirkanmaan että Kanta-Hämeen alueen yrityksiä ja toimijoita. 

Laboratorion ajatuksena on tarjota yrityksille ja muille toimijoille laitteistoa ja tilat tutkimukselle sekä yhteiskehittämiselle. Kehittämistyötä voidaan toteuttaa myös toimeksiantona tai vaikkapa monialaisina opiskelijaprojekteina. Future Wearables Labiin on hankittu ensimmäisessä vaiheessa erilaisia eksoskeletoneja työhyvinvoinnin tutkimukseen, viilentäviä liivejä, lihasaktivaation mittauslaitteisto sekä tunteita välittävää teknologiaa erityisesti e-urheilijoiden viestinnän tutkimukseen. Future Wearables Lab mahdollistaa organisaatioiden uusien ideoiden testaamisen, pilotoinnin ja jatkokehittämisen yhteistyössä puettavan älykkyyden tiimin kanssa. Tavoitteena kehittämistyöstä on saada uutta tutkimustietoa puettavasta älykkyydestä, mutta myös luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille.  

Future Wearables Labin rakentaminen on monen toimijan yhteistyön tulos. Jatkossakin yhteistyö tulee olemaan suuressa roolissa laboratorion toiminnassa erilaisissa projekteissa ja pilotoinneissa. Valkeakosken yksikön tiloja suunniteltaessa vastaamaan paremmin opiskelijoiden tarpeita, käynnistyi kahden toimijan tiivis yhteistyö. HAMK Gaming Academyn Gaming Labin ja Future Wearables Labin toiminnan aloittaminen samoissa tiloissa tukee puettavan älykkyyden hankkeissa tehtävää tutkimusta. Tutkimus keskittyy e-urheilijoiden joukkuekokemuksen parantamiseen puettavan älykkyyden avulla. Gaming lab kokoaa yhteen tutkimuksen kohderyhmän eli e-urheilua harrastavat opiskelijat, ja mahdollistaa heidän osallistumisensa erilaisiin projekteihin, testauksiin ja pilotteihin.  

Pian tilan löydyttyä ja yhteistyön käynnistyttyä ryhdyttiin tekemään konkreettisia suunnitelmia Future Wearables Labin rakentamisesta. Tavoitteena oli saada uskottava ja ammattimainen tila laitteineen, jonne voi ylpeästi viedä puettavasta älykkyydestä ja yhteistyöstä kiinnostuneet yritykset ja muut toimijat kehittämään ideoita. 

HAMKin kiinteistöpalvelut koordinoi tilaan uuden ilmeen myös kalusteiden osilta. Osa kalusteista valmistettiin myös itse. Tässä HAMKin Design Factory osoitti ammattitaitoista osaamistaan. Kalusteiden sijoittelua ja rakentamista suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä Design Factoryn kanssa. Design Factoryn toteuttamien havainnollistavien 3D suunnitelmien pohjalta oli helppo hahmottaa tilan lopputulos ja auttoi myös lopullisten päätöksien tekemisessä. Design Factory toteutti tilaan sisustuselementtejä, tasoja puettavan älykkyyden tuotteiden esittelyyn ja oli myös rakentamassa itse tilaa.   

Future Wearables Labin avajaisia vietettiin maaliskuun 2022 lopulla. Myös tämän tapahtuman järjestelyt olivat erinomainen osoitus mitä hyvällä ja aktiivisella yhteistyöllä voidaan saada aikaiseksi. Avajaisiin osallistui runsas joukko puettavasta älykkyydestä ja e-urheilusta kiinnostuneita oppilaitoksia, yrityksiä sekä muita toimijoita ja tilaisuudessa sovittiin useita tulevia yhteistyökuvioita. 

Vaikka Future Wearables Lab on vasta avattu, on se herättänyt jo runsaasti kiinnostusta. Puettava älykkyys on osa tulevaisuuttamme alati kasvavassa digitalisaatiossa. Valkeakosken laboratorion sekä yhteistyössä tehdyn tutkimus- ja kehittämistoiminnan myötä HAMK on osa tulevaisuutta kehittäen aluetta ja nostaen sen elinvoimaisuutta.  

Ilman eri toimijoiden yhteistyötä ja apua Future Wearables Labin rakentaminen ei olisi ollut mahdollista. Kiitos upeista puitteista ja mahdollistamisesta tulevalle tutkimus- ja kehittämistyölle kuuluu kaikille laboratorion rakentamisessa mukana olleille!  

 

Kirjoittaja: Heidi Kerkola, projektipäällikkö/kehittämisasiantuntija

Discussion2 kommenttia

  1. Pingback: Plussan puolella: Tekoäly ja hyvien käytänteiden jakaminen nousivat digipedamentorien vuoden kohokohdiksi - Digi-HAMK

  2. Pingback: Pelilaboratorion rakentaminen kampukselle - HAMK Beat

Leave A Reply