Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

0

HAMKin Moodlessa on tarjolla Opiskelun eteneminen (eng. Completion Progress) -lisäosa, joka visualisoi opiskelijalle oman henkilökohtaisen etenemisen Moodle-kurssilla. Opettaja puolestaan näkee yhdellä silmäyksellä kaikkien opiskelijoiden etenemisen.

Laajoissa moduuleissa ja muissa opintokokonaisuuksissa opiskelijoille saattaa tulla useita oppimistehtäviä, joiden seuranta voi olla hankalaa. Jotkut tehtävät voivat olla vapaaehtoisia ja jotkut pakollisia. Näiden tärkeimpien tehtävien korostaminen onnistuu nyt visuaalisesti Opiskelun eteneminen -lohkon avulla. Opettaja määrittää ensin haluamiinsa tehtäviin tai aineistoihin suoritusten ehdot ja lisää tämän jälkeen kurssialueelle kyseisen Opiskelun eteneminen -lohkon. Tuloksena on kurssin etusivulla näkyvä etenemispalkki, joka visualisoi värien avulla opiskelijan suorituksia. Sininen ja punainen tarkoittavat vielä opiskelijan tekemättömiä töitä, keltainen ja vihreä osoittavat, että työt on tehty. Lue tarkemmat ohjeet ja selitteet HAMK Moodlen ohjeista.

Opiskelijalle palkki voi näyttää tärkeimmät suoritustavoitteet Moodle-kurssin osalta ja loppuvaiheessa siitä onkin helppo tarkistaa, että kaikki on tehtynä.

opiskelijan_nakyma_01

Opettaja voi puolestaan nähdä yhdellä vilkaisulla, miten kaikki opiskelijat ovat edenneet. Onko johonkin aineistoon tutustuttu tai edistyvätkö kaikki opiskelijat tasaisesti.

opettajan_nakyma_02_blogiin

Osaamisen osoittaminen ja arviointi tapahtuu nykypäivänä hyvinkin laaja-alaisesti, eikä se perustu vain yksinkertaisiin suoritteisiin esim. Moodlessa. Toisaalta on hyvä huomioida jo opetuksen suunnittelussa, että digitaaliset oppimisympäristöt pystyvät tarjoamaan yksinkertaisia ja arkea helpottavia ratkaisuja. Parhaassa tapauksessa niistä hyötyvät kaikki osapuolet.

 

Miikka Ruusunen, It-projektipäällikkö, Opiskelun ja työskentelyn verkkopalvelut. HAMK Moodlen pääkäyttäjä

Leave A Reply