Varmuutta ja uskoa omaan tekemiseen kansainvälisestä vaihdosta

0

Olen Teppo Syrjäaho ja työskentelen HAMKin konetekniikassa lehtorina. Sain mahdollisuuden osallistua saksalaisen Rhine-Waal University of Applied Sciences korkeakoulun järjestämälle kansainväliselle henkilöstöviikolle toukokuussa 2019. Viikolle osallistui myös kv-toimistosta Leena Rantanen.

Rhine-Waalin korkeakoulu koostuu kahdesta kampuksesta, jotka sijaitsevat Kleven ja Kamp-Lintfordin kaupungeissa Saksan länsiosassa lähellä Hollannin rajaa. Korkeakoulussa on noin 7300 opiskelijaa, ja oppilaitoksena se on hyvin kansainvälinen: opiskelijoista noin puolet omaa muun kuin Saksan kansalaisuuden, ja opintotarjonnasta 75% on englanninkielistä. Kv-viikko sijoittui pääosin Kleven kaupunkiin, jonne matkustus sujui kohtuullisen helposti lentämällä ensin Dusseldorfiin ja sieltä edelleen junalla Kleveen. Junamatkaan tosin kannattaa varata reilusti aikaa. Korkeakoulu sijaitsi Kleven keskustassa, ja majoituspaikkana toiminut hotelli Rilano sijaitsi aivan oppilaitoksen naapurissa, joten liikkuminen Klevessä oli todella vaivatonta.

HAMKin konetekniikan koulutusvastuulla on partnerisopimus Rhine-Waalin korkeakoulun kanssa, ja useita opiskelijoitamme on viettänyt siellä lukuvuoden vaihdossa. Tämä olikin yksi syy siihen, miksi päädyin osallistumaan kv-viikolle. Henkilökohtaisten kontaktien luominen helpottaa ja toivon mukaan lisää oppilaitosyhteistyötä. Lisäksi nyt minulla on valmiudet kertoa vaihtokohteesta opiskelijoille ja kannustaa heitä vaihto-opiskeluun.

Pidin Rhine-Waalin vierailua erittäin hyödyllisenä. Viikon pituinen työskentely täysin vieraskielisessä ympäristössä lisäsi varmuutta omaan toimintaan kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Lisäksi se harjaannutti kielitaitoani: vuosien englanninkielinen opetuskokemus on kyllä harjaannuttanut substanssialueen kielitaidon kuntoon, mutta päivittäisen kanssakäymisen osalta viikko toimi erinomaisena englanninkielen kehitysmahdollisuutena. Vaihtoviikko tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden omien toimintamallien vertaamiseen siihen, mitä muualla tehdään. Oli hienoa päästä kertomaan oman oppilaitoksen toimintatavoista ja nähdä että muut pitivät niitä hyvinä, toisaalta taas muiden osallistujien esimerkeistä saa ideoita oman toiminnan kehittämiseksi. Tapaaminen saksalaisen opettajakollegan kanssa oli erittäin mielenkiintoinen, ja oli yllättävää havaita, miten samanlaisten haasteiden parissa työskentelemme.

Opettajan näkökulmasta vaihtoon lähteminen kesken opetusperiodin tarkoittaa järjestelyjä omien töiden suhteen. Opetusvideoita hyödyntämällä sekä opetusassistentin ja toimistosihteerimme avulla tämä kuitenkin onnistui hyvin. Kokonaisuutena viikko Rhine-Waalissa oli ammatillisesti ja kulttuurisesti hyvin antoisa. Kannustankin kaikkia, joilla on mahdollisuus lähteä vaihtoon tekemään sen.

Teksti ja kuvat: Teppo Syrjäaho

Jos olet kiinnostunut lähtemään henkilöstö- tai opettajavaihtoon, käy lukemassa lisää intrasta: henkilökuntavaihto / opettajavaihto. Eri maiden korkeakoulujen henkilöstöviikkoja löydät IMOTION sivustolta.

Leave A Reply