Karri Koskelo – liiketalouden alumni

0

Karri Koskelo valmistui HAMKista liiketalouden tradenomiksi vuonna 2012 pääaineenaan asiakasosaaminen ja markkinoinnin johtaminen. Nykyisin Karri työskentelee Helsingissä suunnittelijana sekä myyjänä Lundialla. Suunnittelun lisäksi hän on Lundian kanta-asiakasvastaava, tuotekehitystiimin jäsen ja vientikoordinaattori.

Miten päädyit nykyiseen ammattiisi?

Karri Koskelo

Tein opinnäytetyötäni syksyllä 2011 ja samalla hain myös Lundialle töihin ilmoituksen perusteella. Tulin valituksi 85 hakijan joukosta psykologin ja toimitusjohtajan haastatteluiden jälkeen. Muutto Helsinkiin oli todella nopea ja työt alkoivat vauhdilla heti tammikuun alusta 2012. Jälkeenpäin olen ajatellut, että kävi todella hyvä tuuri, että sain heti vakituisen ja kokoaikaisen työn, kun sitä tarvitsin. Sain myös opinnäytetyöni valmiiksi kesään mennessä. Kevät oli raskas, mutta täysin sen arvoinen.

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

Työnkuvani on laajentunut vuosi vuodelta. Aluksi opettelin toki vain myymään Lundian tuotteita. Meillä jokainen kokonaisuus suunnitellaan erikseen ja henkilökohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Huonekalusuunnittelu ei ollut minulle ennestään tuttua, koska minulla ei ole minkäänlaista muotoilun koulutusta, kuten lähes kaikilla työkavereillani on. Toisaalta olin ollut myyjänä aikaisemminkin, ja lopulta myös suunnittelu alkoi sujua paremmin.

Olen ollut aina todella kiinnostunut suomalaisesta designista ja visuaalinen silmäni toimii hyvin. Tässä työssä pääsin käyttämään näitäkin taitojani. Pari vuotta suunniteltuani toimitusjohtaja alkoi kysellä, mitä haluaisin tehdä enemmän ja mikä minua kiinnostaisi. Hän alkoi miettiä miten voisin kehittyä Lundialla ja saisin enemmän vastuuta asioista. Samaan aikaan meillä laitettiin pystyyn uusi tuotekehitystiimi, johon pääsin mukaan. Kanta-asiakasvastaavana ylläpidän meidän kanta-asiakasrekisteriä ja teen kaikki markkinointiviestit firman ulkopuolelle. Luon lisäksi markkinointikirjeiden visuaaliset ilmeet ja sisällön. Näiden lisäksi noin vuosi sitten pääsin Lundian vientikoordinaattoriksi. Hoidan normaalin suunnittelun ohella saksankielisistä maista tulevat tilaukset, kyselyt ja reklamaatiot. Hommaa on siis paljon, mutta ei missään nimessä liikaa.

Missä aiot olla ammatillisesti 10 vuoden kuluttua?

Tilanteet voivat nopeastikin muuttua ja nykyisessä maailmanmenossa ei koskaan voi tietää miten työelämässä käy. Tällä hetkellä olen tyytyväinen tähän, mutta tavoitteenani olisi olla myyntipäällikkö 10 vuoden päästä. Haluan työskennellä yrityksessä, jossa viihdyn ja asiat hoidetaan hyvin. Tällä hetkellä Lundia on sopinut hyvin näihin kriteereihin.

Onko opiskelustasi HAMKissa ollut sinulle hyötyä urallasi?

Kyllä HAMKista saamallani koulutuksella on ollut merkitystä työelämässäni! Koen, että minulle on ollut suurta apua työssäni siitä, että olen koulutukseltani myynnin ja markkinoinnin tradenomi. Minulle on ollut hyötyä myös sivuaineeni laskentatoimen opinnoista, vaikka ne eivät vahvimpia aineita koulussa minulle olleetkaan. Osaan kuitenkin hahmottaa, mitä tunnusluvut ja luvut merkitsevät ja se on mielestäni auttanut minua myös pärjäämään myynnissä omalla tavallaan. Silläkin on oikeasti merkitystä, että kokeilee ja toteaa mikä toimii ja mikä ei. Kunhan antaa kokeiluille aina aikaa lähteä toimimaan.

Mikä oli parasta opiskeluaikana? Mikä haasteellisinta?

Parasta opiskeluaikana olivat ehdottomasti kaverit koulussa – meillä oli hauskaa. Ruokalassakin viereiset pöydät kääntyivät katsomaan naurunremakkaa joka päivä. Taidan ehkä olla myös ainut, joka on meinattu oikeasti poistaa yhdeltä viestinnän tunnilta nauramisen takia. Muistan toki myös joitain yksittäisiä kursseja hyvin elävästi, joista sain suuret kiksit. Esimerkiksi kansantaloustieteen kurssin aikana jopa ajattelin lähteä yliopistoon lukemaan kansantaloustieteitä, koska kiinnostuin siitä ihan todella paljon. Lisäksi henkilöstöjohtaminen, differointi ja sissimarkkinointi olivat aika tajunnanräjäyttäviä opiskelemisen aiheita. Haasteellisinta oli esimerkiksi johdon laskentatoimen opiskelu, jota tein yhtä monta opintopistettä kuin markkinointiakin. En ollut siinä ihan omimmillani enkä osannut sitä kovin hyvin. Sen opetus oli kuitenkin jo vakiintunut Hämeenlinnaan ja siksi sen opetuksen laatu oli todella perusteellista ja hyvää.

Mitä haluaisit sanoa oman alasi opiskelua suunnittelevalle? Vinkkejä?

Kyllä minä kertoisin sellaisia terveisiä, että tehkää töitä. Kun teillä on opiskeluista lomaa tai vapaata, menkää duuniin ja katsokaa mitä siitä pidätte. Itse olen ollut monessakin eri tehtaassa perusduunarina kesätöissä, myynyt hiukan kyseenalaisen laatuisia vaatteita vaatekaupassa, koittanut nettimarkkinointiakin, kunnes sitten löytyi firma, jossa pystyn yhdistämään näitä kaikkia kokemuksiani. Ilman työkokemusta, en olisi saanut tätä työpaikkaa. Ilman tätä työpaikkaa en tekisi työtä, josta pidän tosi paljon. Ilman tätä työpaikkaa en pääsisi seuraavaan, joka on toivottavasti askel taas ylemmäs. Kannattaa nähdä työelämä itseäsi kehittävänä juttuna. Älkää kuitenkaan polttako itseänne loppuun, vaan tehkää töitä aina ja omien rahkeidenne mukaan ja nauttikaa siitä, mitä työstä saatte ja opitte tekemään. Sen jälkeen työelämä vie teidät mennessään!

Kiinnostuitko HAMKin liiketalouden koulutusohjelmasta? Lue lisää: www.hamk.fi/liiketalous

Leave A Reply