Roosa Mattsson on jalkinemuotoilun neljännen vuosikurssin opiskelija, mutta lisäksi hän toimii yrittäjänä PIHKA collection -nimisessä yrityksessä.
Olen opiskellut vaatetusta aiemmin ja työskennellytkin vaatetuspuolella. Opintojen aikana jo kuitenkin innostuin nahasta materiaalina, mutta sen työstäminen ei kuulunut vaatetusopintoihin. Opiskelin aihetta sitten omatoimisesti. En muista, miten HAMKin jalkineopinnot löysin, mutta kiinnostuin niistä kovasti. Tavallaan päädyin materiaali edellä jalkinemuotoiluun.
Miten päädyit mukaan PIHKA collectioniin?
PIHKA collection on vuonna 2013 perustettu yritys, joka valmistaa nahkaisia kenkiä, laukkuja ja koruja. Meillä on toimipiste, yhdistetty liike- ja työtila Tampereen Kehräsaaressa. Alun perin Pihkassa oli kaksi perustajajäsentä, joista toinen, Maisa Salonen, on edelleen mukana. Minä ja toinen kollegani Sofia Salmi tultiin 2015 kesällä mukaan toimintaan työharjoittelun kautta. Toinen yrityksen osakkaista oli jäämässä pois ja yrityksen kohtaloa mietittiin. Olin tällöin vasta ensimmäisen vuoden jalkinemuotoilun opiskelija, eikä minulla ollut varsinaisesti siinä kohtaa mitään oikeaa kokemusta alasta. Mutta aloitimme myyntineuvottelut, ja jouluun mennessä kauppakirjat oli tehty. Tällöin olin aloittanut toisen vuosikurssin opinnot. Vaati avointa mieltä silloisilta omistajilta ottaa näin kokematon harjoitteluun ja lopulta osakkaaksi, ja minulta rohkeutta kysyä harjoittelupaikkaa ja lähteä mukaan.
Lähdimme kehittämään Pihkaa, ja olemme tulleet jo hyvin pitkälle vuodesta 2015. Olemme rakentaneet brändiä uudelleen ja kehittyneet designmpaan suuntaan. Tuotanto on pitkälti ulkoistettu, eikä omissa käsissä ole kuin suunnittelua ja mittapuolen juttuja. Kengät tehdään pitkälti mittatilaustyönä. Meillä on mallisto, josta asiakkaat saavat valita mieleisensä mallin. Myös laukkuja on mahdollista muuttaa asiakkaan mielen mukaiseksi. Järjestämme lisäksi kursseja, joilla asiakkaat pääsevät valmistamaan itse laukun tai kengät omien mittojensa mukaan. Ne ovat hyvin suosittuja.
Haluamme olla helposti lähestyttäviä, mitä edesauttaa meidän pienuus ja halu palvella asiakkaita yksilöllisesti. Suunnittelemme omat tuotteemme käytännönläheisiksi, mutta uniikeiksi. Lähituotanto on meille tärkeää, ja tuotantomme tapahtuukin Pirkanmaalla. Lisäksi kenkämme ovat uudelleen pohjitettavissa, eli voimme huoltaa tuotteita niiden elinkaaren loppupäässä ja lisätä niiden käyttöaikaa. Asiakkaiden ei tarvitse luopua rakkaista tuotteistaan, ja lisäksi minimoimme jätteen määrää. Tuotannon prosessitkin suunnitellaan mahdollisimman kestäviksi.
Mitkä ovat omia vastuualueitasi yrityksessä?
Omat vastuualueeni tulevat tämän muotoilun koulutuksen kautta. Teen esimerkiksi visuaalista viestintää, suunnittelua, tuotekehitystä, ja vastaan myös kaikista graafisista jutuista. Työhöni kuuluu ylipäätään paljon tietokoneella työskentelyä. Toinen kollegoistani, Sofia, on ekonomi opinnoiltaan ja Maisa on suutarikisälli, ja meillä on pitkälti taustojemme mukaiset vastuualueet. Pidän sitä ehdottomasti vahvuutenamme, että meillä on erilaiset taustat. Kaikki prosessit tulee tarkasteltua monesta eri näkökulmasta heti alkuvaiheessa, kun kaikki meistä näkee asioissa erilaisia puolia.
Miten opiskelu luonnistuu työnteon ohella? Onko vapaa-aikaa ollenkaan?
Yrittäjyys on työlästä, ja sitä omaa vapaa-aikaa täytyy osata toisinaan vain ottaa. Mutta toisaalta täytyy myös nauttia niistä asioista, mitä tekee. HAMK on tullut paljon vastaan tässä asiassa, ja olen voinut suorittaa osan opinnoistani yritykselleni. Olen tehnyt työharjoitteluja, tuotekehitysprojekteja ja visuaalisia opintoja yritykselle. Sitä kautta on tullut säästettyä paljon aikaa.
Harrastan kyllä myös muotoiluun liittymättömiä asioita. Harrastan liikuntaa, kuuntelen musiikkia ja tykkään soitella ja laulaa. Meillä on lisäksi iso kaveriporukka, jonka kanssa järjestämme kaikkia hullutuksia, kuten bändileirejä ja muuta hauskaa.
Muotoilu on kyllä sellainen ala, että siitä helposti rakentuu koko elämä, jos sekä työt, opinnot, että harrastukset pyörivät aiheen ympärillä. Mutta tästä on meillä töissäkin puhuttu, että se oma vapaa-aika täytyy vain muistaa ottaa. Tälläkin alalla on mahdollista saada burn-outteja.
Mikä on mielestäsi ollut parasta opinnoissasi?
Olen oppinut HAMKissa kaikkia hienoja taitoja. Minulla ei ollut esimerkiksi mitään valmiuksia erilaisten taitto-ohjelmien käyttöön, mutta opin ne täällä. Opin lisäksi muun muassa laserleikkurin käyttöä. On hienoa, että kun olen oppinut jotain, olen voinut valjastaa sen yrityksen käyttöön. Monipuolisuuden olen kokenut olevan parasta opinnoissa, sillä itse tykkään tehdä laaja-alaisesti kaikkea ja nautin monipuolisista taidoista. Etenkin yrittäjänä on eduksi osata monipuolisesti asioita.
Missä näet Pihkan tulevaisuudessa?
Olen aika jalat maassa -tyyppi ja käytännönläheinen, ja vaikka pystynkin lennokkaasti kehittämään uusia ideoita, elän vahvasti tässä hetkessä. Koen, että meillä tulee olemaan tunnistettava design ja meidän brändistä on tullut vahvempi. Meillä on enemmän tunnettuutta ympäri Suomen ja kenties myös ulkomailla. Liikevaihto on myös kasvanut ja työntekijöitä on palkattu lisää. Arvopohjan uskon silti olevan sama kuin nytkin.