RUNin matkassa

0

Olen päässyt kokemaan jo monia seikkailuja RUN-EU:ssa. Tällä kertaa minulle tarjoutui kerran elämässä tilaisuus lähteä Unkariin, maahan, jossa en ollut vielä päässyt vierailemaan. Kaikki sai alkunsa vahvasta päähänpistosta, että haluan mennä Unkariin ja nähdä siellä asuvia ystäviäni, jotka olen tavannut RUN-EU:n kautta. Aloin kartoittamaan mahdollisuuksiani. Löysinkin yhden – Széchenyi István yliopiston lakipuoli oli järjestämässä monitieteistä työpajaa sekä lyhytkestoista opinto-ohjelmaa nimeltä Winter Seminar 2023 helmikuussa 2023. Viimeisenä mahdollisena päivänä laitoin hakemuksen sisälle.

Aiemmin olen saanut uskomattoman kunnian osallistua ensimmäiseen European Student Assemblyyn vuoden 2022 maaliskuussa ja sitä kautta sukeltaa yhä syvemmälle eurooppalaisen demokratian kiemuroihin, olin innoissani nähdessäni tämän olevan talviseminaarin aiheena. Minun piti vain laittaa hakemus sisälle. Vaikka opiskelenkin STEM-alalla, tarkemmin sanottuna konetekniikan insinööriksi, niin itseni sekä ympäröivän maailman kehittäminen on todella lähellä sydäntäni. Mahdollisuus tavata ja työskennellä yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa ympäri maailman on aina korvaamatonta ja tämä olikin vain yksi niistä syistä, joiden vuoksi olin todella kiinnostunut osallistumaan talviseminaariin. Ja mikä parasta, minut valittiin mukaan. Se mitä en tuolloin tiennyt oli, että olin ainoa osallistuja, joka todellakin matkusti Unkariin seminaaria varten tänä vuonna. Mutta hei – ei minua haittaa olla poikkeus joukossa.

Györin kaupungin kyltti

Matkustin Budapestiin sunnuntaina ja minua vastalla lentokentällä odotti ihastuttava ystäväni Dóri, valmiina opastamaan minut eteenpäin kohti Győriä. Tapasin Dórin Irlannissa osallistuessani ensimmäiseen RUN-EU:n yleiskokoukseen (General Assembly 2021) ja olemme olleet yhteyksissä siitä saakka. Hän vieraili viime syksynä Suomessa osallistuessaan RUN-EU:n lyhytkestoiselle opintojaksolle Hämeenlinnassa ja nyt olikin minun aikani vierailla Unkarissa. Olin varannut itselleni oman majoituksen ensimmäiseksi yöksi, joka tarkoitti sitä, että maanantaiaamuna ennen talviseminaarin alkua minun piti raahata tavarani koulun opiskelija-asuntolaan, jossa majoittuisin koko viikon. Tässä vaiheessa muistutan jälleen, että matkustaessa kaikkeen tulee varautua (Irlantiin lentäessäni lentoni oli peruttu) ja tällä kertaa, no lentoa ei peruttu. Sairastuin salmonellaan ensimmäisenä yönä (tautikuvaus varmistui Suomeen päästyäni) ja täytyy myöntää, ettei se ollut herkkua. Päätin, etten anna sen masentaa ja parhaani mukaan osallistuin koko viikon tapahtumiin.

Muut osallistujat talviseminaarissa olivat lakipuolen opiskelijoita Széchenyi István yliopistossa lukuun ottamatta minua ja erästä Yemenistä tullutta vaihto-opiskelijaa, joka kuitenkin opiskeli lakia kokonaisen lukukauden Győrissä. Mutta kuten jo aiemmin mainitsin, aihealue viikolle oli todella mielenkiintoinen ilman lakipuolen koulutustakin: ”Talviseminaari 2023 pyrkii keskustelemaan Euroopan unionin uuden digitaalipalvelulain uusista rajoista, erityisesti digitaalisista palveluista 2000-luvulla, sosiaalisen median kysymyksistä (perusoikeushuolet ja valeuutiset), disinformaatiosta, tietoyhteiskunnasta, tietosuojasta, big datasta, tekijänoikeuksista, kyberturvallisuudesta, digitaalisesta demokratiasta ja hallinnosta”. Ja pakko sanoa, että jokainen luento, joka meille pidettiin viikon aikana, oli todella monipuolinen sekä mielenkiintoinen, joten olen todella onnellinen, että sain olla osa tätä.

