Liikunnallisia leikkejä vauvasta viisivuotiaaseen yhdessä vanhemman kanssa 

0

Toisen vuoden terveydenhoitajaopiskelijoiden projektiharjoitteluun kuuluvat Nipsulan toimintakerrat jatkuivat torstaina 5.11. liikkumiseen kannustavalla ja ohjaavalla toiminnalla laululeikkien ja  äiti-vauvajumpan merkeissä.

Leikkiminen on tärkeää alle kouluikäisten lasten kehitykselle ja oppimiselle. Leikkiminen tuottaa iloa ja motivoi lasta. (Holappa yms., 2019)

Tänään 5.11. oli meidän ensimmäinen kolmesta Nipsula-päivästämme. Ohjelmassa oli aluksi tutustumisleikki, jotta opimme tuntemaan toinen toisemme, ainakin nimeltä. Tutustumisleikissä käytiin kaikkien nimet läpi niin, että istuttiin piirissä ja piiriä kiersi pallo. Kun pallo oli omassa kädessä, sanottiin oma nimi. Tässä leikissä äidit auttoivat perheen pienimpiä lapsia kertomaan nimensä. Tämän jälkeen leikimme yhdessä kaksi laululeikkiä, “Leijonan metsästys” ja “Jumppalaulu”, musiikkina soitimme Youtubesta Fröbelin palikoiden versiot kyseisistä kappaleista. Laulutuokion jälkeen ohjasimme äiti-vauvajumppaa. Isommat lapset saivat leikkiä vapaasti ja askarrella sosionomiopiskelijoiden kanssa.

Elimistön palautuminen ja toipuminen synnytyksen jälkeen tapahtuu vähitellen. Liikunnan voi aloittaa heti synnytyksen jälkeen oman kunnon mukaan. Suositeltavia lajeja aluksi ovat vaunulenkit, vauvajumppa, kotijumppa ja lantionpohjalihastreeni. Liikkuminen auttaa synnytyksestä palautumista, virkistää ja auttaa jaksamaan paremmin vauva-arjessa. (Terveyskylä, 2018).

Äiti-vauvajumpassa oli ohjattu lihaskunto tuokio äideille. Tämä oli tarkoitettu pääasiassa äideille, jotka olivat vasta synnyttäneet, mutta lääkärin jälkitarkastus piti olla käytynä. Liikkeitä oli noin kahdeksan, esimerkiksi punnerrus vauvan yläpuolella ja hauiskäännöt pitäen vauvaa “painona”. Neuvoimme katsomaan esimerkiksi Youtubesta lisää jumppavideoita ja kokeilemaan itselle sopivimpia liikkeitä. Lihaskunto-osion jälkeen pidimme vielä yhteisen venyttelytuokion, jossa jokainen sai keksiä venyttelyliikkeen. Venyttelyiden jälkeen soitimme vanhempien ja lasten toiveesta lasten musiikkia, jonka tahtiin lapset tanssivat ja leikkivät.

Klikkaa kuvaa suurentaaksesi

 

Vanhemmille jaettiin sähköisesti tekemämme infolappuset koskien alle kouluikäisten liikuntaa. Lisäksi jaoimme jokaiselle mukaan “Hyvän mielen liikuntapassit” johon merkitään rasteja, kun on tehnyt jonkin passissa mainitun liikuntasuorituksen.

 

Eveliina, Petra ja Noora

 

 

Lähteet
Holappa, A-S., Kangas, J. & Costiander, K. (2019). Leikin olemus. Haettu 29.10.2020 osoitteesta https://www.oph.fi/fi/blogi/leikin-olemus
Terveyskylä. (2018). Kuntoutuminen ja palautuminen raskauden ja synnytyksen jälkeen. Haettu 29.10.2020 osoitteesta https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/synnytyksest%C3%A4-toipuminen/kuntoutuminen-raskauden-ja-synnytyksen-j%C3%A4lkeen 

Leave A Reply