Kestävää kehitystä ja kumppanuuksia – Kehittämispäällikön kokemuksia osallistumisesta RUN-EU:n SAPiin Irlannissa!

0

Tarvitaan opettajia Irlantiin – neljään SAPiin etsitään sisältö-opettajia ja coacheja! Näillä sanoilla alkoi sähköpostiviesti, joka kilahti työkannettavani näytölle syyskuisena iltapäivänä. Luin viestin ja ensimmäinen ajatus oli, että onpa mielenkiintoinen tarjous. Ulkomaille matkustamisesta oli niin pitkä aika, että pelkästään ajatus lentokoneeseen hyppäämisestä ja vajaan viikon reissusta tuntui houkuttelevalta. Lisäksi meillä hyvinvointiosaamisen yksikössä on keväästä -21 alkaen käynnistetty yhteistyötä RUN-EU -korkeakouluverkoston puitteissa, Irlantilaisen Athlone Institute of Technologyn (nykyisin Technological University of the Shannon Midlands Midwest, TUS) kanssa. Matkan myötä aukeneva mahdollisuus kasvokkaiseen tapaamiseen Irlannin kollegoiden kanssa, tuntui motivoivalta useiden Teamsin äärellä vietettyjen kokousten jälkeen.

Keskustelimme tästä reissuajatuksesta vielä omassa tiimissä, ja johtopäätöksenä päätimme koulutuspäällikkö Merja Salmisen kanssa lähteä yhteistuumin fasilitaattoreiksi SAPiin (Short Advanced Programme), joka kantoi nimeä RUN-EU Sustainable Development – Social Enterprise Challenge. Opiskelijahaaste tulisi toteutumaan TUSin Thurlesin kampuksella. Tapahtuman otsikko ja paikka – siinä olikin kaikki mitä tiesimme tässä vaiheessa siitä, mihin olimme lupautuneet.  Matkaa edeltäneet valmistelut etenivät suomen päässä mutkattomasti, uusi passi tilaukseen, matkasuunnitelma ja Erasmus-dokumentit työn alle. Selviteltiin hotellivaihtoehtoja ja julkisen liikenteen reittejä Irlannissa. Osallistuimme muutamaan SAPin suunnittelutyöryhmän Teams-kokoukseen ja kokonaisuus alkoi hahmottumaan. Suunnittelun aikana meidän hamkilaisten rooli kasvoi fasilitaattorin pestistä myös luennoitsijoiksi ja opiskelijahaastetta arvioivan juryn edustajiksi – hienoa luottamuksen osoittamista meidän suuntaan. Tässä vaiheessa tosin alkoi oma englannin kielen taso arveluttamaan, kuinka se tulisi tuolla natiivien kanssa riittämään – se selviäisi pian.

Erityisen piristävää oli monialaisen ja kansainvälisen opiskelijajoukon tapaaminen ja kokemusten vaihtaminen pitkin viikkoa. Erilaisten kulttuurien, tapojen ja näkökulmien jakaminen tukee hienolla tavalla niin korkeakouluopiskelijan kuin henkilöstöön kuuluvan ammatillista kasvua ja osaamispääomaa.

Lokakuun viimeisenä sunnuntaina koitti sitten lento Helsingistä Dubliniin. Byrokratia lentokentillä Suomessa ja Irlannissa sujui ilman kommelluksia, ja yllättävän luontevaksi kävi koronapassin näyttäminen reissun aikana. Lennon aikana oli hyvää aikaa käydä läpi viikon ohjelmaa, aikatauluja sekä hahmotella kestävän kehityksen teemoihin liittyvän alustuksen sisältöä. Dubliniin laskeuduttuamme, lähdimme navigoimaan sateisessa Irlannin illassa Heustonin rautatieasemalle ja sieltä junalla Thurlesiin. Kirjauduimme hotelli Anneriin, joka tulisi olemaan majapaikkamme Thurlesin viikon ajan. Meidän lisäksemme Saara Lindén HAMKista majoittui samaan hotelliin, muiden hamkilaisten matkatessa kohti Athlonea.

Maanantaiaamu starttasi hotellin aamupalalla ja sen jälkeen bussikyydillä Thurlesin kampukselle. Tapasimme heti aamusta viikon ohjelmasta vastaavat Irlannin kollegat sekä kansainvälisen opiskelijajoukon. Samaan SAPiin osallistui noin 25 opiskelijaa, ensimmäisen vuoden Bachelor-tason opiskelijasta aina tohtoriopintojaan viimeisteleviin, mikä toi oman vivahteensa tiimityölle ja ryhmädynamiikalle. Viikko lähti mukavasti käyntiin kampusvierailun sekä toiminnallisten aktiviteettien muodossa.

