Riitta Ruoho on YAMK-opiskelija HAMKin Liiketoiminnan kehittämisen koulutusohjelmassa. Hän tituleeraa itsensä täysin tavalliseksi keskivertokansalaiseksi, joka on kahden lapsen äiti, ja asuu rintamamiestalossa, ja joka innostuu uusista asioista herkästi lähtien niihin mukaan pää edellä. Hänen mottonsa on lainattu Richard Bransonilta: ”If somebody offers you an amazing opportunity but you are not sure you can do it, say yes – then learn how to do it later!” Lue lisää Riitan elämästä ja siitä, miten Riitta päätyi opiskelemaan YAMK-opintoja ja miten hän on niissä viihtynyt!
Millainen taustasi on koulutuksen ja työelämän tiimoilta?
Olen talouden ja hallinnon koulutusohjelmasta valmistunut kaupalliseen mediaviestintään suuntautunut tradenomi. Käytännössä olen viralliselta ammatiltani TV- ja videotuottaja. Olen myös suorittanut avoimen yliopiston puolella journalistiikan ja yhteisöviestinnän opintoja. Työ on kuitenkin kouluttanut eniten elämän varrella. Olen toiminut monessa työpaikassa ja monessa roolissa pitkäjänteisestä B2B-markkinoinnista ja radiotyöstä aina tehtaan linjastolle. Pisimmän urani olen suorittanut ALSOlla, joka on Suomen suurin IT-tukku. ALSOlla olen saanut toimia monenlaisissa rooleissa ja haastaa itseäni uuden oppimisessa.
Yhteistä kaikille rooleille on ollut asiakas- ja kumppanilähtöisyys, myynnin kasvattaminen sekä kannattavuus. Olen saanut hyvin paljon vastuuta ja luottamusta suorittaa itsenäisesti kutakin työnkuvaani. Tästä on seurannut vapaus kehittyä, saada onnistumisia sekä tehdä virheitä. Maailma muuttuu huimaa vauhtia ja itsensä kehittäminen työn kautta on ensiarvoisen tärkeää.
Mitä teet opintojen lisäksi? Mitä harrastat?
Teen monimuotoista ja muuttuvaa työtä joskus hyvinkin pitkiä päiviä. Työpäiväni jälkeinen aika kuuluu usein autokuskin tehtävissä, kun vien ja haen lapsiani harrastuksista. Itse harrastan monipuolisesti liikuntaan esim. pilatesta ja flamencoa. Parhaat ideat ja ajatukset taas syntyvät iltaisin koirien kanssa lenkkeillessä. Käyn myös Nokialla vanhainkodissa soittamassa haitaria mummoille ja papoille. Nämä YAMK-opinnot ovat myös yksi harrastukseni, jonka parissa puuhailen lähinnä iltaisin ja viikonloppuisin.
Miten päädyit HAMKiin YAMK-opintoihin?
Edellisestä tutkinnostani on jo aikaa (valmistuin 2004). Valmistumiseni jälkeen aikani on mennyt perhettä perustaessa ja uraa luodessa. En pystynyt ajattelemaankaan jatko-opintoja ennen viime vuotta. Silloin ajattelin, että nyt olisi loistava hetki päivittää osaamista ja samalla hankkia astetta korkeampi tutkinto. Sopivia koulutuksia ei kuitenkaan tuntunut läheltä Tamperetta oikein löytyvän ja läsnäolopäivät ahdistivat, kun kiinnostavat opinahjot sijaitsivat matkan päässä.
Yksi päivä sitten googletin taas koulutuksia ja HAMKin liiketoiminnan kehittämisen koulutusohjelma sattui silmiini heti ensimmäisenä hakutuloksissa. Kurssin kuvailtu sisältö oli kiinnostava joka osa-alueeltaan, se oli kuin minulle räätälöity! Verkon kautta opiskelu ilman läsnäolopäiviä tuntui kuin unelta, ja soitinkin HAMKiin, että voiko tämä olla oikeasti mahdollista. Kun varmistui, että tutkinto on mahdollista suorittaa verkon kautta ilman läsnäoloa, päätös oli sillä sekunnilla valmis.
Mitä koet saaneesi YAMK-opinnoista?
Opiskeluni aikana olen saanut valtavasti uusia ideoita ja oivalluksia. Varsinkin tiimissä työskentely, ajatusten jakaminen ja muilta oppiminen on ollut voimaannuttava prosessi. Olemmekin tiimini kanssa tulleet hyvin läheisiksi, ja yhteistyö on laajentunut myös koulumaailman ulkopuolelle työelämään. Opintoja on vielä jäljellä muutama opintopiste ja se tärkein, eli opinnäytetyö, joten myös oppimisen suhteen tie on vasta puoliksi kuljettu.
