W18 Kontrasti
Pimenevät syysillat saivat väriä, kun Hämeen ammattikorkeakoulutn neljännen vuoden vaatetus- ja jalkinemuotoilun opiskelijat lanseerasivat mallistonsa itse järjestämässään W18 Kontrasti –muotinäytöksessä perjantaina 19.10. Helsingissä Teatteri Forumissa. Tilaisuus alkoi raikkaalla tuulahduksella tuoretta musiikkia artistilta JOEM ja tämän jälkeen näytös pyörähti käyntiin.
Lavalla nähtiin paljon rohkeita luomuksia, upeita materiaaliratkaisuja nahkasta vanhoihin ryijyihin ja muihin kierrätysmateriaaleihin, sekä räväkkää kaavoja rikkovaa muotoilua. ”Suunnittelijoita kuvaa raakuus, rohkeus ja rajojen rikkominen. Mallistot ovat syntyneet suunnittelijoiden omien lähtökohtien ja näkemysten pohjalta, erilaiset tulkinnat täydentävät toisiaan luoden moniulotteisen näytöksen.”, näin näytöksen esitteessä kuvataan kokonaissuutta.
Näytös oli erittäin vauhdikas ja suunnittelijoiden luomukset olivat vaikuttavia. Yleisö kommentoi näytöstä kokonaisuudessaan viihdyttäväksi. Asuja ja jalkineita yleisö kuvaili upeiksi ja mielenkiintoisiksi, katseen kiinnittäviksi luomuksiksi.
Muotoilun opiskelijoiden fiiliksiä
Jalkinemuotoilun opiskelija Verneri Teppo lanseerasi Rondo nimisen jalkinemallistonsa W18 Kontrasti -muotinäytöksessä. Nimi Rondo, tulee Vernerin mukaan jalkapallon maailmasta.
– Rondo on yhdessä tehtävä tekniikka harjoitus, jossa jokainen on kuitenkin omillaan. Harjoitus vaatii taitoa, tekniikkaa, luovuutta, ennakointia, tilan havainnointi ja reagointia päätöksen tekoon, vaikka tämä tehdään tosissaan pitää aina olla pilkettä simäkulmassa, Verneri luonnehtii ajatusta malliston nimen taustalla.
– Matka oli ongelman ratkaisua, mutkia tuli vastaan, mutta kaikesta selvittiin ja nämä kaikki otettiin haasteena. Olen tyytyväinen lopputulokseen, kengät ovat kuitenkin vasta kokeilu, jota lähdetään kehittämään tästä eteenpäin, Teppo kertoo mallistonsa lopputuloksesta.
5 vuoden päästä Teppo näkee itsensä kehittämässä jalkineita ja työskentelevänsä urheilu, vaatetuksen ja jalkinealan parissa.
Erilaisia kierrätysmateriaaleja mallistossaan hyödyntänyt Oona Kauhala julkisti myös mallistonsa tapahtumassa.
-Materiaalit olen löytänyt kirpputoreilta. En ole etukäteen suunnitellut niitä, vaan sattumalta löytänyt jotain, mikä on herättänyt kiinnostuksen ja siitä on sitten lähtenyt idea mikä siitä voisi tulla. Mallistossani kaikki päämateriaalit ovat jotain kierrätettyä, Oona kertoo materiaalien valinnoistaan.
Materiaaleina mallistossaan Oona käytti esimerkiksi ryijyä, tyyniliinaa, josta oli tehty paita, verho/sisustuskangasta, josta oli tehty housut ja gobeliinikangasta, josta oli syntynyt leninki.
-Prosessi oli raskas, varsinkin loppua kohti, kun tuntui että tulee kiire saada kaikki valmiiksi muotinäytökseen. Loppua kohti töitä on tehty aamusta iltaan, mutta matka opetti tosi paljon ja työskentely on ollut todella palkitsevaa, kuvailee Oona koko prosessia.
– Suunnitelmat muuttuivat jonkun verran prosessin aikana, tykkään antaa suunnitteluprosessille tilaa, niin että se muovaantuu koko prosessin aikana. Joitain muutoksia tuli tehtyä, mutta materiaaleista heräsi ajatus mitä tästä voisi tulla, mutta malli haki muotoaan §prosessin aikana. Nyt kun näki noi tossa lavalla, niin olen todellakin tyytyväinen lopputulokseen.
Viiden vuoden päästä Oona näkee itsensä tekemässä vaihtelevasti erilaisia projekteja. Oonan toteaa, että olisi tehdä tilaustöitä ja ehkä jotain esiintymisasuja ja tällaisiä.
Ylpeän opettajan silmin
Muotoilun opettajan Katri Hietalan mukaan opiskelijat ovat tehneet valtavasti töitä muotinäytöksen eteen. Tähän projektiin opiskelijoilla oli suhteellisen vapaat kädet. Opiskelijat pääsivät ilmentämään mallistoissa omaa tyyliään, joka näkyy vahvasti luomuksissa. Mallistojen lisäksi opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat koko muotinäytöksen järjestelyineen.
– Taustalla on paljon työtä, kiirettä ja hikipisaroita, ja se todellakin näkyy tapahtumassa, mutta opiskelijoiden kasvoilta loistaa tapahtuman päätyttyä helpotus, ilo ja ylpeys. Katri kommentoi opiskelijoiden panosta tapahtumaan ja luomuksiin.