Invictan Diili-viikko renkaiden pyörteessä

0

Maanantain jännitys sai päätöksensä, kun uusi toimeksiantajamme Teija Vekka-Pirhonen Rengas-Vekasta saapui kertomaan uudesta haasteellisesta Diili-viikostamme. Jokainen auditoriossa istuva jännittynyt oppilas muuttui ennemminkin hämmentyneeksi, mitä pitemmälle Teija pääsi tehtävänannossaan. Saimme hämeenlinnalaiselta Rengas-Vekka Oy:lta vaikean mutta samalla mielenkiintoisen toimeksiannon. Tehtävänämme oli laatia kesälle 2017 kesärenkaiden ennakkotilaus. Miksi sitten renkaiden ennakkotilaus olisi syytä tehdä? Suurimpana syynä tietenkin se, että ennakkotilauksesta näkisi henkilöautojen, maastoautojen ja pakettiautojen tilattavat rengasmäärät, mutta samalla se toisi mahdollisuuden muunneltuihin ostoehtoihin ja auttaisi tuotannon suunnittelussa. Tämä tarkoittaisi selvää säästöä.

Rengas-Vekka Oy antoi meille tehtävän avuksi tietoja, jotka auttoivat meitä rakentamaan mahdollisimman monipuolisen ennakkotilauslistan. Tällöin renkaiden ostajan olisi helpoin nähdä, mitä tuotetta hänen kannattaisi ostaa ja kuinka paljon.

Yhteistyöllä tuloksia

Toimeksiannon saatuamme jokainen ryhmäläisistämme oli huolissaan, sillä samantyyppisestä tehtävästä oli jo aikaa tai osalle ryhmäläisistämme Excelin käyttö oli aivan uutta. Aloitimme työskentelyn pohtimalla ja keskustelemalla mistä aloittaisimme, ja mikä valmistustapa olisi paras. Lähdimme kohta kohdalta työstämään tehtävää yhdessä.

Ensimmäisenä järjestelimme tuoteluettelot renkaan profiilin, vanteen leveyden ja koon sekä myyntimäärän mukaan. Järjestetystä taulukosta näimme suosituimmat rengaskoot, jolloin pystyimme erotella suosituimmat joukosta. Listasimme suosituimmat renkaat laatuluokan mukaan. Käytössämme oli kolme eri laatuluokkaa, joita olivat Premium, Quality ja Budget. Näille kaikille valitsimme viime vuoden menekin ja katteen mukaan parhaimman rengasmerkin, jota kannattaisi myydä. Taulukosta lähdimme laskemaan katteita eri renkaille, jolloin myyjän oli helppo nähdä mitä rengasta kannattaisi myydä.

Jaoimme mielipiteitä ja keskustelimme tehdystä tilauslistastamme, jonka jälkeen kokosimme kaiken tiedon yhteisesti valmistettuun matriisitaulukkoon. Keskustelimme taulukon tuloksista, minkä perusteella saimme tiedon, mitä renkaita olisi kannattavinta myydä ja markkinoida. Lisäsimme matriisitaulukon tueksi johtopäätöksemme, jolloin Teijan olisi helpompi ymmärtää millä perusteella tulokset olemme saaneet.

Mitä osapuolet saivat viikosta?

Mitä toimeksiantaja hyötyi työstämme? Vaikka emme saaneet tehtäväämme varten aitoja tietoja, kertoi toimeksiantajamme Teija, että hän hyötyi valmistamastamme työstä paljon. Hänen oli helpompi lähteä tekemään yritykselle samantyylistä ennakkotilauslistaa oikeilla tiedoilla.

Mitä saimme viikosta irti opiskelijoina? Alun kankeuden jälkeen Excelin toiminnot alkoivat palautua mieleemme. Tehtävä antoi meille taitoja toimia yhdessä, vaikka emme istuneet saman pöydän ääressä pyörittelemässä lukuja. Tämä taito helpottaa työskentelyä ja suunnittelua myös jatkossa. Olemme ryhmänä kehittynyt tehtävien myötä muutenkin. Alun epätoivon jälkeen yllätyimme, että pääsimme arvosteluissa kuumaan ryhmään ja lopulta olimme itsekin tyytyväisiä lopputulokseen. Tämän myötä olimme valmiita taas ottamaan vastaan uuden diilin seuraavalla viikolla!

Leave A Reply