Työharjoittelu ja vaihto-opiskelu Espanjassa saivat Hennan jäämään Barcelonaan

1

Henna Harala opiskeli HAMKissa liiketaloutta ja valmistuikin juuri tradenomiksi. Pääaineenaan hän opiskeli markkinoinnin johtamista ja asiakasosaamista, sivuaineina viestinnän suunnittelua ja liiketoiminnan kehittämistä.

Henna on suorittanut vaihtojakson ja työharjoittelun Espanjassa. Hän työskenteli 3 kuukautta markkinointiharjoittelijana Fuengirolassa, telemarkkinointiyritys Pinklinkillä ja tämän jälkeen vietti 5 kuukautta vaihdossa Uvicissä, Barcelonan lähellä. Nyt hän asuu Barcelonassa poikaystävänsä kanssa ja työskentelee markkinointiassistenttina.

Henna Harala nauttii Espanjasta

Miten päädyit HAMKiin?

Olin asunut Hämeenlinnassa 7 vuotta ja halusin jäädä tähän kauniiseen kaupunkiin, joten pääsin suoraan lukiosta HAMKiin ensimmäisellä yrityksellä. Hain liiketalouden linjalle, koska en ollut vielä täysin varma mitä haluan elämältä ja ammatiltani, mutta olin aina ollut kiinnostunut yrittäjyydestä sekä markkinoinnista.

Miksi lähdit vaihtoon ja mikä sai sinut tekemään myös harjoittelun ulkomailla?

Tasan vuosi sitten asuin vielä Hämeenlinnassa ja työskentelin Café Kukossa. Yhtenä harmittomana kesäkuun päivänä mulle tarjottiin pomoni tutun kautta markkinointiharjoittelijan paikkaa suomalaisesta yrityksestä Fuengirolasta, Espanjasta. Mulla oli aina ollut unelmana asua, työskennellä ja/tai opiskella ulkomailla. Lähtemistä mietin muutaman päivän ja päätin lähteä – saisin 15 opintopisteen harjoitteluni suoritettua ja unelmani toteutettua. Kahden viikon päästä jo pällistelinkin elämääni parvekkeellani Fuengirolassa +35 asteessa. Näin helpostiko ne unelmat toteutuvat, kun uskaltaa vain lähteä?

Henna ja graffiti

Harjoitteluni kesti 3 kuukautta, mutta jo kuukauden jälkeen tiesin, että haluan jäädä Espanjaan. Viimeisen päätökseni jäämisestä tein, kun sain vakituisen paikan markkinointiassistenttina, löysin espanjalaisen poikaystävän ja muutin hänen kanssaan yhteen.

8 kuukauden jälkeen markkinointiassistenttina ja verkossa opiskellen, Fuengirola alkoi tuntua pieneltä paikalta ja halusimme poikaystäväni kanssa nähdä lisää Espanjaa. Halusin käydä viimeiset kurssini loppuun fyysisesti koulussa, jolloin olen paljon tehokkaampi ja opin paremmin. Olin myös aivan poikki 12h koneen ääressä istumiseen, joten aloin etsimään vaihtojakso mahdollisuutta Espanjasta – Suomeen en takaisin halunnut.

Löysin Hamkin ystävyyskoulun Vicistä, pikkukylästä 60 kilometriä Barcelonasta pohjoiseen. Sain toivomani vaihtopaikan Uvicistä (Central University of Catalonia) ja tämän kuultuani muutimme saman tien Barcelonaan.

Miltä opiskelu ulkomailla on vaikuttanut?

Täytyy sanoa että Suomessa on maailman paras koulutusjärjestelmä monesta eri syystä: kaikki opiskelijat ovat tasa-arvoisia, koulutus ei maksa mitään, vaan siitä maksetaan sinulle! Suomessa koulunkäynti otetaan tosissaan ja tunneilla oikeasti opitaan. Opiskelu Espanjassa on hieman toista maata. Täällä yliopistossa tuntui että olen oppinut nämä asiat jo kaksi vuotta sitten.

Kamalin esimerkki on sosiaalisen median kurssi, jonka täällä kävin. Odotin erilaisia mittausmenetelmiä, mainoskampanjoiden tekemistä, sekä kanavien ja kohderyhmien arviointia jne. Ennen kaikkea odotin oppivani miten somea voisi käyttää työvälineenä yritysmaailmassa. Toisin meni, kävimme läpi mikä on Facebook, mikä on Instagram ja parhaimmillaan mitä on SEO.

Opetusmenetelmät yliopistossani olivat leikkejä, lauluja sekä hyvin käytännönläheisiä projekteja. Mukavaahan se on ja hauskaa! Mutta Suomeen verrattuna erittäin helppoa ja simppeliä, olo oli välillä kuin tarhalaisella, kun espanjan tunnilla lauloimme ja leikimme muistipeliä.

Auringonlasku ja kahvia

Millaista työnteko ulkomailla on ollut?

