Lapsen ja vanhemman yhteinen jumppa

0

Toteutuimme Nipsulassa lapsia ja vanhempia osallistavan jumppatuokion, jonka teemana oli perhe.

Nipsulassa oli meidän toimintakerrallamme lapsia paikalla 15, joista suurin osa oli alle 3-vuotiaita. Olimme kuitenkin suunnitelleet toimintamme, niin, että sen pystyy toteuttamaan sekä pienille että isommille lapsille. Olimme myös sopineet jakavamme ryhmän tarvittaessa, ja näin teimmekin.

Valmistelimme Nipsulan viereisen luokan toimintaa varten; teimme jumppamatoille tilaa, laitoimme tulostamamme kuvat jumppaliikkeistä pöydille ja musiikin valmiiksi.

 

Aamupiirillä kävimme läpi lapsille jo tutun sisällön: laululeikit, viikonpäivä, sää. Tämän jälkeen kävimme lasten nimet läpi ja kuullessaan oman nimen, he saivat vilkuttaa meille. Tämän jälkeen johdattelimme teemaan pyytämällä kaikkia nousemaan ylös ja teimme pienen alkuverryttelyn – kädet kattoa kohti, kädet lattiaa kohti ja ravistelu. Tämän jälkeen ensimmäisenä toimintaa tekemään kutsuimme nimeltä ryhmän pienimmät lapset vanhempineen.
Toimintamme alkoi alkuverryttelyllä, jonka ohjasimme yhdessä kaikille. Alkuverryttely sisälsi noin kuusi liikettä, joista osa löytyi myös pöydillä olevista kuvista. Tämän jälkeen ohjeistimme toiminnan kulun; vanhemmat saivat vapaasti kierrellä lapsen kanssa kokeilemassa liikkeitä, samalla kooten oman jumppansa kirjoittamalla liikkeet meidän jakamille lapuille. Tarkoituksena oli kerätä lapulle noin kuusi liikettä, joita he saisivat hyödyntää myös kotona. Avustimme lapsia ja vanhempia tarvittaessa jumppaliikkeissä ja näytimme, miten liikkeitä voi soveltaa myös pienten lapsien kanssa. Annoimme vanhemmille ja lapsille kuitenkin rauhan tehdä yhdessä, sillä toiminnan tarkoitus oli vanhemman ja lapsen yhteinen tekeminen.
Kun kaikki olivat valmiita, ohjeistimme vanhempia ja lapsia istumaan jumppamatoille kuuntelemaan seuraavaa ohjeistusta. Jokainen sai halutessaan näyttää oman suosikkiliikkeensä, minkä jälkeen keräsimme palautteen. Palautteen keräsimme niin, että lapset saivat mennä isoin askelin Roosan luokse mikäli toiminta oli mieluisaa ja pienin askelin Annin luokse mikäli toiminta ei miellyttänyt. Saamamme palaute oli positiivista, sekä lapsilta että aikuisilta. Yksi vanhempi kehui toiminnan soveltuvan hyvin pienille lapsille ja osa lapsista kertoi pomppimisen olevan hauskinta.
Sosionomiopiskelijat Anni ja Roosa

Leave A Reply