UKK – AMKoodari

1

HAMK tarjoaa maksuttomia AMKoodari-opintoja vuoden 2021 loppuun asti. Koulutukset ovat herättäneet paljon kiinnostusta, joten kokosimme yhteen usein kysyttäjä kysymyksiä kiinnostuneille hakijoille avuksi. Julkaisemme syyskuussa myös toisen blogipostauksen, joka käsittelee mm. AMKoodari-opiskelun käytänteitä. Lisätietoja koulutuksesta täällä.

Mikä AMKoodari?

AMKoodari on vuosina 2019-2021 Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella toteutettavaa maksutonta koodarikoulutusta. HAMKin lisäksi AMKoodari-koulutusta tarjoavat Haaga-Helia, Laurea, Metropolia ja XAMK. Jokaisella korkeakoululla on oma opintotarjontansa. 

Kenelle opinnot on tarkoitettu?

Koulutukseen voi osallistua kuka tahansa, joka on kiinnostunut koodaamisesta lukuunottamatta korkeakoulujen tutkinto-opiskelijoita. Koulutus on tarkoitettu kaiken ikäisille ja tasoisille henkilöille.

Koulutus on hyvä startti koodaajan urasta haaveilevalle, lisäkoulutukseksi jo koodaamista osaavalle, uranvaihtajalle sekä yrityksen henkilökunnan koulutukseen.

Mitä hyötyjä koulutuksesta on?

 • Koodaamisen oppiminen / oman osaamisen päivittäminen
 • Aiempaa osaamista ei tarvita
 • Loistava mahdollisuus tutustua nopeasti ja ketterästi koodausalaan, ei tarvitse heti hakeutua suorittamaan tutkintoa
 • Opiskelu virtuaalisesti ja/tai lähiopetuksessa
 • Korkeakoulutasoiset opintojaksot
 • Suoritettujen opintojaksojen hyväksiluku mahdollista jatko-opinnoissa
 • Maksuton koulutus
 • Todistus suoritetuista opintojaksoista
 • Koodausosaamisesta on huutava pula. Osaamiselle on kysyntää myös ulkomailla.

Milloin opinnot alkavat?

Opintojaksoja alkaa neljä kertaa vuodessa: tammi-, maalis-, elo- ja lokakuussa. Opintojaksot kestävät pääsääntöisesti noin kaksi kuukautta.

Miten opintoihin haetaan?

Opintojaksoille hakeudutaan täyttämällä sähköinen lomake hakuaikana. Vuoden 2021 tulevat hakuajat:

 • haku 23.8., 20.9. ja 4.10.2021 alkaviin opintoihin on 26.7.-8.8.2021

Ilmoittaudu täällä (ilmoittautuminen aukeaa 26.7. klo 8.00)

Koulutukseen ei ole valintakoetta eikä ennakkotehtäviä. Keväällä ja syksyllä 2020 otimme opintojaksoille kaikki ilmoittautuneet mukaan. Saatamme kuitenkin joutua rajaamaan osallistujamäärää, jos ilmoittautumisia tulee runsaasti. Tällöin mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä.

Mitä koulutus maksaa?

Koulutus on maksutonta.

Pystynkö osallistumaan koulutuksiin vaikka käyn töissä?

Opintoja voi suorittaa oman työn ohella verkossa tai täyspäiväisenä opiskelijana. Keväällä 2021 kuitenkin kaikki opintojaksot suoritetaan kokonaan verkko-opintoina. Verkko-opintoihin voi sisältyä jonkin verran kontaktikertoja arki-iltaisin verkon välityksellä. Verkkoistunnot tallennetaan ja ne voi katsoa jälkikäteen tallenteena, jos on estynyt pääsemästä istuntoon.

Mitä opintoja koulutus sisältää?

Monipuolisesta tarjonnasta voit valita sinua kiinnostavat opintokokonaisuudet tai yksittäiset opintojaksot. Tällä hetkellä tarjolla on opintojaksoja seitsemässä eri opintokokonaisuudessa:

 • Minustako koodari?
 • Minustako pelintekijä?
 • Moderni web- ja mobiilikehitys
 • Data-analytiikka
 • Älykkäät IoT-järjestelmät
 • Pilviteknologiat
 • Toimi tehokkaasti verkossa

Tarjoamme opintoja aivan aloittelijoille, sekä jo hieman ohjelmointia osaaville. Tutustuthan huolella opintojaksojen kuvauksiin, jotta osaat valita omaa tasoasi vastaavat opintojaksot. Tarjoamme  osaa opinnoista myös englanniksi.

