Hevosenlannan käsittely Ylä-Savon ammattiopistolla

0

Ylä-Savon ammattiopiston, Hingunniemen koulutilan tallien lanta käsitellään rumpukompostorissa, joka sijaitsee ravitallin yhteydessä erillisessä tilassa. Pääasiallisesti käytettävä kuivike on turve. Ravitallista tuleva lanta kipataan kottikärryillä suoraan kuljettimelle karsinoiden siivouksen yhteydessä. Muista talleista tuleva lanta tuodaan kuljettimelle traktorin kauhassa. Lanta syötetään rumpukompostorin sisään erillisellä kuljettimella ja puretaan välivarastoon purkuruuvilla. Välivarastosta kompostorin läpi tullut lanta siirretään vielä jälkikypsytysvarastoon. Lannan varastointitilavuutta koulutilalla on käytettävissä n. 900 m3.

Kompostoinnissa mikrobit muuttavat orgaanisen aineksen hiilidioksidiksi, lämmöksi sekä humukseksi. Prosessissa syntyvä poistoilma on noin 40 °C lämmintä vesihöyryä. Kompostointirumpua voidaan sanoa suureksi eristetyksi prosessisäiliöksi. Syöttöruuvi syöttää lannan rumpuun ja samalla tyhjennysruuvi tyhjentää kompostoidun lannan ulos rummun takaosasta. Prosessin aikana mikrobitoiminnan ansiosta lämpö nousee rummussa 50–60 °C. Tavoiteltaessa mikrobitoiminnan kannalta optimaalisia olosuhteita säädetään ulostuloilman ja prosessin lämpötiloja valvomalla. Kompostorissa on kaksi puhallinta, toinen on sisääntulon lopussa ja toinen rummun takaosassa ulostulossa. Kompostori on varustettu myös sisäisellä ilmastointijärjestelmällä happipitoisuuden kontrolloimiseksi. Kompressori varmistaa ilmamäärän koko ilmastoinnille. Prosessia valvotaan manuaalisesti tehtyjen tarkistusten kautta. Perusmateriaalin hiili/typpisuhteen täytyisi olla lähellä 30/1 ja kosteusasteen ~50 % DS. Kompostorin tehokkuuteen vaikuttaa suoraan sille syötetty kuorma. Optimaalinen tilanne on se, että rumpua syötetään ja tyhjätään täyttöasteen pysyessä 50–60 %:ssa. Lämpöpumpputekniikan avulla prosessista muodostuva poistoilma hyödynnetään keräämällä se talteen ja siirretään tallin pesuvesien sekä lattioiden lämmittämiseen.

Lähde: Opinnäytetyö Kestävä talliympäristö, Ympäristöystävällisen tallin malliratkaisut, Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän rakennusprojekti 2011–2012 Riina Huttunen

Tutustu Hingunniemen oppimisympäristöihin virtuaalisesti: https://www.thinglink.com/scene/1534583308766150657

Kirjoitus: Sini Ahponen, Ylä-Savon ammattiopisto

Comments are closed.