Varmasti suurimman opin olen tähän mennessä saanut kuitenkin itsestäni. Pystyn opiskelemaan työn ohessa ”harrastuksena”, ymmärrän asioita paremmin kuin kuvittelin ja minulla on tärkeitä ajatuksia. Nämä minuutta vahvistavat asiat ovat olleet varmasti se suurin oppi jonka olen oivaltanut. Vahvempi itsetunto kantaa koulun ulkopuolellekin, työ- ja henkilökohtaiseen elämään saakka. Olen myös päättänyt etsiä seuraavan opiskelupaikan heti, kun tämä on ohi. Tiedän jo, mitä haluan seuraavaksi.
Miten opiskelutavat Likessä sopivat elämääsi?
Verkko- ja tiimiopiskelu sopii nykyiseen elämääni loistavasti. Verkko mahdollistaa joustavat opiskeluajat ja en joudu olemaan töistä pois koulun takia päivääkään. teen paljon töitä etänä, eli muualla kuin toimistolla ja erilaiset kommunikointivälineet ja -tavat ovat minulle tuttuja. Itse opintoalustat ja väylät eivät siis tuntuneet itselleni hankalilta.
Itsenäisessä työssä hankalinta on saada itsestään irti niitä tärkeitä ei-kiireellisiä asioita. Tiimityö on loistava tapa pitää opinnot aikataulussa. Kun olet vastuussa myös muista, et vain itsestäsi, luistaminen sovituista tehtävistä ja aikatauluista on huomattavasti hankalampaa. Juuri tällaista opiskelun pitäisikin olla, kun oppijana on aikuinen työssäkäyvä ihminen.
Mikä opinnoissasi on ollut parasta? Entä onko ollut joitakin hankaluuksia?
Parasta opiskelussa on ehdottomasti ollut oma tiimini. Yhdessä sparraaminen ja ajatusten jakaminen on paras tapa oppia. Haasteiltakaan en ole välttynyt, ja tälläkin hetkellä kamppailen erään haasteen kanssa. Ensiksikin yöunet ovat aika ajoin jääneet väliin. Se ei ole välttämättä johtunut siitä, että opiskelen iltaisin, vaan ennemminkin siitä, että uppoudun opiskeltaviin aiheisiin ja kadotan ajankulun.
Tällä hetkellä painin opinnäytetyön parissa ja haasteena on oma saamattomuuteni. Kun flow kirjoittamiselle lähtee käyntiin, kaikki sujuu kuin itsestään, mutta sen flown saaminen ja kirjoittamisen aloittaminen on se suurin haaste. Kuten nytkin, teen tätä haastattelua, vaikka voisin kirjoittaa opinnäytetyötäni. Nyt kuitenkin minulla on deadline opinnäytetyön kirjoittamiselle ja se auttaa. Pääsen nimittäin syksyllä leikkaukseen virheellisesti luutuneen käteni kanssa, mikä aiheuttaa painetta saada aikaan valmista tekstiä ennen kuin toinen käsi on pois pelistä.
Suosittelisitko YAMK-opintoja muille? Keille opinnot mielestäsi sopivat?
Suosittelisi oppimista kaikille muodossa tai toisessa. Uuden oivaltaminen auttaa näkemään asiat laajemmin ja kun oppii ympäristöstään, oppii myös itsestään. Maailma muuttuu ja aiemmin opitut asiat eivät enää nykyään välttämättä ole relevantteja nykyajan työelämässä, ja vaikka olisivatkin, uusia toimintatapoja ja tietoa kannattaa ottaa vastaan ja tarkastella ihan tosissaan. Aina ei kannata toimia ”kuten aina on toimittu”.
Opiskelu ei kuitenkaan suju yhdellä kädellä, vaan vaatii työtä ja aikaa ymmärtää. Siksi opinnot kannattaa ajoittaa siten, että niihin oikeasti on aikaa ja intohimoa. Itsenäinen opiskelu vaatii paljon itsekuria.
Haluatko lähettää joitakin terveisiä?
Haluan lähettää isot tsemppihalaukset kaikille LIKE2017-opiskelijoille, jotka painivat juuri nyt kanssani samojen haasteiden parissa. Lisäksi haluan kiittää jo nyt kaikkia HAMKin opettajia, jotka ovat auttaneet ja haastaneet minua matkalla. Erityisesti haluan kiittää opettajaani Minttu Lampista, jonka apua tulen vielä monesti tarvitsemaan.
Ihanan lämmintä ja aurinkoista kesää myös muille HAMKin työntekijöille ja opiskelijoille, olette kesänne ansainneet. Lopuksi haluan lähettää kotiin terveiset, kiitos kun jaksatte sitä, että olen aina koneella!