RUN-EU:n opiskelijareissussa Irlannissa

0

Moikka! Olen Susanna ja opiskelen rakennusmestariksi toista lukuvuotta Hämeenlinnan kampuksella. Olimme RUN EU -matkalla Euroopan opiskelijaedustajien vaihdossa Irlannissa viikon marraskuun alussa, ja tässä kerron kuulumisia sieltä. Meitä opiskelijoita osallistui reissulle seitsemästä eri korkeakoulusta ympäri Eurooppaa. Tarkoituksena oli tuoda eri kampusten opiskelijat yhteen, jakaa osaamista ja lisätä yhteistyötä, joka voisi jatkua työelämään saakka.

Meidät oli sijoitettu Technological University of the Shannon -yliopiston kolmelle kampukselle. Itse olin Athlonessa, joka on 20 000 asukkaan pikkukylä. Siellä on silti todella paljon pieniä putiikkeja ja yrittäjämeininkiä. Athlonen linnan vieressä sijaitseva pieni, aito ja tunnelmallinen Sean’s Bar on ainakin Irlannin ja kenties koko maailman vanhin pubi.

Kampus on paikkakunnan kokoon nähden yllättävän iso. Puitteet ovat modernit ja opiskelumetodit korkeatasoiset. Yliopistolla opiskelee paljon jatko-opiskelijoita, jotka tähtäävät tohtorin tutkintoon. Opiskelijoita on ympäri maailmaa.

 

Meidän viikkomme aiheena oli muovinkierrätys. Kampuksella opiskellaan polymeeri-insinööreiksi (materiaalitekniikka). Opiskelijat vaikuttivat motivoituneilta; he haluavat muokata tulevaisuuttamme paremmaksi. Tuli turvallinen olo, että oikeita asioita on tapahtumassa.

Kampuksella on hienoja laboratoriotiloja, erilaisia 3D-printtereitä ja kaikenlaisia muita laitteistoja. Kyselin irkku-opiskelijaystävältä, miten laitteet on rahoitettu. Vastaus oli, että he ovat mestareita hankkimaan rahoitusta ja heihin vain yhteyttä, kun tarvitsette jotain sinne Suomeenkin. Irlantilaisten huumori todellakin uppoaa hyvin suomalaiseen. Huumori on yhdistelmä itseironiaa ja sopivasti kuulijan piikittelyä.

Kouluruoka oli todella hyvää, ja erilaisia vaihtoehtoja oli paljon. Irlannissa aamupala on tuhti, ja sillä pärjää pitkälle päivään. Irlantilainen ystävällisyys ja auttamisen halu oli todella upeaa: mitä vain kysyi, niin jokainen oli valmis jättämään omat tekemisensä kesken ja tulemaan auttamaan. Tuli saman tien kotoisa olo.

Meille oli järjestetty upea gaalaillallinen loppuviikosta! Vastaavissa juhlissa en ole koskaan ollut, ja puitteet ja pöytäkoristeet olivat kuin elokuvista. Tuntui kuin olisi mennyt toiseen todellisuuteen. Juhlat olivat kuitenkin yllättäen rennot, ja mukavaa juttuseuraa oli pöytäseurueellisen verran ympäri Eurooppaa – eri ikäisiä ja eri taustoista olevia ihmisiä. Saimme aikaiseksi mielenkiintoisia keskusteluja. Riverdance-tanssiesitys jäi illasta erityisesti mieleen. Palasin muistoissani 2000-luvun alkuun, jolloin treenasin VHS-videolta tansseja Michael Flatleyn opastuksella. Illalla oli pakko kokeilla itsekin, osaisinko vielä. Tosin toteutus oli suomalaiseen tapaan yksin hotellihuoneessa.

Kannattaa ehdottomasti hakea mukaan toimintaan, kun seuraavan kerran haemme taas porukkaa RUNin opiskelijaedustajaksi. Tekeminen on rentoa ja hauskaa, ja opiskelijoiden tulevaisuuteen pääsee vaikuttamaan suuremmassa mittakaavassa.

HAMKista pääsee myös Erasmus-vaihtoon tähän irlantilaiseen yliopistoon.

 

Susanna Vuolle opiskelee HAMKissa rakennusmestariksi ja on RUN European University Student Boardin jäsen.

 

Leave A Reply