Painajaisia opinnäytetyöstä

0

Se on meillä kaikilla edessä ennen valmistumista ja se kummittelee takaraivossa koko opiskelujen ajan. Mikä aihe? Miten se tehdään? Mihin yritykseen se tehdään? Koska voi aloittaa?

Opinnäytetyön tekeminen pelottaa ja ahdistaa monia, myös allekirjoittanutta. On tärkeää löytää aihe joka kiinnostaa ja jota jaksaa tutkia. Tässä yksi tarina, miten pääsin yli opinnäytetyöhön liittyvästä ahdistuksesta.

Sain onnekseni valita oman aiheeni mistä haluan kirjoittaa ja tehdä opinnäytetyöni omalle työpaikalleni. Räjähtävän alun jälkeen kun olin kantanut kasan kirjoja kirjastosta ja valmis kirjoittamaan, tulikin hirveä lukko. En oikein tiennyt mistä olisi pitänyt aloittaa ja miten tätä oikein kuuluu edes kirjoittaa. Ohjeet on ja valmis pohja, mutta tekstiä ei vaan synny niin nopeasti kun kuvitteli. Eteen tuli työ kiireitä ja koko homma jäi taka-alalle. Kirjoittelin jonkun verran valmiiksi taustatietoja, mutta varsinaista tekstiä en saanut syntymään. Aikaa kului enkä edennyt mihinkään. Ratkaiseva tekijä tuli vastaan kun istuin luennolla jossa luennoitsija suositteli sähköistä kirjaa joka liittyi vahvasti omaan aiheeseeni. Selasin kirjaa koneella ja poistuin luennolta kirjoittamaan. Kun tekstin sai alkuun, oli sitä helppo jatkaa. Marssin uudestaan kirjastoon ja valitsin kirjat, joita sitten selasin ja kirjoitin valmiiseen opinnäytetyöpohjaan alustavat otsikot ja niiden alle lähteet joista aion tiedon poimia. Itseäni helpotti paljon myös se, että aloin kirjoittamaan valmiiseen pohjaan. Huomasin että näillä asetteluilla tekstiä näyttääkin olevan enemmän, mikä motivoi kirjoittamaan lisää. Sain myös viimeiset opintopisteet suoritettua, joten motivaatio saada opinnäytetyö valmiiksi on kasvanut hurjasti. Edelleen kamppailen ajoittain ahdistuksen kanssa tähän liittyen, joten tässä vielä pari vinkkiä joilla ahdistusta voi helpottaa:

  1. Hengitysharjoitukset – Kuulostaa ihan hullulta, mutta kun saa mielen tyhjäksi on helpompi kirjoittaa.
  2. Kaverit valmistuu – Ne pystyy tähän, niin pystyn minäkin.
  3. Omaan aiheeseen liittyvät luennot – Näistä saa uutta potkua kirjoittamiseen.
  4. Aikataulutus ja välitavoitteet – Päätä mitä aiot ensi viikolla saada valmiiksi ja tee tavoitteista suhteellisen helppoja suorittaa. Kun ne ylittyy, on voittaja olo.
  5. Älä kirjoita väkisin – Jos jonain päivänä tuntuu että tekstiä ei vaan synny, pidä vapaapäivä.

Mikä sinua eniten pelottaa opinnäytetyössä, vai pelottaako mikään?

 

Leave A Reply