Muotoilun opinnot kahdessa vuodessa

0

Muotoilun opiskelija Laivi tähtää opintojen suorittamiseen kahdessa vuodessa ja osana hänen opintojaan Laivi suunnitteli oman mallistonsa ja esitteli sen vitriininäyttelyssä. Lue alta kuinka opintojen suorittaminen nopeammalla aikataululla onnistuu ja mikä inspiroi malliston suunnittelussa!

Kertoisitko hieman itsestäsi?

Olen virolainen, 3 in 1 muotoilija Laivi Koit, jolla on osaamista vaateiden, laukkujen ja jalkineiden muotoilussa sekä valmistuksessa ja opiskelen jalkinemuotoilun linjalla. Sisältäni löytyy hulluus, rohkeus ja uskallus erottua muista. Menestykseni avain on iloinen mieli, positiivinen asenne ja ongelmaratkaisukyky.

Valmistuin Tavastia ammattiopistosta vuonna 2017 suutariksi ja halusin hankkia lisää osaamista jalkinevalmistusosaamisen ympärille HAMKista ja kasvaa muotoilijana. HAMK tarjoaa hyvän pohjan yrityksen perustamiseen ja menestymiseen.

Suunitelmissasi oli valmistua nopeammin. Kuinka opintosi ovat edenneet?

Opinnot ovat edenneet todella hyvin ja nopeaa tahtia. Tavoitteena oli alusta alkaen valmistua nopeammin ja ensimmäisen vuoden aikana suoritinkin jo osittain myös toisen vuoden kursseja samaan aikaan ja niiden lisäksi suoritin samaan aikaan myös molemmat työharjoittelut sekä vapaasti valittavien kurssien osuuden. Kevään tullessa laitoin tavoitteeksi valmistua kahdessa vuodessa ja opiskella vielä opettajan koulutuksen siihen perään. Tällä hetkellä tavoitteeni näyttää toteutuvan.

Mikä on ollut erityisen mieleistä opinnoissa? 

Opinnoissa on ollut paljon mielenkiintoisia asioita ja erityisesti olen pitänyt koulutuksen laajuudesta. HAMK:in muotoilukoulutus antaa mahdollisuuden kehittää erityisen laajaa ja hyödyllistä moniosaamista, kuten teknistä osaamista, luovaa osaamista ja yrittäjyyden sekä ryhmätyön ymmärrystä. Hyvällä tavalla on minua yllättänyt myöskin opettajien joustavuus, ymmärtävyys ja auttavaisuus.
Parasta opinnoissa on ollut viimeisen malliston valmistumisprosessi ja näyttelyn järjestäminen. Vasta näyttelyn järjestämisvaiheessa tajusin, kuinka asiat oikeassa elämässä tulee olemaan, miltä se tuntuu ja kuinka iso työ on järjestää ja rakentaa yksi pieni näyttely.

Mallistosi ”Be visible” on esillä HAMKin vitriinissä. Kertoisitko tästä enemmän?

Koko ”Be visible” prosessi kesti yhteensä 10 viikkoa aina tuotteiden suunnittelusta toteutukseen asti. Kun kuulin 3 moduulin tehtävästä tapahtuman järjestämisestä, tiesin heti, etten halua liittyä yleiseen muotinäytökseen, vaan haluan tehdä jotain muuta, enemmän minun näköistäni ja pienellä budjetilla. Aika nopeasti päädyin siihen, että minun tapahtumani tulee olemaan näyttely omista tuotteistani. Pidän koulua ja koulutusta tärkeänä osana menestymistäni sekä taitojani, joten tuntui oikealta esittää omat tuotteeni omassa koulussa.

Koska pelkkä näyttely vitriinissä tuntui taas olevan liian tavallista eikä minun näköistäni, päätin omien tuotteiden lisäksi koota videon koulusta, koulutuksestani ja ”Be visible” malliston valmistamisesta. Käytin myöskin avajaisissa vitriinissä kolmea elävää mallia, saadakseni näyttelystä vielä enemmän minun näköiseni. Kierrätys tuotteissani on ollut jo kauan lähellä sydäntäni. Omassa mallistossani käytin nahkatilkkuja saadakseni iloisen värillisen ulkonäön. Nahkatilkkujen lisäksi käytin jalkineissa heijastinpalasia, jotka antavat turvaa pimeässä ja tekevät jalkineen käyttäjät näkyviksi muille.

Valitsin juuri sen vitriinin, koska sen sijainti on todella hyvä sekä koulun opiskelijoiden kannalta, että ulkopuolisten kannalta. Se on paras mahdollinen paikka HAMKin kampuksista, jossa saa eniten näkyvyyttä ja katsojia. Mielestäni kyseinen vitriini sijaitsee HAMK:in sydämessä. Nykyaikana ihmiset eivät jaksa tai ehdi mennä erikseen katsomaan tiettyä esillepanoa, joten on tärkeää tuoda näyttely ihmissilmien eteen.

Missä näet itsesi 5. vuoden päästä?

Näen itseni 5 vuoden päästä pyörittämässä yritystäni ” LaiVi´s” sekä Suomen sisäisellä, että kansainvälisellä tasolla. Yritykseni tarjoaa yksittäisiä mittatilaustuotteita ja yhteensopivia kokonaisuuksia.

 

Tutustu tarkemmin muotoilun opintoihin ja hae opiskelemaan!  

Leave A Reply