Espanjalaisilla on hyvin rento ote koko elämään koulunkäynnin lisäksi – myös työelämään. Täällä pohjoismaalaisena työskennellessä olo on niin älyttömän tehokas! Kaikki ihmettelevät, miten saan niin paljon aikaiseksi. Täällä työllisyystilanne on huono ja silti tuntuu, että ihmiset käyvät töissä vaan koska heidän on pakko. Itse arvostaisin työtäni mielettömästi ja käyttäisin mahdollisuuden uranluontiin hyväkseni – niin kuin teenkin. Hyvä puoli on oikeasti se, että täällä, niin kuin monessa muussakin maassa, pohjoismaalaista osaamista oikeasti arvostetaan ja sitä kannattaa käyttää hyväksi ulkomailla – ahkerat aina palkitaan. Ihmiset tietävät mainitsemattakin, että työmoraalisi on hyvä, sulta löytyy sisua, olet ahkera ja täsmällinen. Näistä suomalaisista piirteistä olen erittäin ylpeä!

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Olen päättänyt jäädä Barcelonaan toistaiseksi, rakastan tätä kaupunkia! Sain työpaikan markkinointiassistenttina kansainvälisestä yrityksestä, josta kirjoitan myös opinnäytetyöni. Valmistun ajallani nyt joulukuussa 2016. Haluan käydä myös maisteriopinnot, mutta en vielä tiedä missä ja milloin.

Suomeen en kuitenkaan ole vielä takaisin tulossa, joku kaunis päivä sitten. Tässä vaiheessa elämääni näen tärkeänä saada arvokasta kansainvälistä kokemusta, oppia kieliä, tutustua kulttuureihin, verkostoitua, matkustaa, nähdä maailmaa, sekä kasvaa ihmisenä ja ammattilaisena. Näen mahdollisuuteni unelmieni uraan kotimaassa joskus tulevaisuudessa paljon suurempana tällä tavoin.

Mikä on parasta vaihto-opiskelussa? Mikä haasteellisinta?

Täällä Espanjassa ymmärretään, että elämässä on muutakin kuin työ ja koulu. Ihmiset oikeasti viettävät aikaa perheensä kanssa ja nauttivat elämästä, hyvästä ruuasta ja runsaista tapahtumista. Vaihtojaksoni aikana ymmärsin tukiverkoston ja elämästä nauttimisen tärkeyden. Parasta siis oli ehdottomasti muut avoinmieliset, lämminsydämiset, kokeilunhaluiset ja kunnianhimoiset vaihto-opiskelijat. Verkostoituminen on arjessa ja työelämässä yksi tärkeimmistä voimavaroista ja elämästä nauttiminen on elämän tarkoitus. Tämän ymmärtäminen on ollut parasta! Parasta on ollut myös oppia todella arvostamaan omaa kotimaata.

Haasteellisinta on lähteä. Jos sulta löytyy rohkeutta tehdä päätös lähtemiseen ja omat tavoitteet sekä unelmat ovat selkeät, selviät mistä tahansa töyssyistä matkan varrella. Tottakai on aina hankalaa heittää hyvästit ystäville ja perheelle (aina Suomireissun jälkeen), mutta lähtemistä helpottaa tavoitteiden kertaaminen. Tiedän myös, että perheeni ja ystäväni ovat aina tukenani ja odottavat minua Suomessa milloin tahansa palaan. Eikä nykypäivänä yhteydenpito ole laisinkaan hankalaa, Whatsapp, Snapchat, Facebook… Ja hei, Suomeen pääsee aina takaisin.

Vaihto-opiskelijoita

Kerro hieman elämästä Espanjassa

Asuin Barcelonassa, vaikka opiskelin 60 kilometrin päässä Vicissä. Matkustin siis joka päivä kouluun 1,30 h suunta. Koulupäivät olivat välillä 14 tuntisia 2 tunnin välisiestan ja matkustamisen takia. Koulu saattoi alkaa 9 aamulla ja loppua vasta kello 21 illalla. Päiväni menivät siis täysin koulussa. Täällä ihmiset aloittavat työt 9-10 aikaan ja lopettavat 18-19 aikaan illalla. Päivän kuumimpaan aikaan 13-16.00, jolloin lämpötila parhaimmillaan nousee +45 asteeseen, ihmiset ovat kotona lounastamassa tai päiväunilla. Kun aurinko illalla laskee, ihmiset lähtevät syömään päivällistä koko perheen voimin, noin 22 aikaan illalla.

Tällä hetkellä teen töitä 20 h viikossa markkinointiassistenttina, aina aamuisin 9-14 ja loput päivästäni kirjoitan opinnäytetyötä kotona ja treenaan tankotanssia sekä käyn salilla. Aamuni aloitan joka toinen päivä juoksemalla Montjuic -vuorelle, kun ei vielä ole kuuma. Viikonloppuisin osallistun mitä hulluimpiin bileisiin, tapahtumiin ja festareihin. Barcelonassa ei koskaan kyllästy, täällä perusarki vaan on paljon mukavampaa (ja lämpimämpää)! Hämeenlinnaan verrattuna niin energisoivaa ja inspiroivaa! Hymyilen aina kuin idiootti kun saavun Barcelonaan tai kun katson kaupungin siluettia parvekkeeltani. Kaikki on vaivan arvoista.

Henna ja maisemat

Hennan elämää ja kokemuksia paikan päältä voit seurata somessa!

Instagram

Facebook

Blogi

Twitter

Snapchat: henna.harala

Discussion1 kommentti

  1. Pingback: UKK – liiketalouden opiskelu

Leave A Reply