Opiskelijoita keskustelemassa

Keskellä viikkoa kävimme Budapestissa ja osana kierrosta oli opastettu kiertokävely Unkarin parlamentissa. Melkein jokaisena iltana minulla oli mahdollisuus tavata unkarilaisia ystäviäni, joihin olen tutustunut erilaisissa RUN-EU:n tapahtumissa sekä opintojaksoilla. Ja tietysti viikko toi elämääni myös uusia tuttavia sekä ystävyyksiä. Minulle on joskus kerrottu, että unkarilaiset saattavat olla hieman varautuneita alkuun uusien ihmisten kanssa, mutta oma kokemukseni on, että unkarilaiset ovat mitä ystävällisintä kansaa. Ja olen todella iloinen, että voin kutsua niin montaa heistä ystäväkseni.

Kun talviseminaari virallisesti päättyi perjantaina, olin oppinut todella paljon ja jälleen kerran kohdannut julkisen puhumisen kammoni silmästä silmään – pidin perjantaina seminaarin osallistujille esitelmän aiheesta ”Sosiaalisen median synkkä puoli, suomalainen näkökanta. ”Koen, että hyödyin osallistumisestani talviseminaariin monellakin tavalla. Osallistumisellani oli positiivinen vaikutus rooliini ESA23 johtoryhmässä, opiskeluissani STEM-alalla ja se on lisännyt arvoa myös henkilökohtaisessa kasvussani. Joten kiitos erityisesti Széchenyi István -yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaanille sekä apulaisprofessorille Péter Smukille ja Gabor Hulkólle, että sain olla osa tätä mahtavaa viikkoa.

Kaksi naista, joista toinen valmistujaisjuhlapuvussa

Mikäli ajattelit, että viikkoni oli siinä, olet väärässä. Sattuipa niin sopivasti, että ystäväni Dóri valmistui samaisena lauantaina ja pääsin osallistumaan hänen valmistujaisseremoniaansa. Minut myös kutsuttiin osaksi heidän perheensä juhlaillallista seremonian jälkeen. Jälleen kerran olin ällikällä lyöty ihmisten, joita en ollut aiemmin tavannut ystävällisyydestä sekä lämminhenkisyydestä, vaikka meillä ei ollutkaan yhteistä kieltä.

Sunnuntaina matkustin Budapestiin, ollakseni valmiina maanantain kotiinpaluulentoa varten. Tämä extrapäivä antoi minulle mahdollisuuden tavata myös toinen ystävä menneisyydestä. Olenkin iloinen yksityiskiertokävelystä Budapestissa, jonka Márk, myös Irlannissa 2021 tapaamani RUN-EU-alumni, minulle järjesti. Ja jos en ollut jo Irlannin jälkeen vaikuttunut hänen älykkyydestään, niin näiden 1,5 vuoden aikana se oli suurentunut entisestään. Tiedostan hyvin, kuinka onnekas olen, kun olen tavannut näin monia upeita ihmisiä RUN-EU-vuosieni aikana. Voisin kirjoittaa samanlaisen tarinan jokaisesta RUN-EU-maasta, jossa olen käynyt ja en voi tarpeeksi ylistää ystävyyksiä, joita olen näiden vuosien aikana saanut. Tiedän, että olen hieman sentimentaalinen, mutta tämä on vuosi, jolloin valmistun ja sattuneista syistä tulen myös ”eläköitymään” HAMKin RUN-EU-opiskelijaedustajistosta.

Jos olet innostunut matkustamisesta, monikulttuurisissa tiimeissä työskentelystä, uusien ihmisten tapaamisesta sekä elämänpituisten ystävyyssuhteiden solmimisesta – käväise RUN-EU:n nettisivuilla ja laita sosiaalisen median kanavat seurantaan. RUN-EU:n perheessä on aina tilaa uusille seikkailijoille sekä innokkaille yksilöille.

Koska – We are One, we are RUN!

Tietoa kirjoittajasta

Milla Räty
Konetekniikan opiskelija, HAMK

Leave A Reply