Hingunniemen oriasema on EU-hyväksytty spermansiirto- ja vastaanottoasema ja se on aloittanut toimintansa vuonna 1990. Spermaa lähetetään ja vastaanotetaan ympäri Suomen. Hyppäämässä käyviä oreja asemalla on kesäisin 1–5 ja tammoja paikan päällä käy n. 50-70. Hiljaisin vuosi oli 1994 (28 tammaa) ja vilkkain 2009 (220 tammaa). Eniten tammoja on kerännyt Vokkerilla, joka astui vuosina 1996–1999 yhteensä 315 tammaa. Yhden siitoskauden ennätys on Valtrauksella, joka keräsi vuonna 2009 täydet 150 tammaa. Oriasemalla siitoskäytössä olleista oreista tunnetuimpia ovat mm. Vaellus, Valtraus, Einomies, Jokivarren Kunkku, Onnipoika, Vokkerilla, Teme, Briso Robertto, Barbo Assasin, Bondeque, Ponseri, ja Southern Newton.
Oriasemalla on toimintaa lauantaita lukuun ottamatta viikon jokaisena päivänä. Oriaseman vastaava eläinlääkäri Raisa Francis tutkii tammat tiistai-, torstai- ja sunnuntai-iltaisin. Ammatinohjaajat tilaavat tarvittavat siemenet ja tammat siemennetään siittola-avustajakoulutuksen käyneen ammatinohjaajan toimesta maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, kun siemenet saapuvat. Aseman omat oriit/ori hyppyytetään maanantai- keskiviikko ja perjantai aamuna, jolloin lähetetään edellisenä iltana tilatut sperma-annokset asiakkaille ja siemennetään oriiden paikan päällä olevat tammat.
Hevostalouden opiskelijat ovat olleet alusta alkaen mukana oriaseman toiminnassa. Ensimmäisen vuoden opiskelijat tekevät kesällä vajaan kuukauden mittaisen harjoittelun oriasemalla ja tilan töissä. Myös tallimestarin erikoisammattitutkintoa suorittavat pääsevät tutustuman toimintaan käytännössä. Heitä ovat ohjaamassa oriasematoiminnasta vastaavat ammatinohjaajat.
Hingunniemen oriasema toimii myös suomenhevosen geenipankkikeräysasemana. Geenipankkia ylläpitävät Luonnonvarakeskus ja Suomen Hippos. Tavoitteena on varmistaa rodun geneettinen monimuotoisuus. Geenipankkiin valitut oriit hyppyytetään ja sperma pakastetaan siemennysannoksiksi nestetyppeen. Pitkäaikaissäilytykseen ne siirretään, kun on testattu, että siittiöt selviävät elävinä myös sulatuksesta.
Tutustu tästä oriasemaan https://edusavo.fi/oriasema/
Kirjoitus: Sini Ahponen, Ylä-Savon ammattiopisto
Artikkelikuva: Ville Toivonen, Maaseudun Tulevaisuus