Työturvallisuuslain mukaan työnantaja on velvollinen huolehtimaan työntekijän turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työturvallisuuslakia sovelletaan työhön, jonka tekijä voi yhtä lailla olla opiskelija, sivari tai ammattiin valmistunut. Työpaikkana voi olla koti, yrityksen toimitila tai jokin muu sovittu paikka.
Työturvallisuuslaki velvoittaa myös työntekijää huolehtimaan omasta ja toisten turvallisuudesta ja terveydestä. Hyvä ohje elämässä ylipäätään on se, että jokainen on itse vastuussa omasta käytöksestään. Opiskelujen lomassakin suoritetaan työturvallisuuslain tarkoittamaa työtä: opiskelijan työhön koulutuksessa esimerkiksi työharjoitteluissa, kesätöissä ja koulun järjestämissä labraharkoissa. Alla 8 vinkkiä, jotka antavat hyvät valmiudet tehdä omasta työpäivästäsi turvallinen.
1. NUKU
Riittävä uni on terveyden ja hyvän olon lähtökohta. Hyvien yöunien jälkeen ihminen voi olla paras versio itsestään: tarkkaavainen, virkeä ja muut huomioiva. Työympäristön vaaranpaikkojen huomaaminen ja niihin puuttuminen edellyttää sitä, että työntekijän työvire on hyvä ja hän on hyvässä iskussa.
2. SYÖ
Riittävä ja terveellinen ruoka saa ihmisen energiseksi ja olon hyväksi. Joidenkin päivä lähtee kahvilla kunnolla käyntiin. Viralliset ravitsemussuositukset antavat tieteelliseen näyttöön perustuvat kattavat ruokavalio-ohjeet. Sovella niitä elämääsi itsellesi sopivan ruokailurytmin kera.
3. AIKATAULUTA
Aikatauluta päiväsi riittävän väljästi, ja varaa aikaa myös siirtymiin. Kiire aiheuttaa stressiä ja heikentää tarkkaavaisuutta – se taas lisää tapaturmariskiä. Hyvä aikataulutus lähtee heti aamusta. Moni haluaa etenkin pimeänä vuodenaikana nukkua aamulla mahdollisimman myöhään – myös allekirjoittanut. Jos aamusi kuitenkin ovat liian kiireisiä, kokeile kerran nousta ylös aamutoimia tekemään muutama minuutti aiemmin. Ehkäpä päivällä huomaat, että pieni lisäaika teki aamusta mukavamman ja turvallisemman, mutta ei tehnyt sinua väsyneemmäksi päivällä.
4. HUOMIOI
Tarkkaile ympäristöäsi aktiivisesti. Tiedosta, mitä ympärilläsi tapahtuu liikenteessä. Iso osa työtapaturmista tapahtuu työmatkalla. Ota huomioon ihmiset ympärilläsi: kanssamatkustajat, työkaverit, koulukaverit… Tervehdi niin usein kuin mahdollista: se tuo hyvää mieltä mutta saa myös sinut itsesi paremmin tilanteen tasalle ja vuorovaikutukseen ympäristösi kanssa.
5. PUUTU
Kun teet turvallisuushavainnon, puutu siihen. Tee ilmoitus tai kerro siitä esimiehellesi – työpaikkasi sovitun käytännön mukaisesti. Vaaratilanteen sattuessa tee vaaratilanneilmoitus tai kerro asiasta esimiehellesi. Sinulle tapahtunut vaaratilanne saattaa aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja seuraavalle, jos aiheuttajaa ei poisteta tai suojata.
6. VARMISTA
Kun kysymys on henkilöturvallisuudesta – joko omastasi tai toisen – varmista. Oma-aloitteisuus on välttämätön ominaisuus työelämässä, mutta se ei saa toteutua turvallisuuden kustannuksella. Hammaslääkäriystäväni kertoi, että etenkin työuran alussa oli vaikeaa tunnistaa ero siinä, milloin on 100 % varma ja milloin 95 % varma jonkin toimenpiteen suorittamisessa. Henkilöturvallisuudesta puhuttaessa tämän eron tunnistamisen taito on tärkeä. Kysy neuvoa, jos olet epävarma. Esimerkiksi suuria kuormia nosturilla nostettaessa, isoja koneita käytettäessä tai vaarallisia kemikaaleja käsiteltäessä täytyy olla 100 % varma siitä, että se mitä tekee, on turvallista. Käytä suojaimia. Mieluummin liikaa kuin liian vähän.
7. SIIVOA
Siivoa työpaikalla ainakin omat jälkesi. Puhtaanapito ja siisteys tekevät työpaikasta turvallisemman. Hätätilanteessa ensiapu- ja sammutusvälineet löytyvät helposti omilta paikoiltaan, eikä lattialla ole liukastumis- tai kompastumisvaaraa. Myös työ sujuu tehokkaammin ja mielekkäämmin kun tarvittavat työvälineet löytyvät helposti ja työympäristö on viihtyisä.
8. OPI
Ota virheistä opiksi. Analysoi tapahtunut ja mieti, miten se olisi estettävissä tulevaisuudessa. Jos sinulle sattuu työtapaturma, pyri olemaan mukana tapaturmatutkinnassa. Omaksu sopivan nöyrä oppiva asenne: se auttaa sinua parantamaan omaa toimintaasi ja kykyjäsi. Työnantaja: palkkaa asenne, opeta substanssi. On tärkeää valita ihminen, joka kykenee omaksumaan työpaikan arvot ja osallistuu niiden käytännön toimeenpanoon. Substanssin opettaminen tarkoittaa myös huolellista ja riittävää perehdytystä. Se on työnantajan velvollisuus.
LOPUKSI
Työntekijä on ihminen. Työnantaja on työsopimuksen toinen osapuoli. Työnantaja on vastuussa työpaikan työturvallisuudesta, mutta ei kärsi puolestasi, jos menetät tapaturmaisesti näkösi tai raajasi. Joudut kärsimään siitä itse. Ihmisen toimintakyvyn menetystä ei korvaa raha. Parempi olla elossa kuin rikastua.
Teksti: Taru Salakka, riskienhallintainsinööri, Keskinäinen Vakuutusyhtiö Pohjantähti
Kirjoittaja on Vakuutusyhtiö Pohjantähden riskienhallintainsinööri, joka pitää itsensä hyvässä työkunnossa syömällä, nukkumalla ja liikkumalla.