HAMKin liiketoiminnan kehittäminen -koulutuksesta (YAMK) valmistunut Heidi Jokisalo kertoi meille oman tarinansa opiskelusta lapsiperhearjen keskellä. Hän asuu Tampereella ja työskentelee vakuutusyhtiö Turvassa. Opinnäytetyönsä Heidi teki digitaalisesta asiakaskokemuksesta. Kuluvana kesänä Heidin rooli muuttuikin Turvan markkinointipäälliköstä digipalvelujohtajaksi, kun digipalvelut-yksikkö perustettiin.
Mitä olet opiskellut? Kuinka päädyit HAMKiin opiskelemaan kyseistä alaa?
Opiskelin viimeksi ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon liiketoiminnan kehittämisen koulutuksessa. Aikaisemmin valmistuin ammattikorkeakoulusta tradenomiksi ja töiden ohessa opiskelin markkinoinnin ammattitutkinnon ja johtamisen erikoistutkinnon. Ajattelin YAMK-tutkinnon tuovan uutta potkua omaan osaamiseeni.
Miten päädyit nykyiseen ammattiisi?
Tein markkinointia ja mainontaa tradenomitutkinnon jälkeen mainostoimistossa ja sponsorointitoimistossa. Turvan markkinointipäällikön työhön päädyin ihan Aamulehden työpaikkailmoituksen myötä. Halusin vaihteluna päästä mainostoimistosta yhden asiakkaan leipiin töihin.
Mitä työnkuvaasi kuuluu?
Markkinointipäällikön rooliin on sisältynyt oikeastaan koko markkinoinnin kirjo, konsepti ja brändi, kaikki siihen liittyvät materiaalit mainoslahjoista ilmoituksiin sekä noin 40 toimipaikan ikkunateippaukset, näytöt ja muut brändiin liittyvät asiat. Toimin esimiehenä kuuden hengen Markkinointipalvelut –tiimissä ja vastaan markkinoinnin budjetoinnista ja toiminnansuunnittelusta. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu digipuoli eli turva.fi-sivu, verkkokauppa ja digimarkkinointi. Myös sponsorointi kuului vastuulleni.
Missä aiot olla ammatillisesti 10 vuoden kuluttua?
Minulle sattui herkullinen tapahtumaketju tähän liittyen. Opintojeni lopputyön tein digitaalisesta asiakaskokemuksesta, mikä auttoi minua suuresti myös oman työni kehittämisessä. Tätä digiasiaa on pohdittu monelta kantilta ja nyt kesäkuussa minusta tulee digipalvelujohtaja. Haluamme entisestään parantaa digikanavien asiakaskokemusta sekä kasvattaa digimyyntiä ja digiasiointia. Netti on meille merkittävä palvelu- ja ostokanava.
Mikä oli parasta opiskeluaikana? Mikä haasteellisinta?
Paras ja haasteellinen oli minulle ehkä yksi ja sama asia: kun hain ja pääsin kouluun, aloin samaan aikaan odottamaan kaksosia. Siksi lykkäsin opintojen aloittamista vuodella eteenpäin. YAMK-opinnot alkoivat, kun kaksoset olivat 9 kuukauden iässä. Se oli haasteellisinta, mutta sain oman äitini kerran viikossa hoitamaan poikiani, jolloin sain pitää kerran viikossa opiskelupäivän. Se oli ihan virkistävää vaihtelua äitiysloman keskellä. En tiedä, olisinko pystynyt nyt tässä kohtaa työelämässä ja isompien lasten kanssa opiskelemaan, joten sikäli tuo ajoitus oli oikein hyvä.
Otin opinnoissa melkoisen rutistuksen. Osan perusopinnoista suoritin kirjoja lukemalla ja valmistuin käytännössä 1,5 vuodessa. Koin, että tämä täytyy tehdä nyt valmiiksi, koska sitten, kun palaan töihin ja kotona pyörii neljä lasta, opiskelu tulisi olemaan todella haasteellista.
Perusopinnot sain suoritettua todella nopeasti, mutta ajan löytäminen opinnäytetyölle oli haastavampaa töiden ja arjen keskellä. Sain onneksi sovittua töistä kahden viikon vapaajakson, jonka pyhitin täysin lopputyölle. Vietin päiväni kirjastossa, jossa ei oikein muuta voi tehdä, kuin kirjoittaa, kaikki häiriötekijät olivat poissa. Olen nopea kirjoittamaan ja sainkin rutistettua sisällön suhteelliseen hyvään malliin reilussa viikossa.
Olin toki työstänyt aihetta merkittävästi jo aiemmin, sekä tehnyt kehittämistehtävää työssäni. Loppusäätöön, lisäyksiin, lisämateriaalin etsimiseen sekä stilisointiin jäikin sitten vielä usealle arki-illalle sekä viikonlopulle. Sitä tunnetta, kun sain palauttaa viimeisen version, ei voita mikään: sunnuntai-iltapäivä suljetun kirjaston ulkopuolella kahvilan pöydän ääressä.
Vinkkinä lopputyön tekemiseen: kannattaa varata siihen aikaa ihan kunnolla ja pyhittää sen tekemiselle kokonaisia työpäiviä, eikä vain paria tuntia illasta. Viikossa tai kahdessa saa edistettyä sitä huomattavasti paremmin, kun keskittyy tekemiseen kunnolla.
Millaisena koit opiskelutavan?
Opinnot suoritettiin kokonaan etänä, minkä suhteen olin aluksi vähän skeptinen. Kuitenkin oman viiden hengen porukamme kesken tulimme todella tutuiksi toisillemme, vaikka näimme vain pari kertaa koko opintojen aikana. Tapasimme säännöllisesti Skypen välityksellä ja opettajan kanssa sitten tehtävien aloitusten ja purkujen osalta. Tämä oli mielestäni todella toimiva menetelmä. Toki välissä oli väliseminaareja yms., joissa näimme toisemme, mutta käytännössä toimimme lähes kokonaan etänä.
Mitä haluaisit sanoa liiketoiminnan kehittämisen YAMK-opintoja suunnittelevalle? Vinkkejä?
Selkeiden tavoitteiden asettaminen ja aikatauluttaminen auttoi ainakin itseäni. Tavoitteiden kannattaa olla toki realistisia, mutta samalla sopivan haasteellisia. Opiskeluhan ei ole itsessään vaikeaa, se vaatii vain istumalihaksia, että jaksaa istua ja paneutua opiskeltavaan asiaan. Toki hyvä ryhmähenki oli myös osaltaan isona apuna. Ja kannattaa opiskella sellaista asiaa, joka tosissaan kiinnostaa!
Tutustu liiketalouden kehittämisen koulutuksen usein kysyttyihin kysymyksiin:
UKK – Liiketalouden kehittäminen, tradenomi (YAMK)