Tiistaina suuntasimme vierailulle Cloughjordanin ekokylään, jossa ammensimme yhteisöllisestä kestävän kehityksen ajattelusta, niin asiantuntijatiedon kuin paikan päällä tuotetun luomuruoan muodossa. Kaikkiaan viikon ohjelma oli rakennettu monipuolisesti yhteistoiminnallisen oppimisen, luentosessioiden sekä opiskelijatiimien itsenäisen työskentelyn vuorottelun periaatteella. Meillä fasilitaattoreilla oli aikaa muulle työskentelylle opiskelijoiden ahertaessa omien tehtäviensä parissa. Maininnan arvoista sekin, että Athlonen kollegat matkasivat Thurlesiin kokoustamaan, jotta meidän ei tarvinnut sovitella sopivia juna-aikatauluja keskellä muuta ohjelmaa.

Iltaisin jäi aikaa käydä tutustumassa pikkukaupungin tunnelmaan, syödä hyvin, ja kuunnella perinteistä irlantilaista musiikkia paikallisessa pubissa. Viikon työskentely SAPin toimeksiantojen parissa huipentui torstai-iltapäivänä, jolloin tiimien työn tulokset esiteltiin, ja itse sain kunnian olla arvioimassa hienoja tuotoksia muun juryn kanssa.  Parhaiten haastetehtävässä suoriutuneen tiimin ja ratkaisun julkistamisen jälkeen, meidän pitikin jo rientää Dubliniin lähtevään junaan, ja valmistautumaan perjantaiaamun lennolle takaisin Suomeen.

…Nyt kuukausi matkan jälkeen on hyvä summata, mitä jäi päällimmäisinä kokemuksina mieleen ja muillekin jaettavaksi. Erityisen piristävää oli monialaisen ja kansainvälisen opiskelijajoukon tapaaminen ja kokemusten vaihtaminen pitkin viikkoa. Erilaisten kulttuurien, tapojen ja näkökulmien jakaminen tukee hienolla tavalla niin korkeakouluopiskelijan kuin henkilöstöön kuuluvan ammatillista kasvua ja osaamispääomaa. Kielitaitokaan ei tullut esteeksi toimivalle vuorovaikutukselle, vaikka se etukäteen mietitytti.

Sisällöllisesti SAP-viikko nosti monta korkeakoulutuksen strategian kannalta tärkeää teemaa toiminnan keskiöön. SAPin yleisenä teemana oli kestävä kehitys, ja YK:n Agenda 2030 kulki opiskelijatiimien toimeksiantojen punaisena lankana. Glasgow’n ilmastokokous järjestettiin samalla viikolla meidän SAP-viikon kanssa, mikä tietyllä tavalla lisäsi tämän teeman merkityksellisyyttä, ajankohtaisuutta sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta meidänkin tekemisessä. Monialaisuus, ilmiöpohjaisuus, työelämälähtöisyys – kaikki elementit olivat jollain tavalla läsnä viikon kokonaisuudessa. Mitä tulee SAPien suunnitteluun ja toteutukseen sekä koordinointiin, saimme hyvää vertailupohjaa HAMKin vetovastuuta ajatellen vuoden 2022 SAP-toteutuksiin. Näitä kokemuksia ja havaintoja vaihdettiinkin matkan jälkeen yhdessä HAMKin opiskelijaedustuksen ja kv-asiantuntijoiden kesken.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä nostona Irlannin matkan annista on kasvokkain kohtaamisen merkityksellisyys yhteistyön rakentamisen näkökulmasta. Meidän hyvin toimivat etäyhteydet ja viimeisten vuosien digiloikka, ovat mahdollistaneet opetuksen järjestämisen muuttuvassa toimintaympäristössä ja haasteellisen pandemia-ajan keskellä, mutta edelleen fyysisen kohtaamisen paikkoja ja -tilanteita tarvitaan. Uusien yhteistyösuhteiden rakentamisen kannalta saman pöydän ääressä, kahvikupposen kera vietetyn yhteistyöpalaverin merkitys on kiistaton. Tässä mielessä se, että osa opiskelijoista ja henkilöstöstä lähtee vaihtoon ja solmii uusia kumppanuuksia ja tuttavuuksia, lisää parhaimmillaan koko oppilaitosyhteisön kansainvälisyyspääomaa – kaikille voi suositella matkaan lähtemistä!

Toni Leander
Kehittämispäällikkö
Hyvinvointiosaamisen yksikkö

Leave A Reply