Laulaen, lorutellen ja leikkien

0

Olemme ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelijoita sekä lastenohjaajaopiskelijoita. Tehtävänämme oli toteuttaa avoimessa varhaiskasvatusympäristössä, Nipsulassa, toiminnallinen aamupäivä laulujen ja liikunnan parissa. Ensimmäisellä kerralla päivä alkoi lorupiirillä. Laulettiin lorupussi laulua ja valittiin yksi lapsi, joka nosti pussista kuvakortin, jossa oli jokin loru, jonka luimme yhdessä. Katsoimme tilanteen mukaan, kuinka monta lorua otamme. Lapset kiinnostuivat erityisesti lorukorttien kuvista. Seuraavana lauloimme leikkivarjon kanssa laulua “Pikkuiset kultakalat”. Aikuiset nostelivat varjoa ylös alas ja välillä pyörivät piirissä, jolloin varjo leijui korkealla ilmassa ja laskeutui lasten päälle.  Lapset innostuivat leikkivarjon alla temmeltämisestä. Lisäksi meillä oli soittopiste, joka oli erillisessä tilassa. Lapset pääsivät tutustumaan soittimiin vapaasti meidän sekä vanhempien kanssa. Soittopisteellä oli esimerkiksi tamburiini, marakasseja sekä rummut. Soittimien lisäksi siellä oli pehmoeläimiä lapsia ilahduttamassa ja ehkäpä jopa soittelemassa. Soittimet lähtivät lapsien mukaan myös muihin leikkeihin ja ihmettelivät niistä kuuluvia ääniä.

Toisena toimintapäivänä aiheena oli suujumppa ja liikunnallinen toiminta. Aloitimme päivän yhteisellä aamupiirillä, jossa harjoittelimme suun eri liikkeitä. Havainnollistimme suujumppaa erilaisilla eläinkorteilla, jossa eläimet ilmeilivät eri tavoin ja matkimme niitä. Suujumppatuokiolla ohjeistimme lapsia ja vanhempia etsimään omatoimisesti eläimien kuvia, joita oli piilotettu ympäri Nipsulaa. Kuvissa oli mm. karhu, sammakko sekä apina. Jokaisessa kuvassa oli ohjeistus, millä tavalla kyseiset eläimet liikkuvat ja niitä tapoja olikin monta! Aamupäivän päätteeksi toimintapäivän kruunasi viidakkoaiheinen temppurata. Temppuradalta löytyi mm. tunneli, liukumäki, heittopiste, tasapainotyynyjä ja paljon muita hauskoja tehtäviä.  Temppurataa edetessä lapset löysivät radalle piilotettuja suujumppakuvia. Lapset viihtyivät ja toimivat oman ikätasonsa mukaisesti radalla. Tunnelmaa loi musiikki, erilaiset valot, harsot sekä koristelehdet. Erityisesti värikkäät valot kiinnostivat lapsia.

Nipsulapäivistä opimme, että on tärkeää muokata omaa toimintaa tilanteeseen sopivaksi. Muuttuvat aikataulut, asiakasmäärät sekä asiakastilanteet vaativat joustavuutta ja tilannetajua. Saimme rohkeutta vanhempien kohtaamiseen ja lasten tasolle asettumiseen. Kokemus oli positiivinen ja opettavainen tulevaisuuden työelämää ajatellen. Siispä laulellen, lorutellen ja liikkuen kohti kesää! Kiitos Nipsulan Johannalle ja paikalla olleille perheille.

Keväisin terveisin Alisa, Eveliina, Elisa, Iisa, Jenna, Jemina

Leave A Reply