Testasin tiimin kävelypalaverissa muistiinpanojen tekoa kännykän OneNote-sovelluksella.
Halusin kokeilla, kuinka hyvin OneNote toimii liikkeellä ollessa eli kuinka näppärästi pystyisin tekemään muistiinpanoja, tallentamaan kuvia ja selaamaan tiimipalaverien aiempia muistioita. Halusin saada selville, kuinka tarkka puheentunnistus on ja kuinka paljon speech-to-text -toiminnallisuus nopeuttaisi tekstin tekoa.
Minulla on Android-puhelin, johon latasin Play-kaupasta OneNote-sovelluksen. Kirjauduin käyttäjätunnuksellani ja synkronoin muistikirjani.
Lähdimme kävelemään. Avasin OneNote-sovelluksen, valitsin oikean muistikirjan ja sieltä oikean välilehden. (Me käytämme muutenkin OneNotea hyvin paljon, sillä se toimii niin Teamsin osana kuin itsenäisenä työkaluna.) Lisäsin uuden sivun:
Nimesin sivun eli nakuttelin otsikon kirjain kirjaimelta. En käyttänyt ennakoivaa tekstinsyöttöä, vaikka sekin olisi ollut mahdollista.
Aloin tehdä sisältöä:
Editori tarjoaa näppäimistön yläpuolella saneluvaihtoehdon eli painoin mikrofonikuvaketta ja laitoin suun käyntiin. Laite tunnisti saneluni varsin hyvin, joskin viivettä oli jonkin verran. Lopetin sanelun painamalla mikrofonikuvaketta uudelleen.
Halusin tallentaa valokuvan. Painoin kamerakuvaketta, ja valitsin ota valokuva -vaihtoehdon. (Olisi myös ollut mahdollista lisätä olemassa oleva kuva.) Kuvan ottamisen ajaksi oli pakko pysähtyä, mutta eivät muut kauaksi ehtineet!
Testasin myös työkavereiden haastattelemista. Kysyin kysymyksen ja vein kännykän kollegan lähelle kuin mikrofonin. Tämä ei toiminut kovin hyvin, niin kuin arvata saattoi. Puheen äänitykseen kännykkä pelaa kyllä, mutta puheen muuttaminen tekstiksi vaatii suurempaa keskittymistä kuin mitä ohimennen tehtävä haastattelu kävellessä mahdollistaa.
Testauksen tulokset olivat kuitenkin plussan puolella. Puheen saa muunnettua tekstimuotoon lennosta, kunhan sanelee riittävän rauhallisesti ja muodostaa sanansa selvästi. Välimerkkejähän ei tule kaupan päälle, vaan ”.” on ”piste”. Raaka-aineistoksi pystyy tekemään hyvää materiaalia ainakin sata kertaa nopeammin kuin kännykällä kirjoittamalla.
OneNotella pystyy siis hyvin tekemään nopeita muistiinpanoja omaan käyttöön vaikka liikkeellä ollessaan. Materiaalin jalostaminen onkin sitten toinen juttu, ja siitä tulee oma postauksensa tuonnempana.
Lotta Linko