Kiinnostus luovaa alaa kohtaan sai Maria Bierbaumsin hakemaan HAMKiin muotoilun opintojen pariin. Sitä ennen Saksasta kotoisin oleva Maria oli opiskellut Berliinissä teollista muotoilua. Mielenkiinto kenkiä kohtaan oli syttynyt jo lapsena ja tutkimusmatka jalkineiden maailmassa jatkuu yhä. Harjoittelu Terhi Pölkki -jalkinebrändillä tarjosi hänelle myös uusia näkemyksiä siitä, millaista työ kyseisellä alalla ja yrittäjänä voi olla. Jatkossa edessä siintää harjoittelu ulkomailla.
Kerro hieman itsestäsi
Nimeni on Maria Bierbaums ja opiskelen muotoilua jalkinelinjalla. Syksyllä alkaa kolmas opiskeluvuoteni. Olen kotoisin Saksasta ja minulla on kaksi kansallisuutta: suomi ja saksa. Äitini on suomalainen ja suomi on minun toinen äidinkieleni. Olen asunut 25 vuotta Saksassa ja käynyt siellä kaikki koulut, kunnes päätin muuttaa Suomeen opiskelemaan muotoilua jalkinelinjalle.
Olen kotoisin Augsburgista, joka on kaupunki Münchenin lähellä. Muutin sieltä Berliiniin noin neljäksi vuodeksi ja opiskelin siellä taidekorkeakoulussa Berlin Weissenseessa teollista muotoilua noin puolitoista vuotta. Olen myös tehnyt samalla noin kahdeksan vuotta töitä ravintola-alalla eli olen ollut töissä eri kahviloissa, ravintoloissa, baareissa, tapahtumissa ja muualla. Olen aina tykännyt työskennellä ihmisten kanssa, tutustua uusiin ihmisiin ja saada uusia kokemuksia.
Mikä sai sinut kiinnostumaan muotoilusta ja suuntaamaan jalkinesuunnittelijan uralle?
Taide, muoti, muotoilu yms. on kiinnostanut ja innostanut minua koko elämäni. Olen jo kauan ollut tietoinen siitä, että siihen suuntaan tähtään ammatillisesti, mutta en vain tarkalleen tiennyt, millä tavoin. Kengät ovat myös jo pienestä pitäen kiinnostaneet. Tiesin, minkälaiset halusin ja esimerkiksi lastentarhassa niiden piti olla kullanväriset.
En kuitenkaan tiennyt kovinkaan paljoa kenkien materiaaleista, valmistusmahdollisuuksista jne. Se onkin juuri ollut erittäin mielenkiintoista ja jännittävää oppia kenkien muotoilusta… ja on vielä paljon opittavaa, tutkittavaa. Odotan innolla.
Miten kuvailet itseäsi suunnittelijana, millainen on suunnittelufilosofiasi?
Kuvailisin itseäni uteliaaksi ja kiinnostuneeksi uutta kohtaan. En pelkää haasteita ja uuden oppimista. Haluan pysyä liikkeessä, kokeilla rajojani, voittaa epävarmuuteni ja pelkoni. Eli kasvaa rajojeni yli.
Kerro harjoittelustasi
Työharjoittelu Terhi Pölkillä avasi silmäni, minkälaista työ jalkinemuotoilijana voi olla, minkälaista on olla yrittäjä Suomessa, ja muutenkin olen saanut aika laajan näkemyksen työn eri alueista. On siis ollut todella opettavainen ja mielenkiintoinen harjoittelu minulle! Olen Terhille tosi kiitollinen harjoittelusta.
Mikä on ollut parasta opiskelussa? Entä mikä haasteellisinta?
Parasta on ollut, että saa kokeilla ja tehdä virheitä ja oppia niistä. Isoin haaste minulle on ollut suomen kieli, en aina pysty ilmaisemaan itseäni tai tekemään ajatuksiani selväksi.
Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Aion ilman muuta vielä suunnata ulkomaillle harjoitteluun. Mitä siitä seuraa ja missä, katsotaan sitten. Olen aina ollut spontaani ja kuuntelen tuntojani siitä, mikä tuntuu nyt oikealta askeleelta. Ja sitten teen sen mukaan. Tähän asti se on osoittautunut hyväksi tavaksi edetä ja tehdä päätöksiä.
Mitä haluaisit sanoa muotoilun opiskelua suunnittelevalle?
Uskon, että itselleni on ollut tärkeintä uskaltaa kulkea omaa tietä, kokeilla rohkeasti asioita, luottaa omiin kykyihin ja makuun ja sitten oppia erehdystenkin kautta, mikä se oma suunta on.
Lue lisää tarinoita jalkinemuotoilun opiskelusta:
Jalkinemuotoilun opiskelija Nikon tarina
Adidaksella työskentelevan Iivon alumnitarina