Mistä opinnoista minun kannattaa aloittaa? Kuinka monelle opintojaksolle voin ilmoittautua samanaikaisesti?

Esimerkiksi Ohjelmoinnin perusteet 4 op on hyvä valinta ensimmäiseksi opintojaksoksi vasta-alkajalle. Jos sinulla on jo entuudestaan vähän osaamista (esimerkiksi Javan perusteet), voit osallistua myös edistyneemmille opintojaksoille. Tutustuthan huolella opintojaksojen kuvauksiin, joissa on aina maininta mahdollisista esitietovaatimuksista. Lisäksi suosittelemme kaikille Digistartti 2 op -opintojaksoa, jolla pääset tutustumaan mm. opiskelussa käytettäviin työkaluihin ja digitaalisiin oppimisympäristöihin.

Ennen opintojaksoille ilmoittautumista kannattaa pohtia kuinka paljon sinulla on opiskeluun aikaa ja kuinka montaa opintojaksoa pystyt suorittamaan samanaikaisesti. Lue myös kysymys ”Kuinka paljon opiskeluun tulisi varata aikaa? Kuinka vaativia opintojaksot ovat?”

Suosittelemme, että etenkin vasta-alkajana aloitat uuden aiheen opiskelun rauhassa etkä valitse kerralla liian montaa samanaikaista opintojaksoa. Jos koodaaminen ja opiskelu tuntuu omalta jutulta, voit aina ilmoittautua seuraavana hakuaikana uusille opintojaksoille. Moni osallistuja on ollut mukana AMKoodari-opinnoissa keskeytyksettä elokuusta 2019 asti ja päässyt kehittämään osaamistaan pitkälle.

Esimerkki aloittelijalle soveltuvasta opintopolusta

 • Digistartti 2 op
 • Ohjelmoinnin perusteet 4 op
 • Johdatus graafisen käyttöliittymän ohjelmointiin 2 op

Kuinka paljon opiskeluun tulisi varata aikaa? Kuinka vaativia opintojaksot ovat?

Ennen opinnoille ilmoittautumista kannattaa pohtia kuinka paljon sinulla on opiskeluun aikaa ja kuinka montaa opintojaksoa pystyt suorittamaan samanaikaisesti. 1 op vastaa noin 27 opiskelutuntia ja ”täysipäiväisen” työnohessa opiskelevan opiskelutahti on noin 15 op/ 2 kk. Todellinen työmäärä on kuitenkin yksilöllinen ja siihen vaikuttaa esimerkiksi aiempi osaamisesi. Lue lisää opintosuunnitelman tekemisestä AMKoodari.fi-sivustolta.

Huomioithan, että kyse on korkeakouluopiskelusta, joten esimerkiksi Ohjelmoinnin perusteet -opintojakso vaatinee etenkin aloittelijoilta huomattavan määrän itsenäistä opiskelua. Ohjelmoimaan oppii vain ohjelmoimalla! Lisäksi osassa opinnoista oppimateriaalit ovat pääosin englanninkielistä.

Milloin saan tietää pääsenkö mukaan koulutukseen?

Ilmoitamme hakijoille sähköpostitse ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen. Seuraathan siis sähköpostiasi ja huolehdit, että postilaatikkosi ei ole täynnä.

Mitä laitteita minulla pitää olla, jotta voin osallistua koulutukseen?

Pääsääntöisesti perustietokone ja hyvät verkkoyhteydet ovat riittäviä. Suosittelemme lisäksi kuuloke-mikrofonia verkkoistuntoihin osallistumista varten.

Onko minulle hyötyä näistä opinnoista, jos hakeudun myöhemmin suorittamaan korkeakoulututkintoa?

Opinnot ovat korkeakoulutasoisia ja niitä on mahdollista anoa hyväksiluettavaksi osaksi ammattikorkeakoulututkintoa.


Blogitekstiä päivitetään aina, kun uusia ja hakijalle hyödyllisiä usein kysyttyjä kysymyksiä ilmenee. 

Päivitetty 15.6.2021.
4.8.2020: Lisätty kysymys: ”Kuinka paljon opiskeluun tulisi varata aikaa? Kuinka vaativia opintojaksot ovat?”
31.7.2020: Lisätty ”Esimerkki aloittelijalle soveltuvasta opintopolusta”
30.6.2020: Lisätty maininta opintosuunnitelman tekemisestä ja linkki amkoodari.fi -sivustolle

Discussion1 kommentti

Leave A Reply