Tietojenkäsittelyn muuntokoulutuksessa opiskeleva Kati: parasta on aikataulujen vapaus

0

Kati Hyvönen opiskelee HAMKissa tietojenkäsittelyn muuntokoulutuksessa tietojenkäsittelyn tradenomiksi. Liiketalouden tradenomeille suunnattu koulutus tuli hakuun ensimmäistä kertaa keväällä 2018 ja ensimmäiset opiskelijat aloittivat opintonsa saman vuoden syksyllä. Syksyllä 2019 opintonsa aloittanut Kati kertoo oman opiskelijatarinansa ja valottaa, mistä tietojenkäsittelyn muuntokoulutuksessa onkaan kyse.

Mitä olet opiskellut ja tehnyt ennen näitä opintoja?

Olen aiemmin opiskellut Tampereen Kauppaoppilaitoksessa tietojenkäsittelyn datanomiksi, Jyväskylän aikuisopistossa taloushallinnon merkonomiksi ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomiksi. Vuodesta 2012 toimin taloushallintoalan töissä kirjanpitäjänä ja hieman myös palkanlaskijana. Lisäksi olen ollut matkasihteerinä.

Tietojenkäsittelyn muuntokoulutuksessa opiskeleva Kati Hyvönen

Miten päädyit HAMKiin?

Halusin suuntautua enemmän IT-alalle ja otin selvää erilaisista koulutusmahdollisuuksista. Kartoitin erityisesti koodaamiseen/ohjelmointiin painottuvia oppilaitoksia. HAMK tuli yhtenä vaihtoehtona esiin. Plussaa oli myös, että opinnot voi suorittaa työn ohessa ja etänä. Myös lyhyt opiskeluaika kiinnosti, sillä opiskelijaksi ei tarvinnut sitoutua vuosikausiksi.

Miltä opiskelu on vaikuttanut?

Opiskelu on ollut hieman erilaista kuin kuvittelin. Tämä on ensimmäinen kerta kun kuulin flipped classroomista eli käänteisestä luokkahuonemallista. Tässä opiskelun päävastuu on opiskelijalla itsellään. Ennen zoom-istuntoja tutustutaan itsenäisesti käsiteltävään aiheeseen sekä kurssin aikana suoritettaviin tehtäviin. Netti-istuntojen aikana käydään vähän läpi kyseisen viikon aihetta ja keskustellaan ongelmista, haasteista ja käydään läpi heränneitä kysymyksiä. Istunnot poikkeavat siten tavallisista luennoista, joissa aiemmin opettaja opetti ensin aihetta ja sen jälkeen saadaan tehtävät. Tässä edetään päinvastaisessa järjestyksessä.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Pystyä hyötykäyttämään näitä opintoja työelämässä, joko niin että aiempaan ammattiin sisältyisi enemmän myös it-osaamista tai kokonaan alanvaihto. Tämä opiskelu antaa hyvät mahdollisuudet etsiä laajemmin työpaikkaa, kun taloushallinnon lisäksi on tutkinto myös tietojenkäsittelyn alalta.

Mikä on parasta opiskelussa? Mikä haasteellisinta?

Parasta on aikataulujen vapaus: voi opiskella missä ja milloin tahansa eikä tarvitse sitoa aikaa koulunpenkillä istumiseen. Lisäksi istunnot nauhoitetaan, joten jos ei pääse osallistumaan istuntoon, voi sen katsoa myöhemmin itselle sopivaan aikaan. Haasteellista on kiireinen aikataulu, sillä uuteen asiaan tutustumiseen ja omaksumiseen on aikaa käytännössä viikko.

Mitä mieltä olet opiskelutavasta?

Opiskelutapa on hyvä, jos on itseohjautuvuutta ja pystyy hallitsemaan aikatauluja. Olen saanut tällä tavalla enemmän hyötyä, kun ennen istuntoa on saanut tutustua aiheeseen ja miettiä mahdollisia kysymyksiä etukäteen valmiiksi.

Kerro tyypillisestä opiskelupäivästäsi/viikostasi?

Tyypillistä päivää tai viikkoa ei olekaan. Jos minulla on koko päivä aikaa, niin rytmitän opiskeluja klo 8-16 välille. Jos olen töissä, saatan opiskella muutaman tunnin illalla, riippuen aikatauluista. Usein myös viikonloppuisin tulee avattua kone ja edistettyä opintoja joko tekemällä tehtäviä tai tutustumalla kurssin aiheeseen katsomalla videoita, kuuntelemalla istuntoja tai hakemalla lisätietoa netistä/ kirjoista. Silloin tällöin pidän myös vapaapäiviä, jolloin rauhoitan koko päivän opinnoilta.

Tutustu tarkemmin tietojenkäsittelyn muuntokoulutukseen ja Usein kysyttyihin kysymyksiin.

Leave A Reply